Nemško veleposlaništvo začudeno zaradi izjave Grimsa, ta stališča ne spreminja

Slovenija 28. Nov 202213:05 > 19:01 50 komentarjev
Borut Živulovič/BOBO

Nemško veleposlaništvo je začudeno nad izjavo poslanca SDS Branka Grimsa, rekoč, da so razmere v Sloveniji podobne tistim v Nemčiji leta 1933. "Z veseljem ugotavljamo, da v Sloveniji lahko vsakdo svobodno izrazi svoje mnenje," so zapisali v sporočilu za javnost in dodali, da "na referendumih lahko vsakdo glasuje brez pritiska in strahu". Tudi po opozorilu nemškega veleposlaništva pa je iz Grimsovega odziva, ki ga je stranka SDS posredovala medijem, razvidno, da Grims svojih izjav ne bo preklical ali omilil in da še vedno vztraja pri svojem stališču.

Po preštetih glasovnicah in ko je postalo jasno, da so trojni referendumi, katerih pobudniki so bili v opozicijski SDS, padli, je pred kamere stopil Branko Grims, poslanec omenjene stranke.

Grims je vzrok za rezultat pripisal “medijskim manipulacijam in zavajanju” in se vprašal, v kakšnih razmerah živimo, saj se je “namesto o vsebini preko medijev razpravljalo o ideologiji in osebnih predsodkih, kdo je za tega in kdo je za onega, namesto da bi se ljudje odločali, kaj je zanje bolje, kaj je bolje za njihovo denarnico”. “In potem ni čudno, če so razmere v Sloveniji vse bolj podobne tistim iz Nemčije leta 1933,” je še dodal.

Tej izjavi so se precej začudili na nemškem veleposlaništvu, kjer se, kot so zapisali v sporočilu za javnost, nekoliko spoznajo na nemško zgodovino, zato so si dovolili kratek komentar. “Leto 1933 se je začelo s prevzemom oblasti Adolfa Hitlerja, ki je kot cilj zunanje politike takoj napovedal germanizacijo vzhodne Evrope. Takrat je Nemčija v Dachauu zgradila prvo koncentracijsko taborišče, v katerem je pozneje umrlo 41.500 zapornikov,” so zapisali na veleposlaništvu in nadaljevali, da so istega leta v Nemčiji sprejeli pooblastitveni zakon, ki je odpravil delitev oblasti v nemškem rajhu, ukinil temeljne pravice, bojkotiral judovska podjetja in prepovedal sindikate.

“20.000 knjig nezaželenih avtorjev je bilo sežganih. Nemški rajh je izstopil iz Društva narodov in se umaknil iz mednarodne skupnosti. Hitlerjeva nacistična stranka (NSDAP) je postala edina dovoljena stranka v tretjem nemškem rajhu,” so še zapisali v sporočilu za javnost.

Dodali so, da z veseljem ugotavljajo, da “Slovenija, trdno zasidrana v Evropski uniji (EU), kjer lahko vsakdo svobodno izrazi svoje mnenje, na volitvah izbira med širokim spektrom strank, svobodno izbira vero, na referendumih glasuje brez pritiska in strahu ter na podlagi prosto dostopnih informacij nima nič skupnega z Nemčijo leta 1933”. Dodali so, da tovrstno enačenje, ki ni le neutemeljeno, temveč tudi nevarno, omalovažuje dogodke, ki so sledili nacionalsocialističnemu prevzemu oblasti.

Grims stališča ne spreminja

Iz poslanske skupine Slovenske demokratske stranke so nato posredovali odziv poslanca Branka Grimsa na izjavo nemškega veleposlaništva. Iz Grimsovega odziva, ki ga je objavila poslanska skupina največje opozicijske stranke, je razvidno, da Grims svojih izjav ne bo preklical ali omilil in da še vedno vztraja pri svojem stališču.

Celotno izjavo poslanca SDS Branka Grimsa si lahko ogledate v spodnjem posnetku:

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje