Miha Kordiš o trenutku, ko bo lahko izobesil slovensko zastavo (VIDEO)

Slovenija 23. Okt 202219:36 > 20:33 0 komentarjev

Ob 19. uri so se zaprla volišča po državi. Kandidat Levice Miha Kordiš je v izjavi za N1 Slovenija povedal, da je Levica predsedniško kampanjo izpeljala združeno. "Navsezadnje naš cilj ni vekomaj oddaljena solidarna prihodnost, želimo si zagotoviti, se boriti za solidarno sedanjost," je dodal. 

Predvolilne napovedi niso kazale, da bi se kandidat Levice Miha Kordiš lahko uvrstil v drugi krog predsedniških volitev. Kordiš je po zaprtju volišč v odzivu za N1 Slovenija povedal, da so se v stranki Levica v predsedniško tekmo vključili zato, da pokažejo, kako mora z mesta predsednika republike priti glas za vse ljudi. “Ki se jih v naši družbi ne sliši, ki so jih politiki preslišali. Običajni delavci, delavke, upokojenci, študentje. Mislim, da smo to storili z geslom Za solidarno prihodnost. Postavili smo se za podnebne spremembe, za zagotavljanje javnih neprofitnih stanovanj, zagotavljanje skrbstva starejših in navsezadnje za obrambo javnega zdravstva,” je pojasnil Kordiš.

Na vprašanje, ali se je kot kandidat, ki pripada bolj levemu krilu Levice, počutil, da je lahko v predsedniški kampanji bolj iskreno zagovarjal svoja stališča, je Kordiš odgovoril, da je Levica v predsedniško kampanjo vstopila združeno. “V Levici smo v to kampanjo vstopili združeni. Skupaj smo to kampanjo peljali in skupaj bomo tudi nadaljevali. Navsezadnje naš cilj ni vekomaj oddaljena solidarna prihodnost, želimo si zagotoviti, se boriti za solidarno sedanjost,” je dodal.

Kordiš je na enem od preteklih soočenj dejal, da ne izobeša slovenske zastave ob praznikih ter da izobeša samo rdečo zastavo ob prvem maju. Kot je pojasnil za N1, to počne zato, ker je rdeča zastava simbol delavskega boja in pravic, za katerimi ne samo kot poslanec, temveč kot politični aktivist z vsem srcem stoji. “Zelo se veselim dneva, ko bom lahko dejal, da smo vstopili v solidarno sedanjost, ko bomo imeli državo, ki ne bo mačeha do svojih državljank in državljanov, ko bomo imeli državo, ki ne bo nikogar pustila za seboj. To bo tisti trenutek, ko bom tudi sam slovensko zastavo izobesil z največjim veseljem in ponosom,” je dodal.

Asta Vrečko: V Levici se intenzivno pripravljamo na lokalne volitve

Ministrica za kulturo Asta Vrečko pa je za N1 Slovenija v izjavi poudarila, da je bila za stranko Levica predsedniška kampanja njihovega kandidata uspešna. “V kampanji je Kordiš odlično predstavil vrednote Levice in stališča, za katera se zavzemamo. Dobili smo izjemno podporo na terenu med ljudmi. V kampanji je odprl tiste teme, ki so resnično pomembne. To so podnebne spremembe, stanovanja, zdravstvo in kar se dobrega lahko naredi za državljane in državljanke,” je med drugim poudarila. Dodala je, da se v Levici že intenzivno pripravljajo na lokalne volitve. “V vseh večjih mestih po Sloveniji imamo izjemne liste in županske kandidate, ki bodo pokazali, kaj je Levica in kako delujemo v lokalnem okolju za skupnost,” je izpostavila.

Poslanka Levice Nataša Sukič bo na prihajajočih lokalnih volitvah kandidirala za ljubljansko županjo. “V to tekmo se podajam tako, kot se je v predsedniško kampanjo podal Miha Kordiš. Predvsem zato, da vnesemo vsebine, ki jih je treba vnesti in so morda tiste, o katerih se ne premišljuje v tovrstnih kampanjah. Tudi skozi kampanjo je treba opozoriti na stvari, ki morda niso v redu,” je povedala.

O aktualnem županu Zoranu Jankoviću pa je dejala, da dela bolj za kapital kot za ljudi. Dodala je še, da župan razvija predvsem središče mesta. “Razvoj mesta ni enakovreden v vseh mestnih četrtih. Čeprav se Ljubljana promovira kot nekdanja zelena prestolnica Evrope, v resnici ni tako. Ljubljana se zastruplja in zaplinja, obeta pa se nam tudi sežigalnica. […] Zavedati se moramo, da je mesto Ljubljana v kotlini in da so določene specifike, zato bi bilo treba poslušati vsaj stroko, če že ne vprašati ljudi, kaj si mislijo,” je dodala.

Volilci so v prvem krogu predsedniških volitev izbirali med sedmimi kandidati, ki so bili na glasovnicah navedeni po naslednjem vrstnem redu: Milan BrglezAnže LogarJanez Cigler KraljMiha KordišNataša Pirc MusarVladimir Prebilič in Sabina Senčar.

V ŽIVO: Spremljamo dogajanje v štabih predsedniških kandidatov in kandidatk. 

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!