Kako ljubljanski župan Janković utemeljuje zmanjšanje igralne površine v vrtcih?

Slovenija 26. Sep 202321:37 0 komentarjev
Igralnica - vrtec
PROFIMEDIA

Potem ko so ljubljanski mestni svetniki v ponedeljek potrdili manjšo notranjo igralno površino v vseh javnih vrtcih Mestne občine Ljubljana, je ljubljanski župan Zoran Janković na redni tedenski novinarski konferenci dejal, da dejansko ne gre za zmanjšanje kvadratur, saj so te enake kot že vsa leta do sedaj. V Združenju ravnateljev vrtcev Slovenije so v odzivu za N1 dejali, da so predpisi glede igralne notranje površine jasno določeni, da pa bo slednje skoraj zagotovo preverila tudi inšpekcija.

Ljubljanski mestni svetniki so na na ponedeljkovi seji, kjer so potrdili višje cene vrtcev, potrdili tudi manjšo notranjo igralno površino v vseh javnih vrtcih Mestne občine Ljubljana. To bo veljalo od letošnjega šolskega leta pa do leta 2027/28. Po novem bo notranja igralna površina znašala najmanj dva kvadratna metra igralne površine na otroka, pri čemer se za izračun notranje igralne površine na otroka upošteva dejansko število vključenih otrok.

Vodja mestnega oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje Marija Fabčič je omenjeno spremembo označila kot potrebno zaradi ureditve pogojev za sprejem maksimalnega števila otrok. V pravilniku o normativih in minimalnih tehničnih pogojih za prostor in opremo vrtca sicer piše, naj se na otroka praviloma zagotovi štirje kvadratni metri igralne površine oziroma ne manj kot tri kvadratne metre.

Ljubljanski župan Zoran Janković je na redni tedenski novinarski konferenci pojasnil, da dejanskih kvadratur niso zmanjšali, saj so te takšne kot že vsa leta do zdaj. “Od 107 objektov gre za 79 objektov, kjer imamo že zdaj več kot tri do štiri kvadratne metre, tudi do deset kvadratnih metrov, na otroka. Za starejše vrtce ostaja ista kvadratura, kajti to so vrtci, ki so v bloku, kjer pa se kvadrature enostavno ne da povečati,” je dejal Janković.

vrtec
Slika je simbolična. FOTO: PROFIMEDIA

Ob tem je poudaril, da je v ljubljanskih vrtcih trenutno 400 prostih mest in da so vsi otroci sprejeti v vrtce. O rešitvi glede zmanjšanja notranje igralne površine pa je dejal, da bi lahko določeno število otrok v vrtcu, ki je v bloku, preselili v katero od drugih vrtčevskih enot. “Ampak tega starši seveda nočejo. Vsi vrtci, ki so prenovljeni, imajo več kot primerno kvadraturo,” je dejal ljubljanski župan in zavrnil navedbe Skupnosti vrtcev Slovenije, da gre za nedopusten poseg.

Janković je tudi pojasnil, da bodo v prihodnje vrtčevske enote v blokih ukinjali, novih pa v blokih ne bo več, saj takšne enote nimajo dovolj zunanjih igralnih površin.

“Pravilniki so zelo jasno napisani”

Predsednica Združenja ravnateljev vrtcev Slovenije Romana Epih je za N1 dejala, da je za odločitev mestnih svetnikov izvedela iz medijev. “Ne vem, koliko točno so proučili zakonodajo, ker so pravilniki zelo jasno napisani. V prehodnih določbah pa tudi piše, do kdaj je še lahko ta zmanjšana notranja igralna površina na otroka, to bo treba tam preveriti,” je dejala Epih in dodala, da bo po vsej verjetnosti to v prihodnosti preverjala in presojala inšpekcija.

Sklep, ki so ga potrdili mestni svetniki, bo veljal do leta 2027/28, po mnenju Romane Epih pa bodo do takrat v ljubljanski občini poskrbeli, da se bo odprl še kakšen vrtec in da se bo zaradi tega zmanjšal normativ. “Po vsej verjetnosti bo ta občinski normativ +2 počasi opuščen in na občini računajo, da se bo stvar na tak način uravnovesila. So pa zagotovo v ljubljanskih vrtcih preverili vse pravne poti, ki jih potrebujejo. Načeloma so ljubljanski vrtci zelo urejeni, kar se tiče prostorov in materialnih storitev,” je še dodala predsednica Združenja ravnateljev vrtcev Slovenije.

O starejših vrtcih, kjer se notranje igralne površine ne da povečevati, pa Romana Epih pravi, da se po navadi ta problematika rešuje tako, da je v samem vrtcu manjše število otrok.

Opozicija nasprotovala zmanjšanju notranje igralne površine

Opozicijski svetniki so v razpravi opozorili, da sklep velja za vse ljubljanske javne vrtce, in ne le za tiste, kjer zaradi starosti objekta ali lokacijskih ovir ni možna dograditev ali obnova vrtca s širitvijo.

Samostojna svetnica Tina Bregant je dejala, da otroci za normalen razvoj potrebujejo dovolj prostora za gibanje, razvoj motoričnih veščin in igro. Svetnica SDS Darinka Kovačič pa je poudarila, da se v “prenatlačenih” oddelkih tudi bolezni hitreje širijo. Svetnica SDS Ksenija Sever pa želi, da bi imela občina za prioriteto dobrobit otrok.

Jasminka Dedić (Vesna) je dejala, da je zmanjšanje igralne površine nesorazmeren ukrep, saj znižanje normativov zajame tudi vrtce, ki zadoščajo kriterijem.

Da je manjša igralna površina neprimerna, je opozoril tudi svetnik Piratske stranke Slovenije Jasmin Feratović in citiral mnenje strokovnjakov z Nacionalnega inštituta za javno zdravje, kjer predlogu nasprotujejo, saj se bo tako povečala nevarnost širjenja bolezni, zmanjšala kakovost zraka v prostorih in povečala nevarnost poškodb.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!