Inštitut 1. maj: izobraževalno mislišče, ki bo nastavljalo ogledalo politiki

Slovenija 20. Apr 202315:12 2 komentarja
Delegati SD
Foto: Borut Živulović /Bobo

Stranka SD je ob koncu lanskega leta ustanovila Inštitut 1. maj, socialdemokratski think tank oziroma mislišče, za spodbujanje dialoga o ključnih družbenoekonomskih vprašanjih. Glavni namen inštituta bo izobraževanje, raziskovanje in mednarodno povezovanje, odprt pa bo za vse, ne glede na članstvo v katerikoli politični stranki.

Kot smo poročali na N1, so se v stranki SD po oktobrskem volilnem kongresu odločili, da želijo stranko organizacijsko in programsko modernizirati. Zato sta predsednica stranke SD Tanja Fajon in generalni sekretar stranke Klemen Žibert novembra lani ustanovila Inštitut 1. maj, preko katerega želijo okrepiti sodelovanje s civilno družbo, sindikati, gospodarstveniki in posameznimi strokovnjaki, ki delijo socialdemokratske vrednote.

Vizija Inštituta je, da ta postane nosilec akademsko razpravljalnih, izobraževalnih in raziskovalnih aktivnosti, ki se bodo izvajale v okviru javnih razprav o prihodnosti socialdemokratske miselnosti. Tako bo Inštitut 1. maj postal stičišče idej, hkrati pa napredna ustanova za izobraževanje, raziskovanje in mednarodno sodelovanje.

Direktor Inštituta je nekdanji poslanec stranke SD Jan Škoberne, svet zavoda vodi Dejan Prešiček, ključno vlogo pri delu Inštituta 1. maj v slovenskem prostoru ima strokovni svet, ki predstavlja njegovo jedro. Predsednica strokovnega sveta je bivša ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač.

Čeprav je bilo ob ustanovitvi Inštituta 1. maj mogoče slišati govorice, da bi bil Inštitut lahko neke vrste strankarski obvod, preko katerega bi se v SD stekal denar iz tujine, so to naši viri znotraj stranke odločno zavrnili. “Inštitut 1. maj je ustanovila politična stranka, tega ne skrivamo. Je politična fundacija Socialnih demokratov, nikakor pa ne gre za aparat, pri katerem ne bi bilo jasno, od kod prihaja denar,” je pred meseci za N1 pojasnil vir znotraj stranke. V Inštitutu bodo sicer sprejemali tudi zasebne donacije, ne bodo pa sprejemali donacij družb, ki so lastniško ali drugače odvisne od Republike Slovenije ali lokalnih skupnosti.

Kot je zdaj povedala Kopač, je ključni namen inštituta, da ta postane socialdemokratsko mislišče, ki bo predstavljal platformo za odprt dialog s strokovno javnostjo in posamezniki za sodelovanje z nevladnimi organizacijami in civilno družbo. “Naši najpomembnejši partnerji so sestrske politične fundacije iz Evrope, ki delujejo v okviru Evropske unije. Med njimi so nemški Freidrich-Ebert-Stiftung (FES), avstrijski Karl-Renner inštitut, švedski mednarodni center Olof Palme in evropska fundacija za progresivne študije,” je razložila Kopač.

Politika mora postati odgovornejša, populizem je treba zamejiti

Inštitut 1. maj bo najemal prostore na Levstikovi ulici 15, kjer je bil doslej sedež stranke SD, ki se bo v kratkem preselila v nove prostore na Nazorjevi ulici v Ljubljani, imel pa bo štiri zaposlene. Kot poudarjajo v Inštitutu, bo stavba na Levstikovi, ki se bo odslej imenovala Hiša naprednih idej, oblikovana v stičišče različnih nevladnih organizacij, ki delujejo na družbeno pomembnih temah, svoje prostore pa bo tam imel tudi Inštitut za ekonomsko demokracijo.

“Jedro Inštituta 1. maj predstavlja strokovni svet, ki ima trenutno deset članov. To so predstavniki različnih profesij, med njimi so doktorji prava, sociologije, ekonomije, zgodovine, politologije in pa tudi posamezniki, ki so pomembno prispevali k razvoju politik v Sloveniji,” je dejala Anja Kopač.

V Inštitutu poudarjajo, da se bodo izobraževanj, ki jih bodo izvajali, lahko udeležili vsi, ne glede na strankarsko pripadnost, prav tako pa želijo s svojim delovanjem nastaviti tudi ogledalo stranki, saj ni nujno, da se bodo strinjali z vsemi potezami stranke. Ključ za odgovornejše delovanje politike v Sloveniji je izmenjava mnenj in pluralizem idej, hkrati pa je treba vse večjemu populizmu v politiki postaviti določene meje.

Kot še izpostavljajo, se v Inštitutu ne bodo ukvarjali z aktivizmom, prav tako se ne bodo odzivali na aktualno politično dogajanje v državi, z dialogom pa želijo odpirati pomembna vprašanja z družbenega področja. Deloval bo kot platforma za apolitičen in strokovni pristop k oblikovanju javnih politik, spodbujanju mednarodnega sodelovanja s sestrskimi fundacijami. S tem želijo prispevati k razvijanju demokracije, solidarnosti in aktivnega državljanstva.

sedež stranke SD
Ziga Zivulovic jr./BOBO

“Primarni cilj je, da bodo izobraževanja odprta za vse, tudi za tiste, ki niso člani SD. Ključna naloga takšnih fundacij, če pogledamo fundacije v Nemčiji, Franciji in na Finskem, je, da ljudi usposabljajo za aktivno državljanstvo in razvoj politik, ki so lahko tudi kritične do strank, ki nosijo podobne vrednote kot te institucije,” je pred časom za N1 pojasnil direktor Inštituta 1. Maj Jan Škoberne.

Ustanavljanje izobraževalnih inštitutov in akademij, za katerimi stojijo politične stranke, ni novost v slovenskem prostoru. Več o izobraževalnih inštitutih strank in kdo jih financira, si lahko preberete tukaj.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje