Nemški mediji o “odhodu človeka, ki je želel biti kot Orban”

Slovenija 27. Apr 202212:23 > 12:43 12 komentarjev
Janez Janša in Robert Golob
Janez Janša in Robert Golob (Foto: Nik Jevsnik/BOBO)

Številni nemški mediji so opravili obširno analizo "političnega preobrata v alpski republiki". Vprašali so se, kaj rezultat parlamentarnih volitev pomeni za Slovenijo in kaj za preostanek Evrope.

“Levo-zeleno upanje” je naslov članka, ki je bil včeraj objavljen v nemškem časopisu Die Tageszeitung. V njem dopisnik levoliberalnega berlinskega dnevnika ugotavlja, da se je po zmagi Emmanuela Macrona v Franciji in menjavi oblasti v Sloveniji “marsikomu, ki razmišlja odgovorno, odvalil kamen od srca”.

V časniku izpostavljajo, da je po slovenskih volitvah jasno, da so zunanjepolitične ambicije Janeza Janše, da skupaj z Madžarsko in drugimi desno populističnimi voditelji destabilizira liberalno demokracijo v Evropi, zaustavljene. “Dejstvo, da nacionalistični skrajneži, kot sta bosanski Srb in Putinov prijatelj Milorad Dodik, zdaj žalujejo, je znak upanja,” je zaključil dopisnik nemškega časnika z Balkana.

Fotografijo Roberta Goloba – in ne Macrona – so objavili na prvi strani berlinskega dnevnika z naslovom: “Velika volilna zmaga proti desnici”.

Človek, ki je želel biti kot Orban

Nemška revija Der Spiegel je na svoji spletni strani pisala o “odhodu človeka, ki je želel biti kot Orban” in navaja, da so Slovenci z rekordno udeležbo “pometli” premierja Janšo s tega mesta.

Javni TV servis ARD pa navaja, da so se Slovenci odločili za zamenjavo vlade in izbrali svobodo. “Zmagovalec volitev je liberalno-zeleno Gibanje Svoboda, kontroverzni populist Janša pa je doživel hud poraz,” dodajajo.

Janša in Orban
Posnetek zaslona/Der Spiegel

Berlinski Tagesspiegel v svoji analizi izid državnozborskih volitev v Sloveniji imenuje “politični preobrat”. Kot pišejo, je Golob “Slovencem obljubil zeleno gospodarsko preobrazbo, modernizacijo socialne države in odprto družbo, ki temelji na pravni državi”. Tagesspiegel se sprašuje še, kdo sploh je Robert Golob. Opišejo ga kot menedžerja in inženirja, hipija in japija, novinca ter hkrati rutinerja. Dodali so še, da ni nova moč, temveč “uveljavljena veličina v alpski republiki”, predvsem v gospodarskih krogih.

“Populisti izgubili še eno državo”

Euronews je izid parlamentarnih volitev pri nas označil za morda enako pomembnega, kot je izid francoskih predsedniških volitev. “Po Franciji so evropski populisti izgubili še eno državo,” so dejali in omenili še poraz Bojka Borisova v Bolgariji in Andreja Babiša na Češkem.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje