Janša o zaupnici: Vse možnosti so odprte

Slovenija 21. Maj 202121:51 > 23:50 0 komentarjev
Janez Janša
Žiga Živulovič jr./Bobo

"Vse možnosti so odprte." S temi besedami je predsednik vlade Janez Janša odgovoril na vprašanje, ali je na katerega od zakonov pripravljen vezati nezaupnico, če se bo pat položaj v državnem zboru še nadaljeval.

Predsednik vlade Janez Janša je v pogovoru na TV Slovenija komentiral zadnje dogajanje v parlamentu, ko poslanci zaradi nasprotovanja opozicije niso izglasovali dnevnega reda, redna seja državnega zbora pa je zaradi tega odpadla.

Bo šel Janša po zaupnico v državni zbor?

Na vprašanje, ali je na neki točki pripravljen na enega od zakonov vezati tudi zaupnico, če se bo ta pat položaj v DZ še nadaljeval, je predsednik vlade odgovoril, da so vse te možnosti odprte. Ob tem pa je dodal, da so doslej, ko je šlo za ključno zakonodajo, dobili visoko podporo. “Res pa je, da ta zaplet v državnem zboru zdaj s postopkom z vodenjem vpliva tudi na samo vsebino,” pravi.

Padec vlade bi po njegovih besedah v tem trenutku pomenil, da bi bila Slovenija prvi del predsedovanja Svetu EU v volilni kampanji, ukvarjati pa bi se morali sami s sabo, namesto da bi reševali težave drugih. Ob tem je dejal, da verjame, da “so nekateri zelo na koncu z živci, ker privilegiji, na katere so bili navajeni, niso več samoumevni”.

Proti dnevnemu redu je glasoval tudi predsednik DZ in poslanec NeP Igor Zorčič. Janša je povedal, da je predsednik DZ v večini držav govornik. “Je nekdo, ki skrbi za to, da zadeve normalno tečejo. Ne pa da iz tega zganja strankarsko politiko ali otežuje sam postopek, kar se dogaja pri nas,” pravi.

Na vprašanje novinarja, ali Zorčiču “ne pustijo odstopiti”, je Janša odgovoril pritrdilno. “Jaz sem govoril z njim in sva imela zelo razumen pogovor, ampak naslednji dan je bilo vse drugače,” je povedal.

Bobo

Da ima opozicija za cilj rušiti vlado, po Janševih besedah ni slovenska posebnost in s tem ni nič narobe. Kot je dejal, je problem tukaj, da se skuša ustvariti neka nova normalnost, kjer hočejo štirje nepovezani poslanci, ki jim po poslovniku avtomatsko ne pripada nič in že imajo predsednika državnega zbora, še celo kopici drugih funkcij. Če jih ne dobijo, to razglašajo za diktaturo, je povedal.

Na komentar, da lahko predsednika DZ zamenja 46 poslanskih glasov, pa je predsednik vlade dejal, da je to res, da pa je žalostno, da se je treba s tem ukvarjati na ta način. 

Glede sodelovanja z opozicijo je predsednik vlade dejal, da so v koaliciji to roko ponudili dvakrat, nekatere stranke so to sprejele, nekatere te ponujene roke niso sprejele. Kljub temu pa so za sodelovanje še vedno odprti.

Janša je v pogovoru še dejal, da se je v Sloveniji do zdaj že cepilo 600 tisoč ljudi, skoraj 250 tisoč pa jih je covid-19 prebolelo. Do “magične številke 1.2 milijona ljudi”, ko naj bi se epidemija ustavila, manjka še 350 tisoč ljudi, kar pa bomo dosegli do poletja, je dejal. Tisti, ki so bili cepljeni v prvi polovici leta, bodo v drugi polovici ali konec leta prejeli poživitveni odmerek, je napovedal. Ob tem je omenil, da pri nas poslušamo, kako smo imeli najostrejše ukrepe, pa smo bili daleč pod ostrino, kot so jo imeli drugi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!