Nikar v visokogorje: razmere so zahtevne, nevarnost snežnih plazov je velika

Slovenija 11. Mar 202417:57 0 komentarjev
snežni plaz
Simbolična fotografija (Foto: PROFIMEDIA)

Agencija RS za okolje opozarja, da je zaradi večje količine novega snega v visokogorju velika nevarnost proženja plazov.

Agencija RS za okolje (Arso) je za območja nad nadmorsko višino 1.600 metrov (južni in zahodni Julijci) oziroma 1.800 metrov (osrednji Julijci in zahodne Karavanke) izdala veliko nevarnost snežnih plazov. Na višjeležečih območjih obstaja velika nevarnost 4. stopnje, nižje pa zmerna nevarnost 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici.

V Kamniško-Savinjskih Alpah in vzhodnem delu Karavank je nevarnost snežnih plazov nad višino 1.800 metrov znatna (3. stopnja), nižje pa zmerna, opozarja Arso.

Nevarnost je povečana zaradi večje količine novega snega, ki ni sprijet s podlago. Ob tem je zmeren do močan veter južnih smeri v nedeljo ustvarjal nove klože na severnih pobočjih. “Še je možno spontano plazenje, ob koncu tedna so se že prožili večji plazovi,” opozarjajo pristojni in dodajajo, da so nevarna predvsem strma pobočja z napihanim snegom, kjer se lahko že ob manjši obremenitvi sproži plaz sprijetega snega.

“Razmere v visokogorju so zelo zahtevne, nižje je snežna odeja razmočena od dežja,” svarijo in odsvetujejo odhod v visokogorje.

Ponekod tudi čez 80 centimetrov novega snega

Od sobote je v visokogorju zahodnih in južnih Julijcev padlo med 60 in 80 centimetri novega snega, ponekod tudi več. Drugod je bila količina novozapadlega snega okoli 50 centimetrov. V soboto in nedeljo se je meja sneženja dvigovala, v nedeljo čez dan je snežilo na višinah okoli 1.800 metrov. V nedeljo je pihal zmeren do močan veter južnih smeri, ki je ustvarjal dodatna območja napihanega snega. Na osojnih legah Julijskih Alp in zahodnih Karavank je novi sneg padel na mehko snežno podlago, ki ponekod vsebuje tudi babje pšeno. Snežna odeja v sebi tudi drugod skriva šibke plasti, ki so nevarne zaradi proženja snežnih plazov, pojasnjujejo na Arsu.

sneg na krvavcu
Sneženje na Krvavcu 8. marca. (Foto: ARSO)

Ker se bo sneg v visokogorju v naslednjih dneh posedal in le počasi stabiliziral, bo v visokogorju še vsaj v naslednjih dneh ostajala znatna nevarnost snežnih plazov na 3. stopnji. V sredo in četrtek bo več sonca, zato se bo na prisojnih straneh na višinah pod 1.800 metrov snežna odeja ojužila, zaradi česar lahko nastane kakšen plaz mokrega snega.

“Ob koncu tedna pričakujemo otoplitev, kar bo prehodno še poslabšalo snežne razmere v visokogorju,” še pojasnjujejo na Arsu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!