Kako so se v parlamentu lotili animiranja ustave?

N1 video 05. Okt 202114:44 > 15:04 0 komentarjev
ustava v stripu
N1

Ustava v stripu najmlajšim pomaga pri spoznavanju tega pomembnega besedila. Ob 30-letnici ustave pa jo v državnem zboru animirajo.

Ob prihajajoči 30-letnici ustave v državnem zboru pripravljajo animirano ustavo. Življenje bodo vdihnili stripu, ki ga je ob 20-letnici spisal in ilustriral Zoran Smiljanić.

V stripu so posamezni členi predstavljeni na lahek in razumljiv način, z njim ustavo pogosto spoznavajo osnovnošolci. Prevedena je v številne jezike, tako jo pri pouku uporabljata tudi italijanska in madžarska narodna skupnost, pravkar pa pripravljajo še tekst v francoščini.

V luči decembrske 30-letnice pa besedilo animirajo. Malo dvorano na Tomšičevi, kjer navadno potekajo parlamentarni odbori, je danes zasedla ekipa tega projekta. Sodelujejo zaposleni v parlamentu, povabili pa so tudi mlade. V čevlje Mihe in Maje, glavnih junakov stripa, sta stopila srednješolec Mark Kodrin in študentka Kaja Peršolja, življenje pa bo ilustracijam vdihnila študentka Teja Perko.

“Zelo mi je zanimivo, ker ustava res ni nekaj takega, kar bi brali vsak dan,” je izkušnjo opisala Peršolja. “Pomembno se mi zdi, da poznamo temelje države in da jih približamo mlajšim otrokom,” je dodala. Kodrin pa meni, da je ustava v stripu bolj poučna za učence.

Nekaj preglavic in smeha je povzročila zgolj interpretacija besedila v madžarščini ter švedščini.

Animirani ustavi bodo dodali še tolmačenje v slovenski znakovni jezik, posodobili pa bodo tudi ustavo v Braillovi pisavi.

Besedilo redno posodabljajo, saj se spreminja tudi ustava – vanjo so poslanci med zadnjimi dodali pravico do pitne vode in kot enega od uradnih jezikov določili tudi slovenski znakovni jezik.

V parlamentu so ocenili, da smo ena redkih držav Evropske unije, ki ima ustavo na tak način prilagojeno najmlajšim bralcem. Tudi številni tuji gostje so ob obisku državnega zbora nad njo navdušeni.

Poglejte, kako so interpretirali prepoved spodbujanja nestrpnosti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!