Ustavno sodišče zavrnilo pobudo za oceno ustavnosti Levice in SD

Slovenija 23. Mar 202216:15 > 19:36 9 komentarjev
Luka Mesec, Tanja Fajon
Žiga živulović/BOBO

Po informacijah N1 je ustavno sodišče zavrnilo pobudo za oceno protiustavnosti programa politične stranke Levica in delovanja političnih strank Levica in Socialni demokrati (SD) kot očitno neutemeljeno. Pobudo je na ustavno sodišče vložil Vili Kovačič.

Po informacijah N1 je ustavno sodišče zavrnilo pobudo za oceno protiustavnosti programa politične stranke Levica in delovanja političnih strank Levica in Socialni demokrati (SD) kot očitno neutemeljeno. Ustavno sodišče je sklenilo tudi, da stranka SD sama nosi svoje stroške postopka.

Ustavno sodišče v obrazložitvi odločitve ugotavlja, da je “delovanje političnih strank nujno povezano z uresničevanjem načela ljudske suverenosti”, zato “je treba političnim strankam zagotoviti svobodo pri ustanavljanju, pri njihovih programih, pri njihovem delovanju in pri njihovem vplivanju na oblikovanje politične volje”.

“Država mora zagotavljati učinkovito udejanjanje teh predpostavk, sicer pa se mora vzdržati posegov in ali vplivov v področje političnih strank. Prepoved njihovega delovanja je lahko le skrajni ukrep,” še navaja ustavno sodišče. “Mirno zavzemanje za spremembo določene ustavne ureditve ali za sprejetje protiustavne zakonske ureditve, ki se nanaša na jedro svobodne demokratične ureditve, ne more pomeniti protiustavnosti delovanja oziroma akta politične stranke, ki bi zahtevalo razveljavitev akta stranke, prepoved njenega delovanja ali celo izbris iz registra političnih strank,” še navaja ustavno sodišče.

Ustavno sodišče je v obrazložitvi zapisalo, da na podlagi očitkov Vilija Kovačiča, ki je pobudo za oceno ustavnosti podal na ustavno sodišče, ni mogoče ugotoviti, da se stranki nista distancirali od ideologije bivšega totalitarnega režima na način, da bi očitanega zavzemanja in delovanja izhajala kakršnakoli grožnja ustavnim vrednotam iz 63. člena ustave. Ter da dejanja SD in Levice “očitno ne pomenijo ustavnega nedopustnega načina delovanja z uporabo sile ali groženj,” so še dodali. Očitana dejanja strank SD in Levice oziroma izpodbijane določbe programa Levice očitno ne ogrožajo vrednot človekovega dostojanstva, ki jih varuje 63. člen ustave, so na ustavnem sodišču zapisali v obrazložitvi, prav tako pa ne pomenijo ustavno nedopustnega načina delovanja. “Zato so navedbe pobudnika o protiustavnosti delovanja strank SD in Levica ter posameznik določb programa stranke Levica očitno neutemeljene,” so še zapisali.

Ustavno sodišče je tudi ocenilo, da kakršnokoli zavzemanje bodisi v programu Levice bodisi z izjavami oziroma dejanji članov ali stranke za drugačno gospodarsko-družbeno ureditev, vključno z ideologijo, ki bi temeljila na družbeni lastnini proizvodnih sredstev in delavskem upravljanju podjetij, ne bi bilo protiustavno delovanje.

Kot neutemeljene so na ustavnem sodišču zavrnili tudi Kovačičeve navedbe, da bi bilo treba stranko Levica prepovedati v skladu z merili iz sodne prakse nemškega ustavnega sodišča. Slednje je v primeru Nacionalne demokratske stranke Nemčije namreč ugotovilo, da stranka deluje v smeri ukinitve svobodne demokratične ureditve, ki jo zagotavlja nemška ustava in želi uvesti avtoritarno nacionalno državo in hkrati ne spoštuje človekovega dostojanstva. Ti pogoji pri stranki Levica niso izpolnjeni, ugotavlja ustavno sodišče.

