Izredno zahtevna dela: ponekod so strugo prestavili tudi za več deset metrov

Slovenija 17. Okt 202313:36 1 komentar

Od danes je na voljo spletni pregledovalnik delovišč na vodotokih po avgustovski ujmi. Po besedah direktorice direkcije za vode Neže Kodre izredni ukrepi še vedno intenzivno potekajo. V pregledovalniku na naslovu poplave2023.evode.si je mogoče na zemljevidu Slovenije tako pogledati, točno na katerih območjih in kakšna dela so bila izvedena ter kje in kakšna dela trenutno potekajo. Podatke bodo osveževali dnevno.

Avgustovske zgodovinske poplave so prizadele številne vodotoke po državi. Izredni ukrepi na vodotokih, ki so se praktično začeli takoj po ujmi, še vedno intenzivno potekajo. Prioriteta je še vedno vzpostavitev pretočnosti vodotokov, kar zajema med drugim odstranjevanje plavja in stabilizacijo poškodovanih delov brežin.

Do danes so v okviru izrednih ukrepov na vodotokih zaključili delo na 466 deloviščih za 330 kilometrov vodotokov, ponekod je šlo za izredno zahtevna dela, saj je bilo treba strugo prestaviti tudi za več deset metrov, je na novinarski konferenci povedala direktorica direkcije za vode Neže Kodre. Trenutno dela potekajo na 206 deloviščih, na terenu je okrog 1.000 delovnih strojev s strojniki in še 500 dodatnih delavcev.

V pregledovalniku na naslovu poplave2023.evode.si je mogoče na zemljevidu Slovenije pogledati, točno na katerih območjih in kakšna dela so bila izvedena ter kje in kakšna dela trenutno potekajo. Podatke bodo osveževali dnevno.

Za izredne ukrepe na vodotokih je bilo iz proračuna odobrenih 47 milijonov evrov, od tega so doslej za te ukrepe namenili 15,5 milijona evrov.

Iz državnega proračuna je bilo doslej za pomoč po poplavah in plazovih namenjenih 10 milijonov evrov Rdečemu križu in Karitas, 18,1 milijona evrov izredne socialne pomoči (in še za 11,2 milijona evrov je čakajočih izplačil), 14,1 milijona evrov izplačanih interventnih stroškov za 138 občin (še za 95 milijonov evrov je čakajočih izplačil), 76,1 milijona evrov predplačil za škodo na občinski infrastrukturi (še za 145,9 milijona evrov je čakajočih izplačil) in za 31,8 milijona evrov predplačila za škodo v gospodarstvu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje