Možnost poplavljanja rek na zahodu in Dolenjskem

Slovenija 18. Maj 202107:26 > 12:00 0 komentarjev
Arso

Ponedeljkovi močnejši nalivi so povzročili težave predvsem na Goriškem, kjer so hitro narasli nekateri manjši vodotoki, in Notranjskem, kjer se je razlivala Cerkniščica. Arso za danes in sredo napoveduje možnost poplavljanja rek na zahodu in Dolenjskem.

https://twitter.com/ARSO_VODE/status/1394555762664513536/photo/2

V noči na sredo in v sredo bodo reke po vsej državi naraščale. Razlivanje bo možno predvsem na Vipavskem, Notranjskem in Dolenjskem, saj je tam predhodna vodnatost že velika. Za ta območja je Agencija RS za okolje izdala rumeno opozorilo. Reke bodo upadle v četrtek, ko se bo ustalilo tudi naraščanje kraških rek, so zapisali na spletni strani.

Temperature rek so se v teh dneh znižale. Povprečna temperatura se giblje med osem in 12 stopinj Celzija.

Razlivanje vodotokov na Primorsko-notranjskem

V ponedeljek so ob močnih nalivih hitro naraščali manjše reke in hudourniški vodotoki. Arso je opozoril na možnost manjšega razlivanja rek in na veliko vodnatost rek po Sloveniji z izjemo severovzhoda države.

V Goriških brdih so v ponedeljek zaradi nalivov zelo hitro narasli nekateri manjši vodotoki. Na vodomerni postaji Neblo Reka je gladina v dveh urah narasla za skoraj dva metra, pretok pa se je povečal s šestih kubičnih metrov na sekundo na 100 kubičnih metrov na sekundo.

Največ težav so včeraj imeli v občini Cerknica zaradi pričakovanega razlivanja vodotoka Cerkniščica. Ob 11.30 so sprožili sireno za splošno nevarnost, lokalna komunala pa je postavila zapore za tri poplavljene ceste. Posredovalo je 61 gasilcev iz osmih gasilskih enot na desetih različnih lokacijah. Postavili so protipoplavno zaščito, tesnili komunalne jaške in črpali vodo v šestih stanovanjskih objektih, enem večstanovanjskem objektu z garažami in črpališču vode na Komunali Cerknica.

Nalivi povzročali težave tudi drugod po državi

Močno neurje je včeraj zajelo tudi občino Ajdovščina. Med drugim je odkrilo streho hiše na Planini pri Ajdovščini, v kraju Slejkoti pa je meteorna voda zalila hišo. Poškodovano streho so gasilci GRC in PGD Ajdovščina prekrili s ponjavo in jo učvrstili z vrečami peska, v Slejkotih pa so izčrpali meteorno vodo in okrog objekta postavili protipoplavne vreče.

Težave zaradi močnega deževja in zalivanja hiš so imeli v občini Tržič, kjer so posredovali gasilci PGD Kovor. Meteorna voda je zalila tudi podvoz pod avtocesto v Vogljah in parkirišče na Bleiweisovi cesti v Kranju.

Vreme po državi bo danes pretežno jasno in sončno, sredi dneva pa so napovedane krajevne plohe in nevihte.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!