Na protestih tudi videonadzor, policisti in zdravstveni inšpektorji

Slovenija 27. Maj 202114:34 > 15:01 0 komentarjev
Policisti trg republike
Žiga Živulović jr./BOBO

Pred jutrišnjim protestom, ki je napovedan v Ljubljani, policija vse udeležence poziva, naj svoja mnenja izražajo mirno in dostojanstveno. Zdravstveni inšpektorji pozivajo k nošenju mask in ohranjanju medsebojne razdalje.

“Policija se zaveda pomena pravice do javnega zbiranja in tiste, ki se nameravajo shoda udeležiti, poziva, da upoštevajo navodila policistov,” je povedal inšpektor Policijske uprave Ljubljana Boštjan Skrbinšek in opozoril, da je “na shod prepovedano prinašati nevarne predmete, kot so palice, orožje, orodje, pirotehnika in podobno”.

Ob tem dodajmo, da je na shodu pretekli petek policija ukrepala proti enemu od protestnikov, ki je na palici nosil slovensko zastavo.

Policisti odsvetujejo, da bi na protest prišli otroci, v primeru incidentov pa udeležence prosijo, naj se umaknejo in omogočijo delovanje policiji. Območje bo videonadzorovano, okrog stavb parlamenta in vlade bo gibanje omejeno, policisti pa danes še niso želeli razkriti, ali bo zagrajen tudi Trg republike.

Inšpektorji pozivajo k nošenju mask

Zdravstveni inšpektorat bo na protestu sodeloval s policijo pri zagotavljanju ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa.

“Nošenje maske je najmanj, kar lahko storimo, da zaščitimo sebe in druge,” je povedala Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata. “Medsebojno razdaljo bo, če bo na protestu velika gneča, morda težje upoštevati, ampak če bo shod miren, se lahko udeleženci med sabo dogovorijo in stopijo nekoliko narazen,” je svetovala Potza.

Shod ni prijavljen

Po trenutno veljavnem vladnem odloku število udeležencev na shodih ni več omejeno, določa pa, da mora biti zagotovljenih 10 kvadratnih metrov na enega udeleženca oziroma skupino oseb iz istega gospodinjstva. Ob tem pa je, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva, treba vzdrževati razdaljo najmanj 1,5 metra.

Jutrišnji protest ni uradno prijavljen, so povedali na policiji. “Razlika je v tem, da je na prijavljenem shodu za varnost in red odgovoren organizator, na neprijavljenem shodu, kakršen je tudi jutrišnji, pa za varnost po uradni dolžnosti poskrbi policija,” je pojasnil Skrbinšek.

V vladnem odloku je sicer zapisano, da se “dovoli zbiranje ljudi na organiziranih javnih prireditvah in javnih shodih, pri katerih je organizator znan”.

Na naše vprašanje, ali bo policija kaznovala protestnike – ne ker bi kršili javni red in mir, bili nasilni ali uporabljali pirotehniko, ampak samo zaradi udeležbe na neprijavljenem shodu, – so nam na policiji odgovorili, naj se za tolmačenje zakonodaje obrnemo na ministrstvo za notranje zadeve. Njihov odziv še čakamo.

Je pa inšpektor Skrbinšek dejal, da je ukrepanje policistov odvisno od poteka shoda. “Če bo shod potekal mirno, policija vedno najprej opozarja na kršitve, šele če se ne upoštevajo ukazi policije, sledijo drugi ukrepi.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!