“Na glasovnicah bodo v nedeljo pravilni logotipi strank”

Slovenija 22. Apr 202217:04 0 komentarjev
Volitve
Žiga Živulović jr./BOBO

Na Državni volilni komisiji (DVK) so za STA poudarili, da bodo na nedeljskih državnozborskih volitvah glasovnice v vseh volilnih enotah vsebovale pravilne logotipe strank, ki kandidirajo. Uslužbenka DVK je v tisk namreč dvakrat poslala glasovnice z napačnim logotipom, a na DVK zagotavljajo, da so bile te glasovnice uničene.

Direktor DVK Dušan Vučko je v izjavi za POP TV v četrtek dejal, da naj bi njihova zaposlena ravnala malomarno, ko je dvakrat v tisk poslala napačne logotipe stranke. Posledično so morali tisk zaustaviti, zmanjkalo naj bi celo papirja. Po poročanju Dela se je najprej zapletlo 6. aprila, ko so v celjskem Cetisu ob tisku dobili opozorilo iz 6. volilne enote o neskladnosti logotipov štirih strank (Naša prihodnost in Dobra država, Desus, Lista Borisa Popoviča in NSi). Tisk so zato ustavili po tem, ko je bilo natisnjenih že okoli 40.000 glasovnic in so bile te tudi že predane Pošti Slovenije. Zato so jih preklicali in uničili.

Zatem so znova preverjali logotipe, a so menda od sodelavke DVK spet dobili star logotip NSi in potrdilo, da je ustrezen. V Cetisu so zato znova začeli tiskati volilne glasovnice. A so že naslednji dan, 7. aprila, sredi dneva dobili klic, da logotip NSi ni pravilen. Do takrat so z napačnim logotipom natisnili že 110.000 glasovnic. Tudi te so bile uničene. Šele v petek, 8. aprila se je torej začelo normalno tiskati volilne glasovnice. Tako so okrajne volilne komisije po poročanju časnika dobile glasovnice z zamikom, hkrati pa se je kasneje začelo pakirati tudi volilni material za glasovanje v tujini.

Tisk pa so nato znova ustavili v nedeljo, ker je zmanjkalo papirja, Papirnica Radeče pa je sporočila, da papirja na trgu preprosto ni več, je še poročalo Delo. Star logotip NSi, ki ga ne uporabljajo več že od leta 2018, je tako ostal v volilnih razglasih v dveh volilnih enotah, drugi in peti. Kako se je napaka zgodila, ni povsem jasno, saj so jim v NSi dostavili nov logotip, ki so ga uporabljali na zadnjih parlamentarnih in evropskih volitvah.

DVK zagotavlja, da so bile neveljavne glasovnice uničene

Na DVK so danes za STA poudarili, da je v razglasih v dveh volilnih enotah res prišlo do napake, a da so vse glasovnice, s katerimi bodo volivci v nedeljo izrazili svojo voljo, pravilne. Ob tem so na Twitterju spomnili, da so bile nepravilne glasovnice uničene. O tem so po navedbah DVK s strani zunanjega izvajalca, ki tiska glasovnice, prejeli pisno zagotovilo.

Uslužbenka DVK, ki naj bi bila zadolžena posredovanje glasovnic v tisk, naj bi po poročanju Dela in POP TV nato odšla na bolniški dopust. Po informacijah slednje naj bi se sicer uslužbenka kmalu preselila na novo delovno mesto v službo vlade za digitalno preobrazbo, ki jo vodi minister iz vrst NSi Mark Boris Andrijanič. DVK je bila o premestitvi obveščena v sredo, o tem pa naj bi jo obvestili iz službe za digitalno preobrazbo.

Informacijo so za POP TV potrdili v ministrovem kabinetu in ob tem zapisali, da minister z uslužbenko nikoli ni bil v kakršnemkoli stiku, prav tako je osebno ne pozna. Pogovori o premestitvi, ki naj bi se začeli pred mesecem dni, pa da so potekali na ravni strokovnih služb in nikakor niso bili politično motivirani. Ob tem opozarjajo, da postopek premestitve še ni zaključen in dodajajo, da bodo v luči nedavnih dogodkov celotno zadevo ponovno preučili, je še poročala televizija.

Spremljajte volitve 2022 na n1info.si. #volitve #volitve2022 #n1slovenija

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!