Vlada bo pregledala vse zaposlitve, premestitve in napredovanja Janševe vlade

N1 video 01. Jun 202217:57 > 02. Jun 2022 01:09 14 komentarjev

Kot smo napovedali na N1, je bila med točkami dnevnega reda prve seje nove vlade Roberta Goloba tudi revizija imenovanj in napredovanj na vseh ministrstvih odhajajoče vlade Janeza Janše. Revizija bo potekala za obdobje od 1. januarja 2020 naprej, razloga za to pa sta dva.

Vlada je na prvi seji sprejela sklep, da do naslednjega tedna pregleda vse zaposlitve, premestitve in napredovanja od 1. januarja 2020 do danes. To smo napovedali že pred sejo vlade, ko se je iz državnega zbora oglasil naš novinar Miha Orešnik.

Predsednica SD in zunanja ministrica Tanja Fajon je za N1 dejala, da je ideja, da sprejmejo sklep o reviziji vseh imenovanj od 1. januarja 2020 do zdaj. “S tem bi vsa ministrska služba dobila navodila, naj pregledajo morebitna sporna politična kadrovanja,” je med drugim še povedala Fajon. Več v posnetku:

Revizija kadrov bo potekala za obdobje od 1. januarja 2020 naprej in bo tako zajela tudi del obdobja vlade Marjana Šarca. Razloga za to sta dva, je pojasnil premier Robert Golob. Prvi je tehnični – koledarsko leto je bolj učinkovito za spremljanje evidenc –, drugi pa je vsebinski in je po njegovi oceni bolj pomemben. “Ne želimo, da izpade, kot da nadziramo samo eno vlado,” je dejal Golob.

“Mogoče se bi izkazalo, pa sem prepričan, da ne, da je tudi prejšnja vlada pred odhodom imela podobne vzorce,” je povedal in dodal: “Ko se bo ta revizija izvedla, se bo pokazalo natančno to, kakšni vzorci zaposlovanja, napredovanja, premeščanja so bili uporabljeni v primeru prejšnje vlade, se pravi Šarčeve vlade, v primerjavi z vzorci, ki jih bomo lahko prepoznali pri tej vladi. To je najbolj transparenten način prikaza tega, ali je prišlo do odstopanj od ustavljenih norm.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje