Koalicija bi Kmetijsko-gozdarsko zbornico “očistila” političnih funkcionarjev

Slovenija 12. Maj 202312:41 5 komentarjev
Kmetijstvo
Žiga Živulović jr./BOBO

Koalicija je v parlamentarni postopek vložila predlog dopolnitev zakona o Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije, s katerim želi, kot pravi, iz zbornice umakniti politične funkcionarje.

Poslanci koalicije so v parlamentarni postopek vložili predlog dopolnitev zakona o Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije. Nosilka predloga je poslanska skupina Svobode, na sejah državnega zbora in matičnega delovnega telesa pa ga bo predstavljala njihova poslanka Mateja Čalušić, ki je podpredsednica parlamentarnega odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Predlog dopolnitve zakona vsebuje zgolj tri člene, osrednje pa je določilo, po katerem v obvezne organe zbornice in organe območne enote zbornice ne morejo biti izvoljeni politični funkcionarji. Predlog namreč določa, da v te organe ne morejo priti tisti, ki so ob izvolitvi oziroma imenovanju ali so bili štiri leta prej člani organov političnih strank na državni, regionalni in občinski ravni. Prav tako ne bi mogli biti imenovani oziroma izvoljeni tisti, ki so bili v omenjenem obdobju poslanci Evropskega parlamenta, funkcionarji Evropske komisije in Evropskega sveta, zasedali mesto predsednika republike, predsednika vlade, bili ministri, državni sekretarji, poslanci, župani, občinski svetniki, generalni direktorji in generalni sekretarji ministrstev, direktorji organov v sestavi ministrstev in vladnih služb, generalni direktor in direktorji generalnih direktoratov v Evropski komisiji, direktorji občinske uprave ali tajniki občine.

Ta omejitev bi veljala za prve volitve v svet Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije in v svete območnih enot Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije po uveljavitvi zakona.

Kot so v obrazložitvi navedli poslanci koalicije, je glavni cilj dopolnitve zakona uvedba instituta nezdružljivosti za voljene in imenovane člane. “Na ta način se bo na eni strani zagotovila institucionalna avtonomija zbornice kot javnopravnega subjekta z zakonsko predpisano javno službo, javnimi pooblastili in javnopravno reprezentativno funkcijo pri normativnem urejanju področja kmetijstva, gozdarstva in ribištva. Na drugi strani bo z uvedbo instituta zagotovljeno, da na organizacijske in druge odločitve ter stališča in mnenja zbornice ne bo več imela možnosti posegati politika,” lahko preberemo v obrazložitvi. Dodali so še, da člani organov zbornice oziroma njeni funkcionarji ne bodo mogli nastopati v več funkcijah oziroma vlogah, torej tako v organih zbornice kot tudi v državnih in lokalnih organih ter institucijah EU.

Ob vložitvi predloga v parlamentarni postopek je v največji vladni stranki mogoče slišati, da je kmetijsko-gozdarska zbornica postala pribežališče (odsluženih) političnih funkcionarjev in celo, “da so zbornico ugrabile SDS, SLS in tudi NSi”. Pod predlogom pa ni podpisov vseh poslancev SD – podpisali so se zgolj trije. Kot je mogoče slišati, so se nekaterim poslancem SD pojavili določeni pomisleki, oziroma niso imeli dovolj časa, da bi besedilo temeljito preučili. Vendar to, kot so dejali naši sogovorniki, ne pomeni, da predlaganih dopolnitev pri glasovanju ne bodo podprli.

Odziv opozicijskih strank na predlog dopolnitev zakona o kmetijsko-gozdarski zbornici še čakamo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje