Kacin: Cepljenje otrok mogoče, ko bo cepiva dovolj

Koronavirus 02. Jun 202114:08 > 26. Jul 2021 16:24 0 komentarjev

Mladoletniki, starejši od 12 let, se bodo lahko proti covidu-19 cepili, ko bo cepiva dovolj, je napovedal koordinator cepljenja Jelko Kacin. Težava je predvsem, da Slovenija tedensko ne dobi 14.000 dogovorjenih odmerkov Pfizerjevega cepiva. Pričakovati je mogoče, da bodo najprej cepljeni otroci s kroničnimi boleznimi.

Mladi se bodo lahko proti covidu-19 cepili, ko bo cepiva dovolj, je napovedal nacionalni koordinator cepljenja Jelko Kacin. Evropska agencija za zdravila je namreč nedavno potrdila uporabo cepiva proizvajalca Pfizer/BioNTech za mladoletnike, starejše od 12 let. Kacin je še dodal, da je “logično pričakovati”, da bodo najprej cepljeni otroci s kroničnimi boleznimi.

Dodal je, da bi se “cepljenje načeloma lahko začelo”. A je po Kacinovih besedah težava predvsem v dobavi cepiva. Navedel je, da Slovenija tedensko ne dobi 14.000 že dogovorjenih odmerkov cepiva proizvajalca Pfizer/BioNTech.

Strategije, po kateri bi cepili mlade, še nimajo. O poteku cepljenja se bosta najprej dogovorili vodji svetovalnih skupin, vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar in vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović. Po Kacinovih navedbah bodo nato določili potek, pri tem pa bodo imeli v mislih tudi razpoložljive količine cepiv in predvidene dobave. “Pfizer bomo poskušali ohraniti za otroke, druga cepiva pa bodo namenjena odraslim,” je dejal.

Vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović je na začetku tedna napovedala, da bomo starejše od dvanajstih let začeli kmalu cepiti tudi v Sloveniji.

Jelko Kacin
Borut Živulovič/N1

Kacin: Pričakujemo lahko, da se bo starostna meja za cepljenje spustila

Kacin je sicer na izjavi ob robu predaje cepiva AstraZenece, ki ga je Madžarska posodila Sloveniji, napovedal, da bi se starostna meja za cepljenje lahko spustila. Starostna meja za cepljenje se pri otrocih določa glede na težo. Otroke, ki so starejši od 12 let, je glede na telesno težo mogoče primerjati z odraslimi, zato je tudi velikost posameznega odmerka cepiva zanje enaka kot pri odraslih.

V tujini že potekajo študije, ki proučujejo uporabo cepiva pri mlajših otrocih, je rekel Kacin in izpostavil študijo iz Izraela. “Pričakujemo lahko, da se bo starostna meja relativno kmalu spustila,” je povedal. Cepljenje mlajših otrok bo, tako Kacin, mogoče začeti, ko bodo za to prižgali zeleno luč proizvajalci in evropska agencija za zdravila.

Do danes se je z enim odmerkom cepiva cepilo 863 mladih, z vsemi odmerki pa 243. Cepljeni so bili s cepivom proizvajalca Pfizer/BioNTech, ki je edino izmed cepiv, ki jih zaenkrat uporabljamo v Sloveniji, registrirano za osebe stare 16 let in več. Ostala cepiva so zaenkrat registrirana za osebe stare 18 let in več.

Nedavno je tudi ameriška farmacevtska družba Moderna napovedala, da bo na Evropsko agencijo za zdravila vložila uradno prošnjo za odobritev cepiva za mlade med 12 in 17 leti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!