Marjan Šarec za N1 potrdil: Damir Črnčec bo državni sekretar

Slovenija 01. Jun 202211:25 > 12:34 5 komentarjev
Damir Črnčec
Borut Živulovič/BOBO

Damir Črnčec bo državni sekretar na ministrstvu za obrambo, je za N1 potrdil Marjan Šarec, ki bo v novi vladi vodil resor za obrambo. Črnčec je bil v času Šarčeve vlade že državni sekretar v kabinetu predsednika vlade.

Damir Črnčec bo državni sekretar na ministrstvu za obrambo, je za N1 potrdil predsednik LMŠ Marjan Šarec, ki bo v novi vladi Roberta Goloba vodil obrambni resor. Prvi je sicer o imenovanju Črnčeca na ta položaj poročal portal 24ur.com.

Težave s Šarčevim predlogom imajo v vseh koalicijskih strankah, tudi v Gibanju Svoboda, kjer so nam nekateri sogovorniki dejali, da so “naravnost zgroženi”. Poudarili so tudi, da je Šarec predlagan na ministrsko mesto, čeprav je bil poraženec volitev, zato izzivanja s predlogom za Črnčeca niso pričakovali. Člani Šarčeve vlade se tudi spominjajo, da je tedaj na njihovo delo temno senco metalo prav Črnčečevo delovanje iz ozadja.

Koordinator Levice Luka Mesec je za N1 dejal, da s predlogom Šarca v Levici nikakor niso zadovoljni, nimajo pa kaj narediti. Kot je dodal, ne morejo posegati v odločitve drugih, nenazadnje so se v novi koaliciji dogovorili, da bo vsak minister odgovoren za svoj resor in tudi nosil posledice, če bo z delovanjem tega resorja kaj narobe. Tako v SD kot v Levici je mogoče slišati, da so takšno potezo Šarca pričakovali, saj je vseskozi jasno, kdo je drugi, če ne celo prvi človek LMŠ.

Šarec pravi, da se Golob z njegovo izbiro strinja

Šarec nam je na vprašanje, ali se mu zdi Črnčec primeren za državnega sekretarja, odgovoril, da po dveh letih Janševe vlade on res ne more biti problem. Črnčec je po Šarčevem prepričanju z minulim delom dokazal, da je strokovnjak za obrambno-varnostna vprašanja, zato je prav, da je za državnega sekretarja izbral prav takšnega strokovnjaka, kot je Črnčec. Ob tem je Šarec za N1 še povedal, da je premierja Goloba o svoji izbiri obvestil, in da je ta z njo soglašal.

Zaradi Črnčeca trenja tudi ob imenovanju Šarčeve vlade

Črnčec je sicer strokovnjak za varnostna vprašanja, do novega sklica parlamenta pa je deloval kot svetovalec poslanske skupine LMŠ. V času vlade Marjana Šarca je bil državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, odgovoren za nacionalno varnost. Črnčečevo imenovanje je bilo na prvi seji Šarčeve vlade leta 2018 veliko presenečenje tudi za koalicijske partnerje in stranko Levica, ki sicer ni bila del koalicije, je pa vlado podpirala. Luka Mesec je takrat dejal, da so dali Šarcu kot mandatarju podporo, da ne bi prišla na oblast politika sovraštva in hujskaštva. “Tovrstna politika v Sloveniji ni omejena le na stranko SDS, ampak jo utelešajo tudi ljudje, kakršen je Damir Črnčec,” je povedal. V LMŠ so takrat Črnčecu stopili v bran in zapisali, da si “vsak od nas zasluži drugo priložnost”.

Marjan Šarec zaslišanje odbor
Žiga Živulovič jr./BOBO

Levico, koalicijske partnerje in civilno družbo je takrat zmotilo predvsem preteklo delovanje Damirja Črnčeca, ki je bil nekoč tesen zaveznik predsednika SDS Janeza Janše. V času druge Janševe vlade je bil direktor Slovenske varnostno-obveščevalne agencije (Sova) in šef Odbora 2014, ki je protestiral za Janševo izpustitev iz zapora. V tem času je Črnčec na družbenih omrežjih svaril pred islamizacijo, prihode migrantov je primerjal z invazijo in turškimi vpadi, nevladne organizacije pa označil za multikulti plačance.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje