Petkova fotografija iz Beograda postala viralna: kaj je na njej

Svet 27. Maj 202308:38 0 komentarjev
Golob
CuvariVatre/Twitter

Po tem ko se je v petek v Beogradu odvil shod podpornikov Srbske napredne stranke (SNS) predsednika države Aleksandra Vučića, bo danes potekal že četrti shod pod geslom Srbija proti nasilju, na katerem sodelujejo tudi nasprotniki aktualne oblasti. Na družbenih omrežjih pa je ob petkovih protestih zakrožila fotografija mladeničev, ki so na avtocestnem nadvozu držali transparent "Bodi človek, a ne številka. Se vidimo jutri", fotografija je postala viralna tudi zaradi simbolike, ujete v fotografski objektiv.

Srbsko javnost te dni delijo množični protesti, katerih povod sta bila nedavna strelska napada, ki sta pretresla tako srbsko kot svetovno javnost. Na beograjskih ulicah se bodo danes zbrali udeleženci četrtega shoda pod geslom Srbija proti nasilju, na katerem protestniki od aktualne oblasti med drugim zahtevajo, da se promocija nasilja v javnem prostoru konča, da se na televiziji z nacionalno frekvenco nehajo predvajati resničnostne oddaje, ki promovirajo nasilje, agresijo in nemoralnost ter da se prepovejo tiskani mediji, ki spodbujajo agresijo, objavljajo lažne novice in kršijo novinarski kodeks. Na preteklih protestih pa je bilo mogoče slišati tudi množične pozive k odstopu srbskega predsednika Aleksandra Vučića.

Na tretjem protestnem shodu, ki se je odvil 19. maja, se je zbralo več deset tisoč ljudi. Nekateri srbski mediji so poročali celo o najmnožičnejšem protestu v moderni zgodovini te države. Tudi danes, ko bo potekal četrti shod, je zato pričakovati veliko ljudi.

Vučić: Od zdaj bom predsednik vseh državljanov

Svoj protest pa so včeraj organizirali podporniki Srbske napredne stranke (SNS) predsednika Vučića, ki so se zbrali pred srbskim parlamentom. Tudi na tem shodu se je po navedbah srbskih medijev zbralo več deset tisoč ljudi. Shoda se je udeležil tudi Vučić in na njem spregovoril. Tako je med drugim dejal, da je včeraj še zadnjič spregovoril kot predsednik SNS, saj da bo od zdaj naprej predsednik vseh državljanov. Napovedal je, da se z Vidovim dnem 28. junija začenja formacija t. i. Gibanja za ljudstvo in državo. “Bolj kot kadar koli potrebujemo enotnost, skupnost, združevanje,” je zbranim dejal Vučić.

Velja pa sicer dodati, da pred včerajšnjim protestom srbski predsednik in njegovi podporniki ničesar niso prepustili naključju. V dneh do protesta je namreč potekala močna kampanja, ki je pozivala k udeležbi ”na največjem shodu v zgodovini Srbije”, pojavljale pa so se tudi govorice, kako so v državnih podjetjih in javnih službah dobili navodilo, da se shoda morajo udeležiti, udeležence pa naj bi novačili tudi prek SMS-sporočil.

“Bodi človek, a ne številka. Se vidimo jutri”

V Beograd so se tako včeraj zgrinjali protestniki z vseh koncev Srbije. Tisti, ki so se v prestolnico pripeljali po avtocesti, pa so imeli možnost videti vabilo na današnji shod. Skupina moških je namreč na enega tamkajšnjih avtocestnih nadvozov izobesila transparent z napisom “Bodi človek, a ne številka. Se vidimo jutri.” Fotografija je na družbenih omrežjih postala viralna, saj je na njej tudi golob, ki je znan kot simbol miru.

Ozračje v Srbiji vse bolj napeto

Spomnimo, da sta bila povod za proteste proti nasilju dva tragična dogodka, ki sta se zgodila v začetku maja. Najprej je 13-letnik v beograjski osnovni šoli ubil devet učencev in varnostnika, le dan pozneje pa je napadalec v naselju Mladenovac v okolici glavnega mesta ubil osem ljudi in jih več kot deset ranil.

Ozračje v srbski javnosti pa je v teh dneh vse bolj polarizirano. Razdeljena namreč ni le javnost, temveč tudi javne osebnosti, ki se v zadnjih dneh opredeljujejo za “za” Vučića in “proti” njemu oziroma njegovi politiki. Srbskemu predsedniku je v bran stopila srbska pevka Jelena Karleuša, nekdaj njegova velika nasprotnica. Povsem drugačnega mnenja je njena stanovska kolegica Seka Aleksić, ki se je pridružila tistim, ki proteste proti nasilju podpirajo. S tem je postala junakinja srbskih protestnikov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!