Konferenca SD: volitve in razprava o koaliciji, položaju stranke in kako naprej

Slovenija 20. Feb 202322:17 0 komentarjev
SD
Borut Živulović/BOBO

V soboto se bo na ustanovni seji novega sklica sestala konferenca SD. Potekale bodo volitve novega vodstva konference, kjer naj bi se za mesto predsednika potegoval državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Matevž Frangež. Pričakovat gre tudi razpravo o delu koalicije, položaju stranke in njeni nadaljnji poti, pravi Vodja poslancev SD Jani Prednik.

Konferenca SD, najvišji organ stranke med dvema kongresoma, bo v soboto pregledala dosedanje delo Socialnih demokratov v koaliciji, izpolnjevanje zavez koalicijske pogodbe, začrtali bodo tudi pot socialne demokracije za prihodnje obdobje, je pred konferenco za STA dejal vodja poslancev SD in podpredsednik stranke Jani Prednik.

Po njegovih besedah bodo tako v prihodnje tudi koalicijske partnerje opozorili na kakšno izmed koalicijskih zavez, ki morda ne bo izpolnjena. “Koalicijska pogodba je seveda pogodba, ki smo jo podpisale vse tri koalicijske partnerice in naloga Socialnih demokratov, sicer manjše koalicijske partnerice, je tudi, da morda večjo koalicijsko partnerico kdaj opomni, da kakšna zaveza morda ni uresničena,” pravi Prednik.

Kot kritične v SD ocenjujejo predvsem nakopičene težave v zdravstvu. Vodja poslancev SD ob tem še poudarja, da si vlada preveč front ne sme odpirati, saj mora potem te tudi znati zapreti. “Smo pa zadovoljni, da smo nekatere pereče teme odprli in jih bomo kot vlada oziroma koalicija v prihodnjem obdobju tudi reševali,” dodaja.

V delu članstva stranke zaznati nezadovoljstvo

Po pričakovanjih pa se na konferenci ne bodo mogli izogniti niti razpravi o kondiciji stranke in njenem položaju tako znotraj koalicije kot tudi na slovenskem političnem parketu. Vse od lanskih državnozborskih volitev je namreč vsaj v delu članstva stranke, ki se je v volilni boj podala s precej višjimi ambicijami, a ji je rezultat prinesel sedem poslanski mest, zaznati nezadovoljstvo. V zadnjem času pa bilo slišati tudi nekatere kritike v smeri, da predsednica stranke ter ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon več pozornosti namenja delu na ministrstvu kot lastni stranki.

Prednik, ki je sicer pred oktobrskim volilnim kongresom stranke tudi sam resno razmišljal o kandidaturi za predsednika stranke, a na koncu soglasja h kandidaturi ni podal, ob tem poudarja, da so predsedniki SD vedno bili na udaru kritik tako lastnega članstva kot zunanje javnosti. A zatrjuje, da je stranka slabo leto po parlamentarnih volitvah stabilna in konsolidirana, strnitev vrst pa da so izkazali tudi na kongresu, na katerem so predsednici Fajon podelili nov mandat na čelu stranke.

Po zadnjih javnomnenjskih anketah sicer SD podpira med nekaj več kot pet in slabih sedem odstotkov vprašanih. Prednik ob tem razlogov za večji alarm ne vidi, priznava pa, da “Socialni demokrati vedno ciljamo višje”.

Konferenca SD bo sicer potekala v Dravogradu, o tem, ali se za tem skriva sporočilo članstvu stranke, pa Prednik, ki sicer tudi sam prihaja s Koroške, odgovarja, da “je z lokacijo konference verjetno precej jasno, da ko govorimo o socialni demokracijo, decentralizaciji in enakomernem razvoju, to tudi resno mislimo”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!