Lani več umorov in družinskega nasilja, a manj prometnih nesreč

Slovenija 25. Jan 202219:24 > 19:26
Policijska uniforma
Foto: Žiga Živulović Jr./BOBO

Odbor za notranje zadeve državnega zbora se je seznanil z letnim poročilom o delu policije za leto 2020 ter poročilom o izvajanju resolucije o nacionalnem programu preprečevanja in zatiranja kriminalitete za obdobje 2019-2023, prav tako za leto 2020. Iz poročila je razvidno, da je delo policije zaznamoval predvsem covid-19.

Namestnik generalnega direktorja policije Danijel Žibret je v predstavitvi poročila povedal, da so bili policisti v letu 2020 kot neposredni izvrševalci nalog večkrat zadolženi za zagotavljanje javnega reda in miru, covid-19 pa je vplival tudi na notranjo organiziranost policije, s katero so zagotovili policijsko učinkovitost. “V položaju, ko je okuženih več tisoč ljudi dnevno, tudi policija ni imuna,” je poudaril.

Epidemija po besedah Žibreta ni ustavila aktivnosti za preprečevanje in preiskovanje kriminalitete, prav tako ni preprečila nevarnosti v cestnem prometu. Na področju kriminalitete so policisti v letu 2020 preiskali dobro polovico kaznivih dejanj, kar je dva odstotka več, kot leto prej. Žibret je posebej izpostavil kibernetsko varnost, kjer se v želji po zagotavljanju te povezujejo tudi mednarodno. Več je bilo tudi najhujših kaznivih dejanj, kar sedem umorov ali poskusov umorov. Policisti so obravnavali tudi nekoliko več družinskega nasilja.

Javni red in mir so policisti zagotavljali tudi tako, da so ob rednem delu državljane spodbujali k spoštovanju ukrepov za zajezitev širjenja epidemije. Prav tako so za javni red in mir skrbeli na protestih, pri čemer je izpostavil, da je bilo kar 90 odstotkov javnih zbiranj neprijavljenih. Pri varovanju državnih meja so opazili manj nezakonitih prehodov, a več organiziranih, je pojasnil.

Na področju varnosti v cestnem prometu je policija po besedah Žibreta začela delati bolj sistematično, ustanovila je tudi avtocestno policijo. Zaradi epidemioloških ukrepov je bilo na cesti manj voznikov in s tem tudi manj prometnih prekrškov, nesreč in tudi smrti, je poudaril.

Baković: Zagotavljanje javnega reda in miru sizifovo delo

Član poslanske skupine Desus Robert Polnar je kot problematično izpostavil sistematizacijo delovnih mest v policiji, ki po njegovem mnenju ne odraža dejanskega stanja. Avtocestni policiji je predlagal preventivno akcijo v zvezi z vožnjo po prehitevalnem pasu, v zvezi s protesti pa je opozoril, da se organizatorjem shodov “v glavnem ni zgodilo nič”, medtem ko poslušamo, da se poskušajo implementirati metode fašizma.

Opozicijski poslanci so izpostavili neuspešnost policije pri preiskovanju vlomov, zagotavljanje javnega reda in miru pa je bilo po oceni poslanca SD Predraga Bakovića “sizifovo delo”, saj je ustavno sodišče večino ukrepov razveljavilo. Poslanka Levice Nataša Sukič je opozorila, da je poročilo polno statistike, ki ne odraža stanja, s katerim se ukvarjajo na preiskovalni komisiji o političnem vpletanju v delo policije.

Koalicijska poslanka iz vrst SDS Anja Bah Žibert je ocenila, da se policija na protestih ni pustila sprovocirati, kar po njenem mnenju kaže na njeno dobro delo. Izpostavila je tudi dobro delo policije na področju odkrivanja spolnega izkoriščanja otrok na spletu.

Generalni direktor direktorata za policijo in druge varnostne naloge Lado Bradač pa je predstavil poročilo o izvajanju resolucije o nacionalnem programu preprečevanja in zatiranja kriminalitete za obdobje 2019-2023 za leto 2020. Od načrtovanih 42 programov jih je bilo uresničenih 21, 19 programov je bilo uresničenih delno, dva pa sta ostala neuresničena. Po ocenah Bradača so glede na vse ovire opravili veliko dela,kar je prispevalo k temu, da je Slovenija prepoznana kot ena izmed najbolj varnih držav.