Matej Tonin: Vlada svojo neoperativnost prikriva s kulturno in ideološko vojno

Slovenija 27. Maj 202317:32 4 komentarji
Matej Tonin
Borut Živulović/BOBO

Predsednik NSi Matej Tonin je v govoru na taboru stranke v Gorišnici kritiziral politiko vlade, ki da je brez rezultatov in razdvaja, a tudi pozive k državljanski vojni iz desnice. Odgovorna politika je takšna, ki razmere v družbi pomirja in išče učinkovite rešitve, ko bodo ljudje to prepoznali, bo NSi edina logična izbira, je prepričan.

Matej Tonin je ocenil, da se je stranka v lanskem letu, letu volitev, odrezala solidno. Na lokalnih volitvah je po njegovih besedah dosegla najboljši rezultat v zgodovini stranke – osvojila je 291 občinskih svetnikov, 17 županj in županov. Na volitvah v državni svet je prvič dobila dva državna svetnika.

Zahvalil se je vodji poslanske skupine NSi Janezu Ciglerju Kralju za sodelovanje v predsedniški tekmi in mu čestital za dobro kampanjo, ki se žal ni odrazila v rezultatu.

Spomnil je, da je stranka z osmimi poslanci tretja najmočnejša politična sila, in izrazil zadovoljstvo nad tem rezultatom, ki je bil dosežen kljub vsesplošni gonji zoper vlado, v kateri so sodelovali. Ocenil je, da je stranka dozorela. “Podpora NSi je stabilna. Kljub zloveščim napovedim nekaterih komentatorjev, prej na levi, danes pa na desni, lahko rečem, da NSi stoji trdno in raste,” je dejal. Napovedal je, da bo stranka, tako kot na vseh volitvah od leta 2011, povečala število poslancev. Dodal je, da je NSi stranka s tradicijo in programsko močna stranka, zato je njena prihodnost svetla.

Sicer so pogledi NSi usmerjeni v naslednje državnozborske volitve, pri čemer želijo oblikovati jasno alternativo, napoveduje Tonin. Ocenjuje namreč, da bo vladajoča stranka Gibanje Svoboda “končala podobno kot v preteklosti vsi novi obrazi”, na desni pa bo “agresivna in nedialoška stranka”. V luči tega meni, da bi moral poslanec SDS Anže Logar, ki ustanavlja civilnodružbeno platformo, ki naj bi se posvečala predvsem razpravi o prihodnosti Slovenije, ustanoviti politično stranko.

Z Logarjem sta se po njegovih besedah tudi pogovarjala o tem, kako priti do točke, da bo odgovornost za državo oz. njeno vodenje prevzela mlajša generacija politikov. Tonin sicer ne bo sodeloval pri ustanavljanju Logarjeve platforme, meni pa, da bi morala NSi ob morebitni odločitvi Logarja za ustanovitev stranke z njim skleniti predvolilno koalicijo in s tem poslati jasno sporočilo, da je možno oblikovanje desnosredinske vlade brez Janeza Janše.

Morebitne Logarjeve stranke tako ne vidi kot nevarnost. “Po raziskavah, ki smo jih naredili, bi nam njegova stranka morda vzela enega poslanca. In če je to cena, da pridemo do širše, močnejše zgodbe na desni sredini, smo jo seveda pripravljeni plačati,” zatrjuje Tonin.

“Zgodovina je pokazala, da razdeljena država nikoli ne more biti uspešna”

V nadaljevanju je izrazil kritike na račun predsednika vlade Roberta Goloba. Tonin meni, da vlada nima rezultatov. Obseg industrijske proizvodnje upadel med 15 in 20 odstotki, Golob pa je nedavno v DZ trdil, da gospodarske recesije ni. Tonin meni, da vlada svojo neoperativnost prikriva s kulturno in ideološko vojno, med primeri katere je naštel ukinitev muzeja osamosvojitve, pohod ministrice za kulturo na Čebine, pokop nekdanjega šefa tajne policije z vojaškimi častmi in ukinitev dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja.

Borut Živulovič/BOBO

Tonin je odgovorno politiko opredelil kot takšno, ki razmere v družbi pomirja, medtem ko jih neodgovorna razplamteva. “Zgodovina je pokazala, da je razdeljena država neuspešna in nikoli ne more biti uspešna,” je dejal in ocenil, da nas bodo še naprej prehitevale države, ki so bile nekoč daleč za nami.

Na drugi strani pa pravi odgovor na nesposobno vlado ni poziv k oboroževanju ali k državljanski vojni, ampak je lahko zgolj državljanska aktivacija, je navedel, med drugim, da na naslednjih volitvah “odpihnemo to nesposobno vlado”.

Kritiziral je tudi ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki da bo ukinjeno na način, da bo postalo obvezno. Glede napovedi o progresivni lestvici plačevanja preoblikovanega zavarovanja je dejal, da bo to “ob tla tiščalo srednji razred”.

Ob tem meni, da zakoni v kontekstu zdravstvene reforme, ki jih je doslej vložila koalicija, v ničemer ne izboljšujejo dostopnosti do zdravnika, zato je poslanska skupina NSi v petek v zakonodajni postopek vložila spremembe zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Bistvo predloga je, da bi vsak, ki na zdravljenje čaka nad dopustno dobo, lahko storitev opravil pri katerem koli izvajalcu zdravstvene dejavnosti, storitev pa bi plačala zdravstvena blagajna.

Zdravstveni in pokojninski sistem bi Tonin financiral z močnim gospodarstvom, za kar pa je potrebna tudi energetska samozadostnost, je dejal. Te pa po njegovem mnenju ni brez drugega bloka jedrske elektrarne Krško, saj da s sončnimi in vetrnimi elektrarnami ni mogoče zagotoviti stabilne preskrbe z električno energijo.

Govor je sklenil z mislijo, da Slovenija nujno potrebuje uravnoteženo desnosredinsko vlado. Prepričan je, da prihaja čas, ko bodo ljudje v politiki iskali glas razuma, učinkovite rešitve ter ljudi, ki združujejo in ne delijo. Takrat bo NSi edina logična izbira, je menil.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.