Koordinacija zdravniških organizacij pozvala k cepljenju zaposlenih v zdravstvu

Koronavirus 23. Jul 202117:55 0 komentarjev
Cepljenje na Gospodarskem razstavišču
Žiga Živulović jr./BOBO

V koordinaciji zdravniških organizacij so ministrstvu za zdravje predlagali, da vse zaposlene v zdravstvu pozove k čimprejšnjemu cepljenju proti covidu-19.

Koordinacija zdravniških organizacij je danes na ministrstvo za zdravje naslovila predlog za izboljšanje precepljenosti zaposlenih v zdravstvu in ohranjanje delujočega zdravstva v četrtem valu epidemije covida-19. Ministrstvu so tako predlagali, da vse zaposlene v zdravstvu pozove k čimprejšnjemu cepljenju proti covidu-19, so sporočili.

Prav tako so predlagali, da naj za tiste v zdravstvu, ki se ne bi želeli cepiti proti covidu-19, uvede obvezno testiranje na okužbo z novim koronavirusom, skladno s strokovnimi priporočili. Po mnenju zdravniških organizacij bo cepivo in cepljenje tudi v prihodnje za vse prebivalce Slovenije brezplačno. Koordinacija je pozvala ministrstvo, da preuči vse možnosti in naredi vse za večjo precepljenost zaposlenih v zdravstvu.

V dopisu ministrstvu so navedli tudi, da zdravniške organizacije podpirajo ministrstvo pri odločnem pozivanju aktivne populacije k cepljenju proti covidu-19.

Za zdravstvenimi delavci zahtevno leto

V koordinaciji ocenjujejo, da je predlagano edini način, da bodo prebivalcem in bolnikom tudi v bodoče lahko nudili zdravstvene storitve. Za vsemi zdravstvenimi delavci je zahtevno leto, za katerega si ne želijo, da se ponovi. “Številni izbruhi covida-19 so dan za dnem povzročali odsotnosti z dela in prerazporejanje bremen na že sicer izčrpane sodelavce. Z grozo smo opazovali, kako so zbolevali bolniki, ki so prišli k nam po pomoč, zbolevali smo tudi sami, nekateri hudo,” so zapisali v koordinaciji.

Želijo si, da kar se da normalno opravljajo svoje delo, da so pri tem varni in predvsem da so varni njihovi bolniki. Zdravniki in zobozdravniki, ki imajo od vseh zdravstvenih poklicev največ znanja o cepljenju, pa so cepljeni približno 90-odstotno. To nedvomno dokazuje, da se za cepljenje zavzemajo, ker vedo, da je varno in učinkovito. Žal se to ne kaže v enaki meri pri drugih poklicnih skupinah.

Ne želijo, da je cepljenje prisila

V razvitem svetu obstajajo ustanove, kjer so določena cepljenja obvezna, če želiš v tej ustanovi biti zaposlen. V koordinaciji ne želijo, da se cepljenje uvaja kot prisila, a glede na pomen cepljenja in hudo breme epidemije covida-19, si res ne želijo, da bi bilo morda treba pomisliti tudi na to možnost.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!