Menjava tudi v vrhu pravosodnega ministrstva: prihaja nova državna sekretarka

Slovenija 24. Jan 202311:47 0 komentarjev
Dominika švarc pipan
Borut Živulović/BOBO

Na današnji seji vlade ne bodo imenovani le državni sekretarji na novih oziroma preoblikovanih ministrstvih, temveč bo vlada premierja Roberta Goloba predvidoma potrdila tudi spremembe v vrhu pravosodnega ministrstva. Od funkcije državnega sekretarja se bo namreč poslovil Sebastjan Zbičajnik, nasledila pa ga bo višja sodnica iz Ljubljane Valerija Jelen Kosi.

Na današnji drugi ustanovni seji vlade, ki se bo prvič sestala v reorganizirani obliki, ministrska ekipa Roberta Goloba ne bo obravnavala le imenovanj državnih sekretarjev, ki bodo zaradi vzpostavitve novih oziroma preoblikovanih ministrstev postavljeni na novo, temveč tudi imenovanje nove državne sekretarke na ministrstvu za pravosodje.

Na ministrstvu za pravosodje, ki ga vodi ministrica Dominika Švarc Pipan in ga zakon o vladi ne spreminja, se z mesta državnega sekretarja poslavlja Sebastjan Zbičajnik. Na funkciji ga bo nasledila ljubljanska višja sodnica Valerija Jelen Kosi, ki jo je, kot je pred dnevi poročal Dnevnik, ministrica pred časom ponovno povabila na ministrstvo.

Preberite še: Koga so si ob sebi zaželeli novi ministri

Valerija Jelen Kosi prihaja iz sodniških vrst. Službovala je kot okrajna in okrožna sodnica, kot višja sodnica pa je bila po pisanju Dnevnika dodeljena tudi na vrhovno sodišče, kjer je vodila projekt izboljšanja kakovosti slovenskega sodstva, ki je leta 2019 prejel evropsko nagrado kristalna tehtnica.

Da si v funkciji državnega sekretarja želi osebo iz sodstva, je Švarc Pipan poudarjala že na začetku svojega mandata.

Zbičajnik, ki enako kot ministrica Švarc Pipan prihaja iz stranke SD, po naših informacijah ostaja na pravosodnem ministrstvu. Drugi državni sekretar na ministrstvu je Igor Šoltes.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!