Naši sosedje želijo biti prvi, ki bi prepovedali sintetično hrano: “To ni meso”

Slovenija 09. Nov 202314:54 6 komentarjev
Sintetična hrana
Foto: PROFIMEDIA

Italijanski kmetijski minister Francesco Lollobrigida je konec tedna na dogodku Evropskih konservativcev in reformistov (ECR), ki se ga je udeležil evropski komisar za kmetijstvo Janusz Wojciechowski, napovedal, da bo Italija prepovedala sintetično hrano in tako postala prva država na svetu, ki bo to storila.

“Italija bo prva država brez sintetične hrane in želimo dati zgled, kako je to mogoče urediti,” je dejal italijanski minister za kmetijstvo Francesco Lollobrigida (Fratelli d’Italia/ECR).

“Izbrali smo načelo previdnosti /…/ Kakovost hrane je temeljnega pomena in ne moremo se strinjati z družbo, razdeljeno na dva dela, v kateri se kakovostna hrana proizvaja le za bogato elito. Prepričani smo, da bi moral imeti vsakdo možnost, da se dobro prehranjuje,” je dodal minister.

S stališčem Lollobrigide se je večinoma strinjal tudi evropski komisar za kmetijstvo Janusz Wojciechowski (PiS/ECR). “Kot komisar se zavzemam za tradicionalno kmetijstvo in naravne proizvode. Sistem označevanja ni odvisen od mene, vendar poskušam zaščititi tradicijo,” je pojasnil Wojciechowski.

Sintetično meso ni meso, sintetično mleko ni mleko. Zagovarjam naravni proizvod in uporaba imena naravnega proizvoda tudi, ko je ta sintetičen, po mojem mnenju ni korak v pravo smer,” je dodal in poudaril, da Evropska komisija namenja več kot 6 milijard evrov za podporo dobremu počutju živali in na splošno za tradicionalno kmetovanje.

Sintetično meso je meso, pridobljeno z gojenjem živalskih celic in vitro. Gre za obliko celičnega kmetijstva. Tovrstno meso pridelujejo v laboratoriju, zato se ga je oprijelo tudi ime laboratorijsko meso.

Vendar je kmetijski model, ki ga predlagajo konservativci, v popolnem nasprotju s tistim, ki ga je sprejela EU. Za spremembo sistema se mora skupina ECR dobro odrezati na evropskih volitvah junija 2024 in najti zaveznike za oblikovanje alternativne večine levici v Evropskem parlamentu.

Preberite članek iz rubrike Poglobljeno o tem, kakšna bo hrana prihodnosti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje