Albanski premier odrinil novinarko: Nimam se za kaj opravičevati (VIDEO)

N1 video 19. Mar 202419:01 2 komentarja
Edi Rama odrinil novinarko
Foto Posnetek zaslona/@xhemajl_rexha/X

Albanski premier Edi Rama je odrinil televizijsko novinarko Ambrozijo Meto, potem ko mu je ta postavila vprašanje o financiranju novega pristanišča Drač. Rama je v dolgem pojasnilu, ki ga je objavil na družbenem omrežju X, zavrnil očitke o neprimernem vedenju in dodal, da se nima za kaj opravičevati.

Po družbenih omrežjih je zakrožil posnetek albanskega predsednika vlade Edija Rame, ki je novinarko, potem ko mu je zastavila določeno vprašanje, odrinil in zapustil izjavo za medije. Kot je razvidno s posnetka, je premier novinarko zgrabil za glavo in jo grobo odrinil od sebe. Zatem je odkorakal stran in roke vtaknil v žep. Albanski mediji poročajo, da je novinarka albanske televizije premierju dejala: “Prosim, ne dotikajte se me več.”

Kot poroča N1 Beograd, je novinarka premierju postavila vprašanje o pogodbi za novo pristanišče Drač in praksi odpisa stroškov zemljišča ter davkov vlagateljem. “Prosim, navedite, koliko zaslužijo Albanci,” je vprašala, Rama pa ji je odgovoril: “Od vsega, kar počnemo, v tem procesu zmagujejo Albanci. Oni bodo zmagali v procesu. Spodbujanje in uresničevanje tega razvoja bogati Albance in Albanijo, povečuje njeno gospodarstvo. Nevednost nima argumenta.”

Dejal je, da so očitki o financiranju pristanišča Drač “mlatenje prazne slame”. Novinarka je vztrajala, nato je sledil fizični kontakt, nakar je Rama izjavo za javnost zapustil.

“Nimam se za kaj opravičevati”

Po incidentu se je albanski premier odzval na družbenem omrežju X in v daljšem zapisu dejal, da se nima za kaj opravičevati. “Opravičilo po popolnoma odvratni laži, medtem ko je vse na posnetku, ducati novinarjev in snemalcev pa so bili očividci preproste resnice, da se ni zgodila nikakršna agresija, ampak sem na vsa vprašanja, kljub nekaj neetičnim prekinitvam, potrpežljivo odgovoril. Po običajnem pogovoru z novinarji sem odšel po prijaznem pozdravu,” je zapisal in tako odgovoril tudi na kritike Evropskega centra za svobodo tiska in medijev, ki je njegovo ravnanje opisal kot “neopravičljivo”.

Dodal je: “Ne samo, da se nimam za kaj opravičevati, temveč zavračam celotno karakterizacijo ‘voditelja, ki je pokazal prezir do kritičnega tiska’, ker preprosto ne drži. Nasprotno, številnim etičnim in včasih tudi neetičnim novinarjem pokažem svojo popolno pripravljenost odgovarjati na vsa vprašanja, čeprav so slednji vajeni motečih in očitno nenehnih prekinitev odgovorov. Žal mi je, da takšna ‘obsodba’ ne spoštuje vrednot svobode in resnice, še bolj pa to, da obsodba namišljene agresije ne spoštuje resničnih žrtev napadov nosilcev moči na novinarke po vsem svetu,” je zapisal.

Dejal je, da se kot nekdanji pionir svobodnega tiska v svoji državi, ko je, tako Rama, zaradi svobode govora tvegal lastno življenje, čuti povsem upravičenega, da opozori na to, da bi morale novinarske organizacije skrbeti za zaščito vrednot svobode, demokracije in novinarske integritete. In ne le takrat, ko jih ogroža oblast, temveč tudi, ko jih spodkopavajo člani novinarske skupnosti. “V nasprotnem primeru so naše demokratične družbe res v težavah,” je zaključil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje