Kaj o vse več sindikalnih zahtevah pravi ministrstvo za javno upravo?

Slovenija 13. Jan 202320:33 6 komentarjev
Sanja Ajanović Hovnik
Žiga Živulović jr./BOBO

Ministrstvo za javno upravo je poudarilo, da so vsi sporazumi s posameznimi poklicnimi skupinami na področju plač v mandatu te vlade posledica realizacije že sklenjenih dogovorov prejšnjih vlad. Glede dodatka pravosodnim funkcionarjem pojasnjujejo, da so se slednjim v nasprotju z javnimi uslužbenci plače v zadnjih letih realno znižale.

Na ministrstvu za javno upravo poudarjajo, da so vsi sporazumi s posameznimi poklicnimi skupinami na področju plač v mandatu te vlade posledica realizacije že sklenjenih dogovorov prejšnjih vlad. Ministrstvo se je odzvalo na morebitno stopnjevanje sindikalnih aktivnosti, ki jih v posamezni delih javnega sektorja, in sicer zdravstvena nega, policija, poklicni gasilci, vojska, občinski funkcionarji, napovedujejo zaradi sklenjenih dogovorov v zadnjem času.

Vlada se je namreč zavezala, da bo v luči spoštovanja pravne države podpisane dogovore na področju plač uresničila. Nenazadnje to izhaja tudi iz dogovora s sindikati javnega sektorja iz lanskega oktobra, so pojasnili. Dodali so, da je bil omenjeni dogovor sklenjen tudi s sindikati, ki zdaj napovedujejo stopnjevanje sindikalnih aktivnosti, in da je “nekoliko nenavadno, da svoje napovedi o stopnjevanju sindikalnih aktivnosti utemeljujejo z vladnim uresničevanjem doslej neizpolnjenih, a kljub temu veljavnih dogovorov”.

Ob tem na ministrstvu zagotavljajo, da vlada od svojih napovedi in zavez ne odstopa in bo v prihodnjih dneh sprejela izhodišča za prenovo plačnega sistema, o kateri se bo pogajala s sindikati javnega sektorja. Vzporedno s temi pogajanji pa bodo tekla tudi pogajanja o odpravi nesorazmerij v osnovnih plačah v javnem sektorju, ki naj bi se zaključila do 30. junija.

Preberite še: “Pravosodnim funkcionarjem dodatek v nominalni višini 600 evrov bruto”

V zvezi z začasnim dodatkom pravosodnim funkcionarjem v višini 600 evrov bruto na ministrstvu opozarjajo, da gre za poklicno skupino, ki se ji plače ne samo niso povišale tako kot ostalim poklicnim skupinam v javnem sektorju, pač pa so se jim od leta 2015 do danes celo realno znižale – tožilcem za 11 odstotkov, sodnikom pa za 4,9 odstotka. Javnim uslužbencem pa so se nasprotno zvišale za 12,8 odstotka.

Opozorili so, da zaostajanje plač pravosodnih funkcionarjev zaradi zaostanka za plačami preostalih dveh vej oblasti obravnava tudi ustavno sodišče. “Ob tem velja opozoriti na pomen materialnega položaja in neodvisnosti sodnikov in tožilcev, zato ni bilo moč čakati na ureditev ustreznih razmerij v okviru sistemske zakonodaje, tako kot pri ostalih poklicnih skupinah,” so še zapisali na ministrstvu.

Gre za začasen ukrep, s katerim vlada uresničuje eno od koalicijskih zavez o spoštovanju pravne države, so poudarili.

gasilci gasilno vozilo 112
Borut Živulović/BOBO

Na zahteve gasilcev so se odzvali na ministrstvu za obrambo

Na zahtevo poklicnih gasilcev po dvigu njihovih plač so se odzvali na obrambnem ministrstvu. Državni sekretar Rudi Medved je dejal, da dobro poznajo naravo dela gasilcev, napore in tveganja, ki so jim izpostavljeni, ter menijo, da so poklicni gasilci upravičeni do dviga plač. Vendar pa ministrstvo za obrambo ni tisto, ki bi jim lahko v tem trenutku plače dvignilo, za to bo potreben dialog v okviru celotnega javnega sektorja. In ta dialog se sedaj obeta.

Po njegovih besedah je ministrstvo v nenehnem dialogu s sindikatom poklicnega gasilstva in njihove zahteve pozna že kar nekaj časa. O njih so obvestili ministrico za javno upravo, nedavno pa so pripravili tudi sestanek s sindikatom, ki se ga je udeležil tudi državni sekretar z ministrstva za javno upravo, je še povedal Medved.

Preberite še: Po Sloveniji bi lahko pljusknil stavkovni val

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje