Janković: Direktorica ZD bi nagrado lahko dobila tudi na kateremkoli sodišču

Slovenija 28. Feb 202313:40 3 komentarji
Zoran Janković
Zoran Janković (Borut Živulović/BOBO)

Glavnina redne novinarske konference ljubljanskega župana Zorana Jankovića je bila namenjena eni najbolj vročih tem v prestolnici – nagradi za direktorico zdravstvenega doma Antoniji Poplas Susič. "Trije so dobili nagrado, a o preostalih dveh nismo razpravljali. Zataknilo se je le pri Poplas Susič. Razprava je tekla o letu 2023, nagrado pa je dobila za leto 2021," je poudaril Janković. Zeleno luč za nagrado je dal svet zavoda, zato lahko direktorica do nagrade pride tudi po sodni poti, je prepričan župan.

Ena osrednjih točk ponedeljkove seje ljubljanskega mestnega sveta je bilo glasovanje o izplačilu dodatka za redno delovno uspešnost direktorici ljubljanskega zdravstvenega doma Antoniji Poplas Susič.

Mestni svetniki so z glasovi Liste Zorana Jankovića in Gibanja Svoboda izplačilo nagrade potrdili, v opoziciji pa so bili kritični, da si nagrade glede na vse težave ljubljanskega zdravstvenega doma ne zasluži. Izpostavili so predvsem številne težave zdravstva in dejstvo, da je v zadnjih nekaj letih zavod zapustilo več kot 30 zdravnikov.

Pred sejo so predstavniki Piratske stranke pripravili protestno čajanko, protestirali so tudi v stranki Glas za otroke, ki so ob nagradi kot glavno težavo izpostavili gradnjo kanala C0. Ta prav tako razburja ljubljansko javnost.

Preberite še: Jankovićevi in Gibanje Svoboda potrdili nagrado za direktorico ZD Ljubljana

Nagrada za Poplas Susič in gradnja kanala na vodovarstvenem območju sta bili glavni temi tudi na redni novinarski konferenci ljubljanskega župana Zorana Jankovića.

Kot je dejal, ima vsak pravico do mnenja. “Protest je bil korekten. Pravica ljudi je, da protestirajo, če se s čim ne strinjajo. Nimam težav s tem, da pridejo in povejo, kaj si mislijo,” je uvodoma dejal Janković.

Nagrado dobili trije, govorili le o eni

Pri razpravi o nagradi so po njegovih besedah govorili le o Poplas Susič in njeni nagradi nekaj čez 1.100 evrov, ostalih dveh prejemnikov nagrad pa niso omenili.

Dodatek za redno delovno uspešnost bosta za leto 2021 prejela tudi strokovna direktorica ZD Ljubljana Tea Stegne Ignjatovič v višini 1318,05 evra bruto in nekdanji direktor ZD Ljubljana Rudi Dolšek za obdobje med januarjem in aprilom 2021 v višini 628,27 evra bruto.

Direktorica ZD Ljubljana Antonija Poplas Susič
N1

“Trije so dobili nagrado. O preostalih dveh nismo razpravljali. Razpravljali smo le o Antoniji Poplas Susič in razprava je tekla o letu 2023,” je opozoril Janković, da se nagrada nanaša na leto 2021, in navedel, da je ZD Ljubljana odlično izvedla cepljenje proti covidu-19.

Na očitke, da je zavod v zadnjem času zapustilo več zdravnikov, je Janković v zagovor Poplas Susič dejal, da je 19 zdravnikov družinske medicine zavod zapustilo leta 2019, ko ga še ni vodila.

Odločitev o nagradi so sprejeli člani sveta zavoda ZD Ljubljana, zato bi po Jankovićevih besedah Poplas Susič nagrado dobila v vsakem primeru.

“Imela je pozitivno mnenje svet zavoda za izplačilo nagrade. Če bi šla v tožbo, bi primer dobila tudi na kateremkoli sodišču. Svet zavoda lahko naredi, kar hoče. Nihče ne more vplivati nanj. Mi smo samo odločali o sklepu sveta zavoda. Ta je tudi edini, ki lahko menja direktorico,” je izpostavil Janković in se vprašal, ali bi menjava direktorice rešila vse težave zdravstva.

Znova je ponovil, da je Poplas Susič odlična direktorica in da “noben ZD v Ljubljani ni zaprt”.

Mestni svetniki so sicer včeraj z mesta predstavnika Mol v svetu ZD Ljubljana razrešili mestnega svetnika Matjaža Vedeta (SDS), saj je kot član sveta ZD Ljubljana na seji sveta direktorico zavoda Antonijo Poplas Susič podprl, nato pa je v zahtevi za sklic izredne seje podpisal njeno razrešitev. Pobudo za njegovo razrešitev je na prvi izredni seji mestnega sveta sredi januarja dal že podžupan Boštjan Koritnik, a so takrat odločili, da bo o tem odločala komisija za imenovanja. Ta je zdaj ocenila, da je Vedetovo “postopanje nesprejemljivo”. Po Jankovićevih besedah so Vedeta v podpis zahteve za razrešitev “prislili” v SDS.

Preberite še: Poslanka Levice: Glasovanje Svobode ni dobra popotnica zdravstveni reformi

“Svetnike SDS in Levice združuje le ena točka”

Na kritike opozicije, da v mestnem svetu primanjkuje demokracije, pa je Janković dejal, da se mu zdi zanimivo, kaj združuje mestne svetnike Levice in SDS.

“Lahko je biti proti. Ponavlja se zgodba iz prejšnje sestave mestnega sveta, ko so bili mestni svetniki SDS in Levice enotni le v eni točki – glasovanje proti predlogom župana. Zanima me, kako jim gre to skupaj v parlamentu, ko sta Levica in SDS izrazita nasprotnika,” je menil Janković. Dodal je, da s tako pozicijo desna opcija v Ljubljani še nekaj časa ne bo imela možnosti za uspeh.

Svoje razočaranje nad ponedeljkovim glasovanjem je izrazila tudi kandidatka za ljubljansko županjo iz Levice Nataša Sukič. Razočarana je nad koalicijo županove stranke in Gibanja Svoboda, ki sta jo oblikovala v mestnem svetu.

“Vsak ima pravico za razpravo. Gibanje Svoboda na državnem in mestnem nivoju ter Lista Zorana Jankovića na mestnem nivoju prevzemamo odgovornost za razvoj Ljubljane. Srečen sem, da se je Golob odločil za nastop na volitvah, kjer je premočno zmagal. On je sreča za to državo skupaj z Gibanjem Svoboda,” je Janković prepričan, da so v mestni koaliciji prevzeli odgovornost za razvoj.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje