Noveli zakona o nalezljivih boleznih se obeta podpora

Koronavirus 28. Jun 202219:41 > 29. Jun 2022 06:31 1 komentar
Epidemija
PROFIMEDIA

Predlogu novele zakona o nalezljivih boleznih, o katerem je v torek na izredni seji razpravljal državni zbor, se obeta podpora. To so napovedali v poslanskih skupinah Svoboda, SD in Levica. V opozicijski SDS predloga ne bodo podprli, v NSi pa mu ne bodo nasprotovali, saj se jim zdi pomembno odpraviti neustavnost. O predlogu bodo poslanci glasovali v danes.

Predlog novele zakona o nalezljivih boleznih so pripravili v Pravni mreži za varstvo demokracije, v zakonodajni postopek pa vložili koalicijski poslanci s prvopodpisano Janjo Sluga (Svoboda). Kot je dejala Sluga poudarila, novela ne samo da odpravlja neustavnost, ampak tudi zelo natančno določa, “kdo, kaj, kje, zakaj in kako dolgo lahko sprejema ukrepe” za zamejevanje epidemije.

Določa stopnjevitost ukrepov, torej da se najprej sprejema najmilejše ukrepe. “In tisto, kar je najbolj pomembno, ponovno daje besedo in težo stroki,” je poudarila. Izpostavila je tudi pomen parlamentarnega nadzora, ob katerega se je po njenih besedah spotaknila tudi parlamentarna zakonodajnopravna služba (ZPS). “Po zelo tehtnem premisleku, po soočenju argumentov za in proti, po upoštevanju tudi mnenj strokovnjakov, smo se odločili, da parlamentarni nadzor mora ostati. Vlada mora priti pred DZ, povedati, kaj, zakaj, kako, in DZ mora za to dati podporo,” je pojasnila odločitev predlagateljev, da z dopolnili ne sledi opozorilom oz. kritikam ZPS.

V poslanski skupini Svoboda si po besedah poslanke Tamare Kozlovič sicer želijo, da določil zakona ne bi bilo treba nikoli več uporabljati, a država mora biti pripravljena tudi na morebitne hujše epidemije, zato bodo novelo podprli. “Naša dolžnost in odgovornost je, da postavimo temelje za varovanje zdravja in življenja ljudi ter ne pozabimo, da se naša pravica konča, ko posega v pravico drugega,” je poudarila.

Parlamentarni nadzor in omejevanje pristojnosti vlade za rokovanje z ukrepi v epidemiji pozdravljajo v poslanski skupini Levica. Po besedah poslanca Mihe Kordiša je ključna tudi okrepljena vloga stroke, ne zgolj medicinske in epidemiološke, ampak tudi humanistične. To se jim zdijo zelo dobri razlogi za podporo noveli, poleg tega se mu je zdelo “vredno omeniti, da je osnovo tega zakona pripravila civilna družba, ne ta ali ona vlada”.

V SD, kot je dejal poslanec Jonas Žnidaršič, nekaj rešitev pozdravljajo in so jim naklonjeni, pri nekaterih rešitvah in postopkih pa še imajo določene zadržke. Upajo, da bo novela izboljšala situacijo in udejanjila tisto, na kar je opozorilo ustavno sodišče. Ob tem pozivajo pristojno ministrstvo ter vlado, da v DZ čim prej “prinese zakonsko materijo, ki bo celovito ter sistemsko rešila vsa vprašanja ter morebitne pomisleke, ki se še vedno pojavljajo v civilni in strokovni javnosti”.

Še bolj so do predloga kritični v opoziciji. “Poslanci NSi opozarjamo, da papir prenese vse,” je v predstavitvi stališča poslanske skupine izpostavil poslanec Jožef Horvat. V epidemičnih razmerah se zgodi, da je treba hitro ukrepati, je dejal, in vlada mora prevzeti odgovornost. Obregnil se je tudi ob predlagani parlamentarni nadzor, ki da je unikum v EU. A ker se zavedajo, kako zelo pomembno je, da pred morebitnim naslednjim valom epidemije DZ odpravi ugotovljeno neustavnost, predlogu novele v NSi ne bodo nasprotovali.

Poslanka Alenka Jeraj je imenu poslanske skupine SDS spomnila, da je bilo v preteklosti več poskusov odprave neustavnosti, a je bilo v “pregretem ozračju”, ki ga je ustvarjal del civilne družbe, novelo nemogoče sprejeti. “Sedaj je pred nami predlog, ki ima več pomanjkljivosti oziroma je po našem mnenju zakon, ki se ga ne bo dalo izvajati,” je opozorila. Tudi ona je bila, podobno kot Horvat, kritična do predvidenega postopka priprave, obravnave in sprejemanja ukrepov. Izpostavila je še, da se zakon sprejema po skrajšanem postopku, kar je med zainteresiranimi državljani in civilno družbo sprožilo val ogorčenja. Predloga v SDS tako ne bodo podprli.

V kratki poslanski razpravi se je oglasila zgolj Sluga, ki je med drugim dodatno zatrdila, da novela ne ureja področja cepljenja, prav tako ne uvaja niti novih prekrškovnih postopkov ali glob, ampak jih celo črta. Glasovanje o predlogu novele bo v sredo. Še pred tem se nameravajo pred DZ zbrati predstavniki Ljudske koalicije, ki združuje več skupin in gibanj, med drugim Združenje za naravni razvoj otrok, Gibanje Zdrava družba in Maske dol. Kritični so namreč do obravnave novele po skrajšanem postopku. “Do sprejemanja kakršnegakoli predloga zakona na področju nalezljivih boleznih po našem trdnem prepričanju ne more in ne sme priti, dokler ni izvedene neodvisne poglobljene analize dogajanja v preteklih dveh letih in izvajanih ukrepov,” so zapisali.

Do skrajšanega postopka so kritični tudi v Inštitutu 8. marec. “Sprejemanje zakona po rednem postopku omogoča razpravo in vsebinsko predstavitev predloga, ki sta osnova demokracije,” so zapisali na Facebooku. Prepričani so, da bi tudi obravnavo po rednem postopku koalicija lahko izvedla do parlamentarnih počitnic.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje