Ustavno sodišče zavrnilo predlog SDS in NSi o zadržanju referenduma o konoplji

Slovenija 09. Maj 202416:06 4 komentarji
konoplja
Foto: Profimedia

Ustavno sodišče je zavrnilo predlog za zadržanje izvrševanja odloka o razpisu posvetovalnega referenduma o rabi konoplje. Obenem je sklenilo, da bo zadevo obravnavalo absolutno prednostno.

Ustavno sodišče je imelo danes na mizi zahtevo za oceno ustavnosti odloka o razpisu posvetovalnega referenduma o gojenju in predelovanju konoplje v medicinske namene ter o gojenju in posedovanju konoplje za omejeno osebno rabo.

To so skupaj z zahtevo za ustavno presojo odloka o referendumu o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja vložili v SDS in NSi. Predlagali so tudi začasno zadržanje odlokov do končne odločitve ustavnega sodišča ter absolutno prednostno obravnavo.

Odloka o razpisu posvetovalnega referenduma o rabi konoplje ter referenduma o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja je DZ sprejel 25. aprila, skupaj z odlokom o posvetovalnem referendumu o uvedbi preferenčnega glasu na parlamentarnih volitvah.

V SDS in NSi so že dan po odločitvi DZ napovedali, da bodo vložili zahtevo za ustavno presojo dveh odlokov. V zahtevi so pri referendumu o rabi konoplje opozorili na procesne nepravilnosti, saj sta v državnozborskem postopku iz enega nastali dve vsebinsko drugačni vprašanji, ki bi po mnenju opozicije morali biti predmet dveh referendumov. Nasprotujejo tudi izvedbi referendumov hkrati z evropskimi volitvami 9. junija.

Ustavno sodišče je danes obravnavalo le predlog za začasno zadržanje izvrševanja odloka o razpisu posvetovalnega referenduma o rabi konoplje ter ga zavrnilo. O predlogu za začasno zadržanje odloka o referendumu o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja pa še ni odločalo.

Glede na to, koliko časa ustavno sodišče ponavadi odloča o zadevah, ki jih obravnava absolutno prednostno, ni pričakovati, da bi odločitev sprejeli pred 9. junijem. Tako bodo volilni upravičenci na dan evropskih volitev zelo verjetno glasovali tudi na referendumu o uporabi konoplje v medicinske namene in za osebno uporabo.

Vprašanji se bosta glasili “Ali naj Republika Slovenija na svojem ozemlju dopusti gojenje in predelovanje konoplje v medicinske namene?” in “Ali naj Republika Slovenija na svojem ozemlju dopusti gojenje in posedovanje konoplje za omejeno osebno rabo?”

Nedvoumno pa je, da bo 9. junija tudi posvetovalni referendum o uvedbi preferenčnega glasu za volitve poslank in poslancev v državni zbor.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje