Vladne finančne kazni za neodvisne institucije? Janša: Ne drži

Slovenija 03. Nov 202113:07 > 04. Nov 2021 08:37 8 komentarjev
Peter Svetina
Borut Živulovič/BOBO

Tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina je nezadovoljen z vladnim predlogom sprememb proračuna za prihodnje leto. Vlada njegovemu uradu ni zagotovila dodatnih 440 tisoč evrov, za katere so bili dogovorjeni, pravi Svetina. V potezi vlade je prepoznal pritisk na delovanje neodvisnih institucij. Podobno so povedali tudi predstavniki sodne veje oblasti, premier Janša pa je na Twitterju zapisal, da to, kar trdijo v sodni veji oblasti in v uradu varuha, ne drži. Vendar predsednik vlade govori o proračunih za leti 2022 in 2023, predstavniki sodne veje oblasti in varuha pa o spremembah proračuna za leto 2022, ki ga je vlada že potrdila, državni zbor pa še ne.

Vlada je za leto 2022 Varuhu človekovih pravic sredstva znižal za 439.820 evrov, so za N1 potrdili v uradu varuha človekovih pravic Petra Svetine. “Kljub zmanjšanju sredstev, namenjenih investicijam, delovanje varuha ne bo okrnjeno, a varuh ocenjuje, da je to ponoven pritisk vlade na delovanje neodvisnih inštitucij,” so komentirali.

Brez denarja za nov informacijski sistem in nakup prostorov

Sprejeti proračun je za prihodnje leto varuhu namenil 3,6 milijona evrov. V predlaganih spremembah proračuna je številka enaka, čeprav so bili z vlado dogovorjeni, da jim bodo spremembe prinesle povečanje, pojasnjujejo pri varuhu.

“Po usklajevalnem sestanku z ministrstvom za finance konec maja letos smo bili dogovorjeni in usklajeni, da se znesek poveča na 4,05 milijona evrov,” pravijo pri varuhu.

Kot pojasnjujejo, so ta denar nameravali porabiti za vzpostavitev novega informacijskega sistema za urejanje dokumentarnega gradiva ter za nakup prostorov za potrebe Centra za človekove pravice.

Nov informacijski sistem potrebujejo, ker je stari zastarel, pravijo. Če ga ne zamenjajo, bi lahko bilo ogroženo normalno in kontinuirano delovanje varuha kot institucije, opozarjajo.

“Varuh o znižanju sredstev ni bil predhodno obveščen,” še poudarjajo. Ob tem navajajo, da so že leta 2018 v letnem poročilu pozvali vlado, naj spremeni prakso in varuhu omogoči, da se opredeli do predlogov zakonov in drugih predpisov, ki neposredno urejajo njegov ustavni položaj in položaj njegovega osebja. “Brez tega Varuh izgublja svojo neodvisnost, tako doma kot v tujini, saj je prav to v pariških načelih še posebej poudarjeno,” so zapisali.

Na odziv ministrstva finance še čakamo.

V sodstvu menijo, da jih vlada sankcionira

Včeraj so nezadovoljstvo nad vladnim predlogom sprememb proračuna izrazili tudi predstavniki sodne veje oblasti. Predsednik sodnega sveta Vladimir Horvat je ob predaji letnega poročila sodnega sveta predsedniku parlamenta Igorju Zorčiču poudaril, da so vladajoči sodnemu sistemu in sodnemu svetu v proračunih za leti 2022 in 2023 brez obrazložitev zmanjšali že dogovorjena sredstva. “Gre za enostranski ukrep vlade, o katerem nismo bili obveščeni, temveč smo podatke po naključju našli na spletni strani,” je dejal Horvat.

“Govorimo celo o sankcioniranju sodnega sistema zaradi razlogov, ki nam niso povsem jasni,” je komentiral Horvat.

Brez pričakovanega povečanja sredstev je ostalo tudi ustavno sodišče. Vlada je zavrnila njegovo prošnjo za 949.796 evrov, ki jih potrebujejo za dodatne prostore. “Izostanek teh sredstev pomeni, da bo US do nadaljnjega moralo še naprej delovati v dosedanjih prostorskih in posledično kadrovskih okvirih, kar bo seveda lahko imelo učinek na učinkovitost poslovanja,” je poudaril direktor službe za splošne in finančne zadeve na ustavnem sodišču Ivan Biščak.

Janša: Ne drži

“Ne drži. Proračun za leto 2022 je bil sprejet lani in je za vsa sodišča, varuhe…upošteval njihove predloge. Brez rezov. Za leto 2023 pa je vlada v predlogu proračuna, ki ga obravnava državni zbor, prav tako v celoti upoštevala njihovi predlog,” pa se je na Twitterju na to odzval premier Janša. Predstavniki sodne veje oblasti in urada varuha človekovih pravic sicer govorijo o rebalansu proračuna za leto 2022, ki ga je vlada že potrdila, državni zbor pa še ne, predsednik vlade pa o proračunu za leti 2022 in 2023.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje