Kranjčane čakajo podražitve: dražje bo zbiranje odpadkov, grobnina …

Slovenija 20. Apr 202314:57 0 komentarjev
Kranj
PROFIMEDIA

Kranjski mestni svetniki so potrdili približno 13-odstotno podražitev cen komunalnih storitev. Najbolj drastično se bo podražilo zbiranje odpadkov, dražja pa bo tudi grobnina in storitve pogrebne službe.

Kot je na novinarski konferenci v Kranju povedal direktor Komunale Kranj Matjaž Berčon, se po vsej državi soočajo z drastičnim porastom cen komunalnih storitev. “Mi smo že pred enim letom predlagali spremembo cen zbiranja komunalnih odpadkov, pa takrat zaradi predvolilnih razmer v Kranju ni šla skozi. Potem tudi v ostalih občinah postopka nismo nadaljevali,” je spomnil.

Na tokratni seji pa je kranjski mestni svet predlagane spremembe cen na šestih sklopih storitev Komunale Kranj podprl. Tako se bodo po desetih letih podražile cene najema groba, in sicer za 21 odstotkov, za 10 odstotkov pa se bo podražila 24-urna dežurna pogrebna služba.

Na področju odvajanja in čiščenja odpadnih voda se bodo zaradi nižje omrežnine in cenejšega prevzema blata cene medtem nekoliko znižale, in sicer za povprečno gospodinjstvo za okoli tri evre na mesec. Se bodo pa za pet evrov dvignile cene za gospodinjstva z greznicami ali malimi čistilnimi napravami, saj se bodo omrežnine poenotila s gospodinjstvi, priključenimi na javno kanalizacijo.

Omenjena podražitev bo prizadela približno tretjino gospodinjstev v občini. V prihodnje pa se bo število priključenih na javno kanalizacijo povečal, saj bo še letos stekla gradnja omrežja za priključitev Golnika, v treh letih pa naj bi bila priključena tudi besniška dolina.

Največje podražitve na področju zbiranja odpadkov

Najbolj drastične podražitve so se medtem zgodile na področju zbiranja odpadkov. Kot je pojasnil Berčon, so lani na tem področju imeli za 600.000 evrov izgube, letos pa bi se, če ne bi dvignili cen, ta izguba povzpela že na milijon evrov.

Zato je Komunala Kranj pripravila predlog povišanja cen zbiranja mešanih komunalnih odpadkov za 41, za zbiranje bioloških odpadkov pa za 77 odstotkov. Zaradi izgube se bo v obdobju enega leta izvajal poračun, kar bo za uporabnike pomenilo še dodatno povišanje.

Upoštevajoč vse spremembe cen se bo za povprečno štiričlansko gospodinjstvo položnica za komunalne storitve dvignila z 61 evrov na skoraj 71 evrov od julija do konca letošnjega leta, po preteku šestmesečnega količinskega poračuna bo položnica v prvi polovici prihodnjega leta znašala skoraj 75 evrov, po 1. juliju 2024 pa se bo ustalila na 69 evrih.

Cene po navedbah komunale ostajajo med cenejšimi med primerljivimi občinami

Kljub podražitvi je Kranj pri zbiranju mešanih komunalnih odpadkov še vedno med najcenejšimi občinami v segmentu primerljivih občin, je zagotovil Berčon, ki je v sredo prepričal tudi večino kranjskih mestnih svetnikov, ki so predlagano podražitev sprejeli. V prihodnjih tednih pa jo bodo obravnavali še občinski sveti v Naklem, Preddvoru, Šenčurju in na Jezerskem.

V prihodnje Berčon razmišlja, da bi Komunala Kranj lahko ponudila ugodnejše cene zbiranja odpadkov, če bi sodelovala z avstrijskim podjetjem Saubermacher, ki je Komunali Kranj ponudil partnerstvo. Kot je izpostavil Berčon, ima Saubermacher sklenjenih 19 tovrstnih strateških partnerstev, med drugim z mestnima občinama Velenje in Murska Sobota, kjer zato beležijo nižje cene komunalnih storitev.

Kot je dejal, se bodo župani občin ustanoviteljic Komunale Kranj o tem prvič pogovarjali v ponedeljek. Če bi župani in občine to podprli, bi v prihodnje šli v javni razpis za partnerstvo, na katerega bi se lahko prijavili tudi drugi ponudniki. Najugodnejši bi potem dokapitaliziral novoustanovljeno hčerinsko družbo in tako postal njen polovični lastniki, je morebitne nadaljnje postopke predstavil Berčon.

Sicer pa se Komunala Kranj pripravlja tudi na nekaj večjih investicij. Pridobila je gradbeno dovoljenje za novo upravno stavbo oziroma center krožnega gospodarstva, vendar z razpisom za izvajalca del v upanju na padec cen gradbenih storitev še čaka. Teče tudi pridobivanje gradbenega dovoljenja za širitev sončne elektrarne na območju Zarice, s čimer bi kompleks postal energetsko samooskrben. Sončno elektrarno pa načrtujejo tudi na opustelem zemljišču nekdanjega odlagališča v Tenetišah.

Še posebej nujna pa je ureditev objekta za začasno skladiščenje odpadkov, saj Kranj s tem že zamuja. V Kranju od Darsa čakajo podpis pogodbe za zemljišče v bližini avtocestnega izvoza Kranj vzhod, potrebne pa bodo tudi spremembe prostorskih aktov v Kranju in Šenčurju. Berčonov poslovni cilj je, da bi bilo pokrito skladišče urejeno do začetka leta 2025.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!