Knovs po zapletih začel z delom

Slovenija 21. Nov 202218:38 0 komentarjev
Državni zbor
Denis Sadiković/N1

Po številnih zapletih z imenovanji poslancev se je danes prvič sestala Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs).

Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) se je danes sestala na prvih dveh sejah. Člani komisije so pregledali poročila o delu Knovsa za leto 2021 in programe dela Sove, obveščevalno-varnostne službe ministrstva za notranje zadeve in policije za letos, je po seji povedal predsednik komisije Janez Žakelj.

Ob tem je izrazil zadovoljstvo, da se je z začetkom dela komisije vendarle vzpostavil civilni nadzor nad obveščevalnimi in varnostnimi službami, kakor tudi, da so člani komisije brez dodatnih dopolnil sprejeli omenjena poročila.

Kot je znano, je oblikovanje Knovsa spremljal zaplet z imenovanjem članov komisije. Stranka SDS ob začetku mandata aktualnega sklica DZ v Knovs namreč ni imenovala svojih članov in predlagala kandidatov za vodenje komisije, saj se niso strinjali s sprejetim razrezom mest v delovnih telesih, po katerem je mesto predsednika komisije za nadzor javnih financ pripadlo NSi in ne njim.

Da bi Knovs postal operativen, so se vodje poslanskih skupin pred slabim mesecem dni dogovorili, da mesta SDS začasno prevzamejo poslanci NSi. Komisija ima zdaj sedem članov, od tega pripadajo štiri mesta NSi, koalicijske poslanske skupine Svoboda, SD in Levica pa imajo v komisiji vsaka po enega člana.

Na novinarsko vprašanje, ali dejstvo, da SDS v komisijo ni imenoval svojih članov, ta hip kakorkoli ovira delo komisije, je Žakelj poudaril, da je komisija operativna.

“Ima sedem članov in lahko z vsemi pooblastili odloča tako o pregledih kot o preostalih zadevah,” je poudaril. Če si bodo v SDS premislili in bodo pripravljeni sodelovati, pa jim pripada tako mesto predsednika in skladno z izračunom tudi mesta članov komisije, je dodal Žakelj.

Člani Knovsa so danes sprejeli tudi nekaj sklepov, ki komisiji omogočajo nadaljevanje dela v povezavi z nadzorom nad obveščavalno-varnostnimi službami. Novost je, da so po novem za izvajanje nadzora nad varnostno-obveščevalnimi službami pooblaščeni vsi člani Knovsa, skladno s poslovnikom komisije pa morajo biti pred vsakim posameznim nadzorom imenovani.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!