Morebitna uporaba simbolov komunističnega sistema na dogodkih stranke SD in morebitno izražanje naklonjenosti osebam iz prejšnjega sistema ne bi pomenilo spodbujanja k narodni, rasni, verski ali drugi neenakopravnosti, niti razpihovanja narodnega, rasnega, verskega ali drugega sovraštva, niti spodbujanja k vojni in nasilju, so zapisali na ustavnem sodišču. Ker je ustavno sodišče zavrnilo pobudo zaradi očitne neutemeljenosti, ni sledilo predlogu Kovačiča, naj opravi javno obravnavo.

Na današnjo odločitev ustavnega sodišča sta ustavna sodnika Klemen Jaklič in Marko Šorli podala odklonilni ločeni mnenji, medtem ko je ustavna sodnica Špelca Mežnar podala pritrdilno ločeno mnenje.

Do sklepa in obrazložitve ustavnega sodišča lahko v celoti dostopate tukaj.

Fajon: Šlo je za očitno predvolilno nagajanje

Predsednica stranke SD Tanja Fajon je v odzivu izrazila veselje, da je ustavno sodišče pobudo o ukinitvi dveh političnih strank spoznalo kot neutemeljeno. “To je bilo seveda pričakovano. Šlo je za očitno predvolilno nagajanje vladajoče strukture nasprotnikom, svojim političnim tekmecem,” je dejala in dodala, da se ji zdi pomembno, da so ustavni sodniki spoznali, da SD ne krši ustave. Fajon je še poudarila, da je odločitev ustavnega sodišča tudi sporočilo. “Ne izgubljajmo energije za neke nizke politične udarce, kar si vladajoča struktura zelo rada privošči in je to neke vrste njen modus operandi,” je še povedala.

Mesec o trikih SDS

Koordinator Levice Luka Mesec se je na odločitev ustavnega sodišča odzval z besedami, da je Kovačič “gospod blizu stranke SDS, ki je poskušala na ustavnem sodišču doseči prepoved Levice in SD”. Ustavno sodišče je po njegovih besedah komentiralo, da primera ni, v programu ali delovanju Levice pa ni ničesar neustavnega. Še posebej ga veseli, da je ustavno sodišče prepoznalo namen predlagateljev, ki je “zloraba prava z namenom izločanja protikandidatov iz volilne tekme oziroma nasploh iz političnega življenja”.

Mesec je dejal še, da se SDS boji, da bo 24. aprila izgubil oblast in se poskuša posluževati “vseh možnih trikov”, da bi diskreditiral ali eliminiral konkurenco. “To kaže na njihovo nedemokratičnost,” je dejal Mesec in dodal, da se jih SDS boji, saj “je Levica negacija SDS”, ker se najodločneje bori proti korupciji, avtoritarnemu prevzemanju oblasti in proti revščini. “To je obratno od tega, kar počne SDS, zato razumemo, da smo mu trn v peti,” je dejal Mesec. Dodal je še, da nikakor ne morejo sprejeti tega, da se Levico zadnje pol leta poskuša diskreditirati z izmišljenimi manifesti, pritiski na ustavno sodišče, medijsko gonjo in navsezadnje tudi likvidirati.

Spomnimo, da je ustavno sodišče Kovačičevo pobudo prvič obravnavalo na sredini februarja, ko pa o zadevi ni sprejelo nobene odločitve. V SD so takrat izrazili, da si želijo, da bi sodišče o zadevi odločalo prednostno, v Levici pa so poudarili, da v delovanju stranke ni ničesar protiustavnega.

Kovačič je ustavnemu sodišču predlagal, da prepove “protiustavno delovanje političnih strank Levica in SD”, kot razlog za to pa je navedel, da obe stranki izražata “naklonjenost komunizmu, Zvezi komunistov, Titu, Kidriču in Kardelju ter simbolom komunizma in nacionalizaciji”. Levici je očital sporne točke, ki so jih navedli v programu leta 2017. Stranka se je v njem zavzemala za prenos lastništva podjetij v roke države in lokalnih skupnosti. SD je Kovačič očital nasledstvo “zločinske zveze komunistov” in “poveličevanje totalitarizma” ter da se stranka ni nikoli distancirala od “zločinov” nekdanjega komunističnega režima.

V pobudi se je zavzel tudi za izbris obeh strank iz registra političnih strank. Pri omenjenih predlogih se je Kovačič skliceval na odločitev Evropskega sodišča za človekove pravice, ki je pritrdilo zavrnitvi registracije Komunistične partije Romunije, ker se ta ni distancirala od bivše komunistične stranke in komunizma.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje