Janša danes k Plenkoviću v Zagreb. O čem bosta govorila?

Slovenija 28. Mar 202210:30 > 11:05 2 komentarja
Andrej Plenković in Janez Janša
Profimedia

Premier Janez Janša se bo danes zvečer v Zagrebu srečal s hrvaškim kolegom Andrejem Plenkovićem. Razpravljala bosta o Ukrajini in nadaljevanju dialoga med državama na najvišji ravni. Več podrobnosti iz kabineta slovenskega predsednika vlade niso sporočili.

Hrvaški premier Andrej Plenković bo slovenskega premierja Janeza Janšo sprejel ob 18. uri v Banskih dvorih. Iz kabineta predsednika vlade so sporočili, da bo srečanje namenjeno nadaljevanju dialoga med državama na najvišji ravni, pregledu aktualnih dvostranskih in evropskih vprašanj ter izmenjavi stališč do razmer v Ukrajini. Ena glavnih tem pogovorov bo krepitev dvostranskega sodelovanja pri zagotavljanju “varne, zanesljive in cenovno dostopne oskrbe z energetskimi viri, zlasti z zemeljskim plinom”, so še zapisali v kabinetu predsednika vlade.

Kot je pred dnevi povedal infrastrukturni minister Jernej Vrtovec, Slovenija alternativo ruskemu plinu, katerega uvoz želi Evropska unija do konca leta zmanjšati za dve tretjini, vidi v uvozu LNG plina s Hrvaške in alžirskega plina iz Italije. Vrtovec je sicer dejal, da smo do konca te zime preskrbljeni s plinom, “naša pozornost mora biti usmerjena v naslednjo zimo in to, kako do takrat napolniti skladišča”.

Hrvaška ima na Krku terminal utekočinjenega zemeljskega plina (LNG), ki pa ima po poročanju portala Tportal.hr do konca leta 2027 zakupljenih 85 odstotkov kapacitet. Kupci plina so podjetja INA, HEP, MET Croatia Energy Trade, MVM CEenergy Croatia in PPD. Hrvaško državno elektro podjetje HEP in prodajalec plina PPD imata sicer tudi podjetji v Sloveniji.

Slovenska diplomacija očitno išče poti, da bi trgovcem s plinom omogočila zakup dela teh kapacitet oziroma plina od podjetij, ki imajo že zakupljene kapacitete. Vrtovec je zadnje pol leta v zvezi s hrvaškim gospodarskim ministrom Tomislavom Čorićem, a kakšnih konkretnih dogovorov ni bilo, aprila se ministrstvi znova sestaneta.

Nazadnje sta se premierja sestala na Otočcu 22. novembra lani. Tako Plenković kot Janša se redno srečujeta na srečanju voditeljev EU ali Nata, ki jih je bilo v zadnjih tednih zaradi ruskega napada na Ukrajino že kar nekaj, zadnjič pretekli teden v četrtek in petek v Bruslju.

Oba poudarjata, da so odnosi med državama zelo dobri. Plenković je 18. februarja z vrha EU in Afriške unije v Bruslju celo peljal Janšo z letalom v Zagreb. Kot sta tedaj sporočila na Twitterju, sta v pogovoru med potjo večino časa namenila izmenjavi pogledov na številne dvostranske in mednarodne teme, predvsem o ukrajinskem konfliktu, energetski krizi, o vrhu EU in AU ter drugih evropskih temah. Več podrobnosti v Janševem kabinetu takrat niso razkrili.

Janševa SDS je do zdaj vztrajno nasprotovala tako arbitražnemu sporazumu kot arbitraži, sedanja opozicija pa se je po menjavi vlade marca 2020 vseskozi spraševala, kdaj se bo vlada odpovedala arbitražni razsodbi o meji med državama, ki jo je 29. junija 2017 določilo arbitražno sodišče.

Na zunanjem ministrstvu so že večkrat zagotovili, da je arbitražna razsodba za Slovenijo obvezujoča in da jo bo vlada tudi spoštovala. Hrvaška pa na drugi strani vztraja pri svojih trditvah, da je bil proces arbitraže kompromitiran in da razsodba zato zanjo ne velja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje