Jelka Godec predlaga, naj preiskovalna komisija obravnava tudi Odlazkove medije

Slovenija 11. Avg 202211:19 > 15:40 21 komentarjev
Jelka Godec
Borut Živulović/BOBO

Potem ko je novinarka portala Necenzurirano postala tiskovna predstavnica vladajoče stranke Gibanje Svoboda, novinarka javne radiotelevizije pa direktorica vladnega urada za komuniciranje, je vodja poslanske skupine največje opozicijske stranke SDS Jelka Godec predlagala, naj parlamentarna komisija, ki preiskuje domnevno nezakonito financiranje političnih strank, obravnava tudi medijski imperij Martina Odlazka. Predsednica komisije Mojca Šetinc Pašek je prepričana, da želijo v SDS "zminirati parlamentarno preiskavo in sprevračati pozornost od svojih nečednih poslov".

Ta teden smo na N1 razkrili, da bo novinarka portala Necenzurirano Vesna Vuković postala tiskovna predstavnica vladajoče stranke Gibanje Svoboda (GS). Včeraj pa smo poročali, da bo predsednica Sveta delavcev in nekdanja novinarka RTV Slovenija Petra Bezjak Cirman postala direktorica vladnega urada za komuniciranje (Ukom). Vodja poslanske skupine Slovenske demokratske stranke (SDS) Jelka Godec je v odzivu na Twitterju zapisala, naj zato parlamentarna komisija, ki preiskuje domnevno nezakonito financiranje političnih strank, preiskovanje “razširi na celotni Odlazkov imperij”.

Martin Odlazek je skupaj s člani svoje družine lastnik več deset medijev, med njimi časnikov Primorske novice, Večer, Dolenjski list in Svet24, radijskih postaj RGL, Salomon, Aktual, Veseljak, revij Jana, Lady, Obrazi, Salomonov oglasnik in Salomonov ugankar, športnega dnevnika EkipaSN, političnega tednika Reporter in tudi portala Necenzurirano.

Petra Bezjak Cirman je žena novinarja portala Necenzurirano Primoža Cirmana. Že pred zdajšnjim dogajanjem je SDS razburilo, da je predsednica omenjene parlamentarne komisije Mojca Šetinc Pašek (GS), ki je bila tudi sama novinarka (TV Slovenija), za strokovnega sodelavca komisije imenovala Tomaža Modica, ki je prav tako novinar portala Necenzurirano. Takrat so v SDS zapisali, da portal Necenzurirano spada pod okrilje “medijskega tajkuna” Martina Odlazka ter da je po poročanju medijev prihajalo tudi do finančnih in vsebinskih povezav med omenjenim portalom in državnimi podjetji, med njimi GEN-I, ki ga je vodil zdajšnji premier Robert Golob. “Glede na navedeno obstaja velika verjetnost, da se lahko Tomaž Modic zaradi sodelovanja z državnimi podjetji znajde kot priča ali preiskovanec v predmetni preiskovalni komisiji,” so takrat dejali v SDS in zato zahtevali Modičevo izločitev. Modic je sodeloval tudi s spletnim portalom Siol.net, ki je v lasti podjetja TS Media, ta pa je v lasti Telekoma Slovenije, ki je družba v državni lasti. Predmet preiskav preiskovalne komisije bo med drugim prav poslovanje Telekoma Slovenije. Šetinc Pašek je takrat odgovorila, da je bil Modic imenovan na podlagi strokovnih referenc.

Ali bo SDS tudi uradno zahtevala razširitev preiskave, smo vprašali Jelko Godec, ki odgovarja, da k objavljenemu tvitu nima dodatnega komentarja ter da bodo glede vseh nadaljnjih korakov poslanske skupine javnost pravočasno obvestili. Predsednica komisije Šetinc Pašek pa pravi, da naj, če želijo, v SDS predlagajo razširitev preiskave, o čemer bodo na prvi seji komisije odločali njeni člani. Ob tem dodaja, da gre “za politično komisijo, ki preiskuje politično odgovornost, Martin Odlazek pa ni politik” ter da je ključna tema preiskave izčrpavanje državnih podjetij, med njimi Telekoma, Petrola in Pošte Slovenije, iz katerih naj bi denar v času zadnje vlade Janeza Janše domnevno odtekal v medije blizu SDS. Šetinc Pašek je sicer prepričana, da želijo v SDS s takimi potezami zgolj “zminirati parlamentarno preiskavo in sprevračati pozornost od svojih nečednih poslov”.

V preiskovalni komisiji ima vladajoča koalicija večino. Ob njeni ustanovitvi je poslanec SDS Žan Mahnič na seji državnega zbora med drugim vprašal: “Zakaj GEN-I ne želi dati pogodbe, koliko denarja je nakazal v času, ko je bil Robert Golob predsednik uprave portalu Necenzurirano? /…/ Bomo odprli ta primer Necenzuriranega oziroma hobotnice Martina Odlazka? Od kod denar celotnemu medijskemu imperiju?” Šetinc Pašek mu je odgovorila: “Res, dobro je, da bomo ustanovili to preiskovalno komisijo, ki je zastavljena zelo široko, in da bomo morda lahko vključili vse to, kar ste vi zdaj tukaj pokazali, našteli.”

Državni zbor je konec junija odredil parlamentarno preiskavo o politični odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi suma nezakonitega financiranja kampanje strank za zadnje volitve v državni zbor prek delovanja izdajateljev medijev v lasti ali delni lasti oziroma z vplivom političnih strank, članov organov strank in izdajateljev medijev v lasti subjektov iz tujine. Preiskovalna komisija se bo na predlog koalicije osredotočila na obdobje od 13. marca 2020 do datuma odreditve preiskave. Komisijo sestavljajo Mojca Šetinc Pašek (predsednica, GS), Soniboj Knežak (SD), Žan Mahnič (SDS), Aleksander Reberšek (NSi) in Nataša Sukič (Levica).

Cirman: Gre za laži propagandne tovarne SDS

Po objavi članka je odgovorni urednik portala Necenzurirano Primož Cirman v odzivu zapisal, da je portal začel delovati februarja 2020, prvi dogovori o njegovem zagonu pa so bili s takratnimi odgovornimi osebami bodočega izdajatelja sklenjeni že avgusta 2019. “Večkrat ponavljajoče trditve, da je bil ustanovljen za ‘obračunavanje z Janševo vlado’, ne držijo, saj je ta mandat nastopila šele 13. marca 2020. Portala v dveh letih in pol delovanja nikoli niso financirala državna podjetja. Prav tako portal nikoli ni imel nobenih “finančnih in vsebinskih povezav z državnimi podjetji”, kar je razvidno tudi iz našega arhiva. Ves čas sta bila edina vira financiranja portala pogodba o odkupu in trženju vsebin, sklenjena s skupino Media24, in donacije fizičnih oseb. Nikakor torej ne držijo trditve o domnevno spornem financiranju portala. Gre za laži, ki jih v povezavi s portalom in njegovimi novinarji že dlje časa širi propagandna tovarna SDS s ciljem diskreditacije in blatenja našega medija. Žalosti nas, da jih v različnih kontekstih nekritično povzemajo tudi nekateri posamezniki, ki hkrati javno govorijo, da se zavzemajo za boj proti sovražnemu govoru v medijih.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje