Ljubljanski mestni svet tudi o več podlagah za nove nepremičninske projekte

Slovenija 27. Feb 202322:22 0 komentarjev
delavci na gradbišču
Slika je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Ljubljanski mestni svet je na seji glasoval o več prostorskih dokumentih, na podlagi katerih bodo investitorji v prihodnje lahko izvedli nekatere poslovno-stanovanjske projekte. Med drugim so sprejeli sklep o lokacijski preveritvi za nadgradnjo poslovne stavbe Rotonda ob Dunajski cesti za Bežigradom.

Lastnik poslovne stavbe Rotonda, družba RB One, za katero stoji družina Ažman, bi rad okroglo poslovno stavbo nadzidal za pet nadstropij oz. 41 metrov, nadzidava pa bo po načrtih, o katerih so v zadnjih tednih pisali v Dnevniku in Delu, prva lesena stolpnica v Ljubljani.

Prostorski načrt nadgradnjo sicer pogojuje z gradnjo podhoda pod Dunajsko cesto, a gre občina z lokacijsko preveritvijo, ki omogoča odstopanja od prostorskega načrta, investitorju na roko. Nadzidava bo tako možna brez podhoda. Opozicijske mestne svetnike je v razpravi zanimalo, zakaj se je Mestna občina Ljubljana odrekla podhodu. Samostojni mestni svetnik Jožef Horvat pa je dejal, da je tam že zdaj premalo parkirnih mest, zato ga je zanimalo, ali je predvideno tudi dodatno parkirišče za nove zaposlene.

Dopolnili prostorski načrt, za enega največjih stanovanjskih projektov

Svetniki so dopolnili tudi občinski podrobni prostorski načrt za območje kompleksa javnega podjetja Voka Snaga med Povšetovo ulico in Poljansko cesto. Zanj je bil že izveden arhitekturni natečaj za novo sosesko z neprofitnimi stanovanji, ki bo po pisanju Dnevnika s 361 stanovanji eden največjih novih stanovanjskih projektov v zadnjih 20 letih.

Investitor je mestni javni stanovanjski sklad, pri čemer pa finančna konstrukcija še ni znana. Na ljubljanski občini računajo predvsem na državne načrte za spodbujanje stanovanjske gradnje.

Mestni svet je ob tem potrdil še dopolnjen odlok o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za območje med Tolstojevo ulico in Mašera-Spasičevo ulico. Gre za območje nekdanje tiskarne Mladinske knjige za Bežigradom. Preobrazba območja se je že začela s prenovo nekdanje tiskarne v poslovno stavbo, sledila pa bo gradnja stanovanjskega kompleksa ob njej z do 240 stanovanji v treh večstanovanjskih objektih.

Projekt je po pisanju Financ ocenjen na 80 milijonov evrov. Investitor je družba Tolstojeva, za katero stoji britanski sklad Zetland Capital, ki v Črnučah že gradi sosesko Lagom.

Javno podjetje Žale načrtuje čisti dobiček v višini 10.000 evrov

Mestni svetniki so na seji potrdili tudi poslovni načrt javnega podjetja Žale. Načrtujejo prihodke v višini več kot 11,66 milijona evrov in odhodke v višini več kot 11,65 milijona evrov, pri čemer bi čisti dobiček znašal 10.600 evrov.

Vodja odseka za investicije Maja Žitnik je v odgovoru na vprašanje Levice o sečnji dreves na Rožniku dejala, da je odločbo za posek izdal Zavod za gozdove zaradi sanitarnih razlogov in pomladitve gozda. Po njenih besedah je večina drevja, ki so ga odstranili, predstavljala nevarnost za obiskovalce, “čeprav navzven niso kazali nobenih bolezenskih znakov”. Sečnjo so sicer sredi januarja prekinili, nadaljnje korake pa bodo predstavili na torkovi redni novinarski konferenci župana.

Voka Snaga zagotavlja neprepustnost kanala C0

Direktor podjetja Voka Snaga David Polutnik je na seji odgovoril na vprašanje svetnika Aleša Primca o gradnji kanalizacijskega kanala C0. Dejal je, da bo kanalizacijski kanal C0 neprepusten, saj cevi zagotavljajo vodotesnost, neprepustni pa so tudi spoji med betonskimi okviri. “Stiki so obdelani s trajno-elastičnim gradbenim kitom, spoj je fleksibilen in primeren za uporabo na vodovarstvenih območjih,” je pojasnil v odgovoru.

Stranka Gibanje za otroke in družine je sicer pred sejo organizirala protest, na katerem so izrazili nasprotovanje gradnji kanala C0. Primc je na protestu dejal, da župan nima gradbenega dovoljenja za gradnjo kanala in okoljevarstvenih soglasij, saj je projekt razbil na toliko delov, da teh ne rabi. Meni, da kanal predstavlja trajno grožnjo za čisto pitno vodo v Ljubljani, kar je po njegovih besedah potrdil tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Primc je ob tem napovedal, da bo pred vsako sejo mestnega sveta organiziral protest pred mestno hišo, “dokler v Ljubljani ne bomo imeli demokracije in se partnersko pogovarjali o reševanju problemov,” je dejal.

“Ocenjujem, da je pomemben rezultat današnjega velikega shoda pred mestno hišo, da Janković danes ni nikomur vzel besede in nikomur prepovedal razprave,” je Primc po seji povedal za STA. Na protestu se je po njegovi oceni zbralo okoli 500 ljudi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!