Ministrica Fajon Črno goro znova pozvala k imenovanju ustavnih sodnikov

Slovenija 15. Jan 202321:00 3 komentarji
FmiAjeDXwAAk434
Ministrstvo za zunanje zadeve

"Upam, da bodo politične stranke v dialogu in brez odlašanja imenovale sodnike. To je pogoj za zagotovitev spoštovanja temeljnih pravic državljanov in stabilnosti institucij," je na Twitterju zapisala zunanja ministrica Tanja Fajon, ki se mudi na drugem obisku v Črni gori. Svoje sogovornike je tako enkrat več pozvala k imenovanju ustavnih sodnikov.

Zunanja ministrica Tanja Fajon se je v okviru delovnega obiska, med katerim naj bi se seznanila z napredkom v državi, sešla s črnogorskim predsednikom Milom Đukanovićem, predsednico parlamenta Danijelo Đurović in premierjem Dritanom Abazovićem.

Premier Abazović je po srečanju s Fajonovo tvitnil, da sta se strinjala, da je imenovanje ustavnih sodnikov ključno za nadaljevanje demokratičnih procesov in evropsko perspektivo Črne gore. Kot je še zapisal, sta z ministrico ocenila, da se morajo na imenovanje ustavnih sodnikov osredotočiti vsi politični subjekti v Črni gori.

“Vsi pričakujemo, da bomo konec januarja ali v začetku februarja imeli sejo, na kateri bo glasovanje o ustavnih sodnikih,” je Abazovič izpostavil na novinarski konferenci po pogovorih s slovensko ministrico po poročanju črnogorske tiskovne agencije Mina.

Fajon na ustavne sodnike opozorila že decembra

Fajon je na pomen imenovanja manjkajočih sodnikov za vzpostavitev delujočega ustavnega sodišča opozorila že decembra, ko je Podgorico obiskala skupaj z avstrijskim kolegom Alexandrom Schallenbergom v imenu visokega zunanjepolitičnega predstavnika Evropske unije Josepa Borrella. Tedaj sta ministra Podgorico opozorila, da bi EU lahko zaustavila pristopni proces s Črno goro, če ne bo poskrbela za delovanje vseh institucij.

Podobno pričakovanje je Fajon po poročanju Mine izrazila tudi danes. “Od Črne gore pričakujemo, da pokaže rezultate, zaključi proces imenovanja sodnikov ustavnega sodišča in zagotovi pogoje za nemoteno delovanje institucij in potek volitev,” je dejala. Poudarila je še, da podpora EU Črni gori ostaja močna.

Ministrica je še poudarila, da Črna gora ostaja vodilna država v regiji pri evropskih integracijah. Zato je še toliko pomembneje, da politični akterji v Črni gori dosežejo kompromis. “Šele razrešitev trenutne politične in institucionalne krize bo omogočila pospešitev reformnih procesov, ki so nujni za napredek v pristopnih pogajanjih za članstvo Črne gore v EU,” so njene besede v sporočilu za javnost povzeli na zunanjem ministrstvu.

“Danes sem tukaj tudi zato, da skupaj in v dialogu ugotovimo, kaj še lahko naredimo, da bi bil šesti poskus imenovanja sodnikov uspešen in da bi Črna gora napredovala na poti v EU,” je še dejala in da mora Črna gora narediti potrebne korake na področju stabilnosti in funkcionalnosti demokratičnih institucij.

Zastoj v procesu približevanja EU

Ministrica Fajon bo 23. januarja skupaj z avstrijskim ministrom Schallenbergom na rednem zasedanju Sveta EU za zunanje zadeve poročala o obiskih v Podgorici. “Pričakujem, da bomo še pred zasedanjem Sveta EU za zunanje zadeve iz Črne gore prejeli še kakšne dobre novice glede imenovanja ustavnih sodnikov. Še en neuspešen dogovor o ustavnih sodnikih bi lahko sprožil začetek razprave o zaustavitvi pristopnih pogajanjih s Črno goro,” so v besede ministrice še povzeli na zunanjem ministrstvu.

Črna gora, ki je med državami Zahodnega Balkana na poti v EU najbolj napredovala, zadnji dve leti doživlja zastoj v tem procesu. Gre za obdobje, ko po zmagi na volitvah vlado vodi prosrbska opozicija, sprva s tehnično vlado, od lanskega aprila pa z manjšinsko vlado Dritana Abazovića.

Ministrica Fajon bo po Črni gori ter Bosni in Hercegovini, kjer se je mudila v petek, v ponedeljek obiskala še Kosovo. Regijo kmalu namerava obiskati tudi nova predsednica republike Nataša Pirc Musar.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje