Infekcijska klinika bi lahko v primeru zamude ostala brez 70 evropskih milijonov

Slovenija 04. Feb 202415:45 0 komentarjev
KLINIKA ZA INFEKCIJSKE BOLEZNI IN VROCINSKA STANJA STAVBA ZDRAVSTVO MEDICINA ARHITEKTURA UKCL
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Zaradi zamud pri izvedbi projektov, ki so ključni za selitev infekcijske klinike, je ogroženih 70 milijonov evrov evropskih sredstev, opozarja svet UKC Ljubljana.

Svet UKC Ljubljana se je ta teden seznanil s tveganji zamud pri selitvi infekcijske klinike, saj zamuja izvedba drugih, s selitvijo povezanih projektov. Če se ti ne bodo izvedli pravočasno in klinika ne bo preseljena, bo ogroženih 70 milijonov evrov evropskih sredstev za gradnjo prizidka infekcijske klinike.

Svet zavoda je na sredini seji podprl ukrepe vodstva Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana za izvedbo pravočasne selitve infekcijske klinike. Ministrstvo za zdravje je pozval, naj zagotovi izvedbo ostalih projektov v predvidenih rokih in s tem prepreči škodo, ki bi lahko nastala pri črpanju evropskih sredstev v višini 70 milijonov evrov, so v sporočilu za javnost zapisali v kliničnem centru.

Pogodbo za prvo fazo dograditve klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja so pristojni podpisali konec januarja. Začetek del je predviden marca, vrednost naložbe je 95,5 milijona evrov. Sofinancirana bo z nepovratnimi evropskimi sredstvi iz načrta za okrevanje in odpornost v višini 70 milijonov evrov, a črpanje tega vira bi lahko ogrozil zamik časovnice in nepravočasna izvedba projekta.

Zamuda pri izvedbi več sklopov projekta

Kot so pojasnili v UKC, prihaja do zamud pri gradnji novega povezovalnega tunela do glavne stavbe UKC Ljubljana, prek katerega bo med drugim potekal prevoz bolnikov in hrane. Zamuja tudi izvedba postavitve transformatorske postaje na gastroenterološki kliniki, ki mora biti končana pred začetkom gradnje prizidka. Ob tem zamuja še prenova negovalne bolnišnice, kamor bodo v času gradnje prizidka z infekcijske klinike preselili večino zaposlenih in bolnikov. Urgenca klinike bo po načrtih preseljena v nekdanje prostore Zavoda za varstvo pri delu, intenzivne postelje pa v prostore diagnostično-terapevtskega servisa (DTS), kjer so v času epidemije covida-19 zdravili covidne bolnike.

Svet UKC Ljubljana se je na seji seznanil tudi s poročilom o izvajanju investicij v nepremičnine kliničnega centra od lanskega do letošnjega januarja. Prenova glavne stavbe ljubljanskega kliničnega centra se nadaljuje in poteka skladno s terminskim načrtom. Na gradbišču se v teh dneh predvideva povečanje ekipe izvajalca, družbe GH Holding, ki je od Urada RS za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu prejela ustrezne usmeritve glede energetske sanacije glavne bolnišnične stavbe, so navedli.

Vizualizacija Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana (avtor_Ark Arhitektura Krušec)
Vizualizacija nove infekcijske klinike (Foto: Ark Arhitektura Krušec/ministrstvo za zdravje)

Polletna zamuda zaradi spora med ministrstvom in izvajalcem

Kot je pisalo Delo, je sanacija za pol leta zastala zaradi spora med ministrstvom za zdravje oz. uradom za nadzor ter družbo GH Holding. Strani se niso strinjale, ali je treba podpisati uskladitveni aneks za hkratno izvajanje del energetske sanacije in notranje prenove ter ali mora GH Holding dodatna dela, določena s tehnološkim načrtom, ki je nastal po podpisu pogodb, izvesti brez dodatnega plačila.

Prvo osmino stavbe namerava izvajalec prenoviti do poletja, je za časnik povedal direktor podjetja Blaž Miklavčič. Po načrtih bi tja septembra že lahko namestili bolnike, nato pa bi izselili drugo osmino stavbe. Za nadomeščanje izpadlih prostorskih zmogljivosti zaradi nadaljevanja energetske sanacije glavne stavbe in selitve infekcijske klinike je nujna izgradnja nadomestne modularne bolnišnice, poudarjajo v UKC. Zato so začeli pripravljati postopke za postavitev modularne bolnice v okviru priprave dokumentacije, ob tem pa za uvrstitev projekta v načrt razvojnih projektov čakajo urad za nadzor, kakovost in investicije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!