Iz tujine želi na predsedniških volitvah glasovati nekaj več kot tisoč ljudi

Slovenija 27. Sep 202215:21 0 komentarjev
Volitve
Žiga Živulovič jr. /BOBO

Vlogo za volitve predsednika republike po pošti iz tujine je pravočasno oddalo 589 volilnih upravičencev s stalnim prebivališčem v Sloveniji. Za glasovanje na diplomatsko-konzularnih predstavništvih Slovenije v tujini je vlogo pravočasno oddalo 497 t. i. zdomcev, so sporočili iz Državne volilne komisije (DVK).

Volivkam in volivcem v tujini – tako tistim s stalnim prebivališčem v tujini (t. i. izseljenci), kot tudi tistim, ki imajo stalno prebivališče v Sloveniji, a bodo v času volitev v tujini in so oz. bodo oddali vlogo za glasovanje iz tujine (t. i. zdomci) – je bilo odposlano volilno gradivo z uradno prazno glasovnico, so sporočili iz DVK.

Volivec lahko z izpolnjevanjem glasovnice počaka do 4. oktobra, ko bo objavljen seznam potrjenih kandidatur. Pri ugotavljanju izida glasovanja se kot pravočasne upoštevajo tiste glasovnice, ki bodo prispele po pošti iz tujine do vključno 2. novembra do 12. ure. Iz poštnega žiga na ovojnici pa mora biti razvidno, da je bila glasovnica oddana na pošto pred 19. uro na dan glasovanja, opozarjajo na DVK.

Vlogo za glasovanje po pošti v tujini ali na diplomatsko-konzularnem predstavništvu oddajo volivke in volivci s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki bodo v tujini v času morebitnega drugega kroga glasovanja, ki bo 13. novembra, pa lahko volivke in volivci oddajo do vključno 13. oktobra. Vlogo je mogoče oddati na spletnem portalu eUprava, so še sporočili iz DVK.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!