Najbolj strašna kabinska žičnica na svetu, ki so ji nadeli ime “krsta” (VIDEO)

Slovenija 07. Jan 202412:27 1 komentar
najbolj strašna žičnica
Foto: Zajem zaslona/YouTube

Kabinska žičnica za dva, ki je nočna mora za klavstrofobične.

Val Gardena v Dolomitih navduši v vseh letnih časih. Ta čarobna alpska pokrajina je tako očarljiva, da je uvrščena na seznam Unescove svetovne naravne dediščine. Doline s svojimi vasmi ponujajo nepozabno lokalno izkušnjo in bogato kulturno dediščino. To je pravo doživetje tako za ljubitelje narave, adrenalinskih avantur, smučarje kot tudi alpiniste.

Čarobni okoliški vrhovi so dokaj lahko dostopni, saj iz doline nanje vozi več kot dvajset žičnic. Med njimi izstopa Sassolungo ali Langkofel, zagotovo eden najbolj prepoznavnih vrhov Južne Tirolske v Italiji in pogosta tema alpinistične literature in domišljije.

Na pot do Forcelle Sassolungo, kjer se odpre neverjeten pogled pod mogočnim Sassolungom, se lahko odpravite z žičnico, ki ni običajna. Ta žičnica ni le posebna v Evropi, ampak velja za eno najbolj edinstvenih in hkrati strašnih na svetu – gre za stoječo žičnico za dve osebi. Zaradi oblike ji pravijo “krsta”, čeprav je v resnici popolnoma varna in zanesljiva. Punkufer.hr poroča, da je to izjemno doživetje.

Njen videz boste morda povezali tudi s predmetom, ki spominja na škatlo za shranjevanje, ali pa na ozko omaro. V bistvu boste stlačeni v to omaro in vrata se bodo zaprla za vami. Gondola Sassolungo, kot se uradno imenuje, ima en sam sistem jeklenic, zaradi česar se kabine na postajah ne ustavljajo. Če želite vstopiti, morate ujeti premikajočo se kabino in vanjo skočiti.

V kabini žičnice so zgolj zadnja vrata, ki se odpirajo in zapirajo ročno. Da se potniki uspešno vkrcajo, pa sta tam dva prijazna pomočnika, ki vas pozdravita in poskrbita, da udobno stopite vanjo, nato pa zapreta in zaklenita vrata za varen začetek vožnje.

Tudi pri izhodu iz kabine vas pričaka prijazno osebje, ki vam pomaga pri varnem izstopu. Telecabina Sassolungo že od leta 1972 ponuja nepozaben prevoz, premaguje skoraj 500 metrov višinske razlike na razdalji več kot kilometer in pol.

Vstop v nenavadno gondolo je nepozaben doživljaj, ki ponuja čudovite razglede. Kljub temu pa lahko tisti, ki trpijo za klavstrofobijo, težko odpustijo omejenost prostora. Gondola obratuje le v poletni sezoni, cena enosmerne vožnje je 21 evrov, medtem ko je cena povratne vozovnice 28 evrov, še navaja Punkufer.hr.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje