Ne le Rudolfovemu, ministrstvo bi zmanjšalo tudi sredstva ZIS Pomurje

Slovenija 05. Okt 202214:25 3 komentarji
Obisk vlade v Pomurju
Obisk vlade Janeza Janše v Pomurju. (Foto: Sobotainfo/Bobo)

Ministrstvo za izobraževanje predlaga zmanjšanje sredstev za nekatere znanstvene zavode, ki jih je prejšnja vlada ustanavljala tik pred koncem mandata. Tako so v začetku tedna pripravili predlog zmanjšanja sredstev za novomeški raziskovalni zavod Rudolfovo, zdaj pa bi sredstva zmanjšali tudi Znanstvenemu in inovacijskemu središču (ZIS) Pomurje, ki ga je vlada Janeza Janše ustanovila na zadnji dan mandata s polnimi pooblastili.

Po tem, ko so na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport predlagali zmanjšanje sredstev za novomeški javni raziskovalni zavod Rudolfovo, zdaj predlagajo tudi zmanjšanje sredstev za Znanstveno in inovacijsko središče Pomurje.

Ob ustanovitvi javnega raziskovalnega zavoda Znanstveno in inovacijsko središče (ZIS) Pomurje je takratna vlada pod vodstvom Janeza Janše pomurskemu znanstvenemu središču namenila skupaj 1,6 milijona evrov za to in prihodnje leto. Kot izhaja iz predloga sklepa, objavljenega na vladni spletni strani, pa zdaj ministrstvo Igorja Papiča predlaga zmanjšanje sredstev. Namesto 800.000 evrov letno predlagajo, da bi ZIS Pomurje letos dobil do 150.000 evrov, prihodnje leto pa do 300.000 evrov.

“Do spremembe prihaja zaradi počasnejše dinamike rasti in oblikovanja javnega raziskovalnega zavoda,” so zapisali v predlogu sklepa.

Janševa vlada je ZIS Pomurje ustanovila 12. maja, le dan, preden je začela opravljati tekoče posle. Nekateri mediji so takrat poročali, da je novi javni raziskovalni zavod uresničitev enega od načrtov nekdanjega državnega sekretarja na ministrstvu za izobraževanje Mitje Slavinca, potem ko je državni zbor podprl preoblikovanje Pomurske akademsko znanstvene unije (PAZU), ki jo vodi Slavinec, v subjekt javnega prava.

Šolsko ministrstvo je v začetku tega tedna predlagalo tudi zmanjšanje sredstev, namenjenih javnemu raziskovalnemu zavodu Rudolfovo v Novem mestu. Tudi tega je Janševa vlada ustanovila tik pred zaključkom mandata. Za prvi dve leti delovanja mu je namenila skupaj 5,2 milijona evrov. Vlada Roberta Goloba bi lahko ta sredstva zmanjšala na do milijon za letošnje leto in na do dva milijona za prihodnje leto. Idejni vodja zavoda je zvesti podpornik SDS in Janše Borut Rončević, ki pa zavoda ne vodi več. Direktor je zdaj Janez Povh.

ZIS Pomurje vodi Klaudija Sedar, ki je vodenje središča prevzela kot vršilka dolžnosti direktorja. Ob ustanovitvi ZIS Pomurje so mediji poročali, da so ob ustanovitvi – tudi zaradi špekulacij o političnem vplivu na nastajajoče raziskovalne zavode – sprejeli varovalko. Golobova vlada tako nima besede pri imenovanju direktorja in sprejemanju statuta zavoda, sta pisala Vestnik in Večer.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje