Močni nalivi: podrta drevesa in zalite hiše, garaže, ceste …

Slovenija 19. Jul 202106:40 > 09:24 0 komentarjev
Neurje
Hudourniške poplave v Lovrencu na Pohorju. Fotografiji sta objavljeni na Twitter profilu @NeurjeSi, v spremnem besedilu pa piše, da je zaradi močnih nalivov podivjal potok Radoljna, ki je s sabo odnesel enega od mostov. (Vir: Špela Petrič/TWITTER @NeurjeSi)

35 gasilskih enot je moralo na teren, da bi skupaj z ostalimi pristojnimi službami odpravljale posledice poplav, ki so jih povzročili močni nalivi. Ti so najprej zajeli območje Koroške, nato pa se razširili na širše celjsko območje in območje občine Šentjernej.

Za nami je vremensko naporen konec tedna. Vremenske razmere so se zdele bolj jesenske kot poletne, nalivi pa so povzročali težave. Okoli 11. ure se je v nedeljo na območju med Koroško na severu in Kočevsko na jugu oblikovala izrazita nevihtna linija s krajevno močnimi nalivi, sunki vetra in udari strel, ki se je počasi pomikala proti zahodu. Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje je meteorna voda večinoma zalivala kleti stanovanjskih objektov, gospodarska poslopja, garaže, dvorišča in cestišča, močni sunki vetra so odkrivali strehe in podirali drevesa, ki so padala na cestišča.

V Zemljičevi ulici v Mariboru je drevo padlo na osebno vozilo, vin cestišča, strela pa je poškodovala objekt v naselju Jankova v občini Vojnik. V Rečici ob Savinji je strela udarila v zvonik cerkve, vendar na srečo ni zagorelo. Narasli vodotoki so ogrožali objekte, sprožili so se tudi trije zemeljski plazovi.

Močni nalivi so najprej zajeli Koroško, nato pa so se razširili na širše celjsko območje in območje občine Šentjernej. Narasle so reke Mislinja, Dravinja in Oplotnica ter njihovi pritoki, ki so ponekod prestopili bregove.

 

Na Upravi RS za zaščito in reševanje so skupno zabeležili 82 dogodkov. V akcijo je moralo 35 gasilskih enot, ki so skupaj z ostalimi pristojnimi službami odpravljale posledice poplav in s protipoplavnimi vrečami zavarovale ogrožene objekte.

Danes se bo sicer tudi v notranjosti razjasnilo. Jutri bo povečini sončno, popoldne bo v notranjosti možna kakšna nevihta. Več v vremenski napovedi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!