Hranjenje goriva doma: “To je lahko zelo nevarno”

Črna kronika 04. Maj 202210:54 > 12:11 0 komentarjev
plastične posode
PROFIMEDIA

Goriva so se s prvim majem občutno podražila. Zaradi tega so številni še pred tem dotočili gorivo v avtomobile, pa tudi v cisterne in posode, ki so jih pripeljali s sabo na bencinske črpalke. Policija opozarja, da v zadnjem času zaznava, da ljudje goriva neprimerno hranijo, to pa je lahko zelo nevarno.

Vlada Janeza Janše se je prejšnji teden odločila, da ne bo več regulirala cen pogonskih goriv, zato so 1. maja na vseh bencinskih servisih po državi cene poskočile. Zaradi občutnega skoka cen – liter bencina se je podražil za 10 centov, dizel pa za kar 30 centov – so se mnogi v dneh pred zvišanjem odpravili na bencinske servise in napolnili rezervoarje svojih avtomobilov.

Iz nekaterih bencinskih črpalk po državi so tudi poročali, da je dizla zmanjkalo. Nekateri so v strahu pred višjimi cenami gorivo natočili tudi v plastične in druge posode, kar je lahko izjemno nevarno, opozarjajo na policiji.

Z ljubljanske policijske uprave so danes sporočili, da zaznavajo primere v praksi, kjer se je pri ravnanju z vnetljivimi snovmi ogrožala varnost ljudi. “Zaznavamo primere neprimerne hrambe vnetljivih snovi in nadaljnjega z ravnanja z njimi, prav tako neprimernega prevažanja. Običajno gre v teh primerih za bencin. Nesreče se lahko zgodijo pri stiku hlapov z izvorom toplote (prižiganje ognja, kajenje in podobno). V takih primerih lahko odjeknejo eksplozije in izbruhnejo večji požari, ki pomenijo resno nevarnost za življenje ljudi, ali pride do povzročitve druge splošne nevarnosti ter ogrožanja premoženja,” opozarjajo na policiji.

Previdno pri shranjevanju

Ljudi pozivajo, da so pri prevažanju, hranjenju in rokovanju z vnetljivimi snovmi posebej previdni in upoštevajo vse zakonske omejitve, tako glede prevoza kot nadaljnjega hranjenja. Ob tem dodajajo, da je gorivo primerno skladiščiti le v posode, ki imajo ustrezen certifikat, pri tem pa je pomembno, da dobro tesnijo in da jih ne hranimo ob virih toplote (peči in podobno), saj pri segrevanju nastane večji pritisk in tako tudi možnost, da iz njih izhajajo hlapi. “Prostori, kjer hranimo te snovi, naj bodo zračni, pri rokovanju (pretakanju ali podobno) pa posode odnesimo na prosto. V prostorih, kjer se hranijo, ali ob rokovanju z njimi pa nikoli ne prižigamo odprtega ognja,” še svetujejo ljubljanski policisti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!