Letos bo pri Ruski kapelici veliko bolj skromno

Slovenija 26. Jul 202214:32 3 komentarji
Ruska kapelica
BOBO

Pri Ruski kapelici pod Vršičem, kjer zadnjo julijsko nedeljo tradicionalno poteka spominska slovesnost, bo letos zaradi vojne v Ukrajini to nedeljo le kratek pietetni dogodek za članice in člane ter prijatelje Društva Slovenija Rusija. Drug program ali spremljevalni dogodki niso predvideni, so sporočili iz društva.

“Letos, še bolj kot v preteklih desetletjih miru, kapelica potrebuje ljudi, da v tišini prižgejo svečko ali položijo venec. Za duše umrlih pod plazom in proti vsem vojnam, nasilju, uničenju in okrutnosti, v katero pelje slepo sovraštvo. Za človečnost, strpnost in modrost. Za mir,” so zapisali pri Društvu Slovenija Rusija.

Kot so dodali, se bodo pri Ruski kapelici zbrali, da se s polaganjem venca, minuto tišine in pravoslavno molitvijo spomnijo tam pokopanih žrtev tragičnega dogodka iz časov prve svetovne vojne na slovenskih tleh.

“S tem želimo okrepiti sporočilo miru, ki ga trajno nosi kapelica, in s svojo navzočnostjo na tem kraju ponovno opozoriti na pomen tradicije, spoštljivega spomina, strpnosti in človečnosti,” so dodali. V Kranjski Gori pa bo v soboto v župnijski cerkvi Marijinega vnebovzetja tradicionalna katoliška spominska maša.

Društvo Slovenija Rusija je že februarja obsodilo rusko agresijo na Ukrajino ter izrazilo solidarnost z ukrajinskim narodom in delom ruske družbe, ki nasprotuje vojni. Ruski vrh so pozvali, naj nemudoma ustavi vojaške aktivnosti zoper Ukrajino in prepreči nadaljnje žrtve, trpljenje in razdejanje na ozemlju suverene sosednje države.

Poudarili so še, da Ruska kapelica pod Vršičem, kjer društvo vsako poletje organizira slovensko-rusko srečanje, ostaja simbol miru in kulture spoštljivega spominjanja in da kraj ostaja odprt za vse podpornike miru, dialoga in sodelovanja.

Rusko kapelico so zgradili v spomin na umrle ruske vojne ujetnike

Rusko kapelico pod Vršičem so leta 1916 zgradili preživeli ruski vojni ujetniki v spomin na umrle tovariše, ki jih je med gradnjo ceste čez Vršič zasul snežni plaz. V spomin na umrle v plazu so postavili leseno kapelico v pravoslavnem slogu.

Po prvi svetovni vojni so za kapelico skrbeli domačini in jo ogradili. Po rekonstrukciji ceste leta 1937 so našli številne grobove umrlih ruskih ujetnikov, posmrtne ostanke so pokopali v kostnici ob kapelici, nad katero so postavili piramido, na njej pa napis Sinovom Rusije.

Lesena kapelica je z leti strohnela, zato so jo leta 1991 konzervirali in obnovili dotrajane dele. Leta 2006 je bila kapelica v celoti obnovljena. Konec julija vsako leto pri kapelici poteka tradicionalna spominska slovesnost.

Ruska kapelica velja za simbol prijateljstva med Rusijo in Slovenijo, zato so se v preteklosti slovesnosti udeležili števili visoki gostje. Leta 2016, ob stoti obletnici postavitve, je pod Vršič prišel tudi ruski predsednik Vladimir Putin, leto pred njim pa je bil slavnosti govornik na slovesnosti tudi ruski predsednik vlade Dmitrij Medvedjev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje