Po tragediji v ZD Velenje ljudska iniciativa terja odstop uprave in svetovalcev

Slovenija 17. Maj 202316:15 > 18:16 1 komentar
Zdravstveni dom Velenje
Foto: Zdravstveni dom Velenje/FACEBOOK

Ljudska iniciativa Velenje je skupaj s podpisi na vodstvo velenjske občine naslovila več zahtev glede ZD Velenje. Med drugim zahtevajo odstop celotne uprave zdravstvenega doma in vseh njenih svetovalcev. Doslej so zbrali nekaj manj kot 1.700 podpisov.

ZD Velenje ima od začetka maja novo vodstvo, saj je v. d. direktorice postala Maja Škerjanec, prejšnji direktor Janko Šteharnik pa je po novem svetovalec.

Šteharnik je pred tem sam podal predlog za sporazumno prekinitev delovnega razmerja na mestu direktorja, pri čemer je aprila pojasnil, da njegov odhod s položaja ni posledica tragičnega dogodka konec marca, ampak razhajanj med njim in velenjskim županom Petrom Dermolom o razvoju in prihodnosti zdravstva v Velenju.

V zadnjem letu se je sicer pojavilo več kritik glede Šteharnikovega dela in njegovega komuniciranja z javnostmi, medtem ko je sam izpostavljal dobro poslovanje zavoda, prizadevanja za iskanje dodatnih zdravnikov, opozarjal pa je tudi na težave zdravstvenega sistema na splošno.

Med kritiki njegovega dela je tudi Ljudska iniciativa Velenje, kjer si, kot navajajo, želijo, da z občino najdejo boljše rešitve za delovanje ZD Velenje.

“Nekdanja uprava ZD Velenje, vključno s svetom zavoda ZD Velenje, je naredila ogromno škodo v javnosti in okrnila dobro ime ZD Velenje, zato resnično menimo, da bi bile potrebne korenite spremembe, s katerimi bi ljudje pridobili nazaj zaupanje v ZD Velenje kot uporabnikom prijazno ter zanesljivo ustanovo, kot je nekoč že bila,” so danes sporočili iz ljudske pobude.

Posebej izpostavljajo problematiko zagotavljanja 24-urne medicinske pomoči, pri čemer zahtevajo sistemske rešitve in 24-urno prisotnost vsaj enega zdravnika v dežurni ambulanti. Zaposlitev Šteharnika na delovno mesto svetovalca ocenjujejo kot “malodane absurdno”. “Ker pri odločanju gospod Šteharnik ni bil sam, temveč se je o politiki upravljanja odločala celotna uprava, zahtevamo tudi njen odstop,” so zapisali.

V dopisu, ki so ga posredovali po današnji novinarski konferenci, so izpostavili tudi “domnevno sporno sklenitev posla z družbo Medicum d.o.o. in transparentnost sklenjene pogodbe”. Zato so pozvali k reviziji poslovanja ZD Velenje.

Ljudska iniciativa Velenje zahteva tudi “transparentno in kompetentno postavitev novega sveta zavoda”. Ta je po novem 11-članski, v njem pa bo velenjska občina imela šest članov. Doslej je v sedemčlanskem svetu ZD Velenje velenjska občina imela dva člana.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje