Urbanija o stavki RTVS: Na očitke bi lažje odgovarjal, če bi bili bolj konkretni

Slovenija 04. Apr 202306:25 > 17:57 37 komentarjev
Uroš Urbanija
Uroš Urbanija (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Novinarski sindikati Radiotelevizije Slovenija (RTVS) s 24-urno prekinitvijo dela zaostrujejo stavkovne aktivnosti, vsebine RTVS so bile tako okrnjene oziroma prilagojene. Kot poudarjajo v novinarskih sindikatih, pogajanja z vodstvom do zdaj niso prinesla napredka, poglablja pa se pritisk na novinarsko avtonomijo, kršijo se programski in profesionalni standardi. Stavkajoči v svojih zahtevah ne bodo popuščali, vodstvo pa medtem pričakuje, da bodo uspeli zgladiti nasprotja. Zahteve stavkajočih novinarjev po umiku opozorila pred odpovedjo zaposlitve 38 novinarjem bo vodstvo umaknilo takrat, ko bo sklenjen stavkovni sporazum.

Generalno vodstvo stavkovnega odbora Koordinacije novinarskih sindikatov (KNS) Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je sprejelo sklep, da se napovedana stavka izvede, saj pogoji za njeno ustavitev niso izpolnjeni. Nadaljujejo pa se intenzivna pogajanja za sklenitev stavkovnega sporazuma.

Vsebine na programih RTVS so bile zato v torek okrnjene oziroma prilagojene, stavkajoči pa so z vodstvom RTVS podpisali sporazum o določitvi zagotovitve minimuma delovnega procesa. Prvič so se stavkajoči zbrali ob 12. uri. Drugi shod, na katerega so povabili tudi podpornike stavkajočih, se je začel ob 17. uri.

Stavka RTVS
Borut Živulović/BOBO

“V času, ko je novinarstvo ogroženo s poplavo javnih mnenj, družbenih omrežij in kloako navideznih novic, bi moral javni servis še v polnejši meri izpolnjevati svoje poslanstvo,” je povedala novinarka Nataša Štefe. Pogajanja o stavkovnih zahtevah niso prinesla prav nobenega napredka, je poudarila predsednica generalnega vodstva stavkovnega odbora in predsednica KNS Helena Milinković. Razmere se od začetka stavke zaostrujejo, poglablja se pritisk na novinarsko avtonomijo, posegi v program so samovoljni, kadrovanje poteka netransparentno, uničuje se ogled, slabšajo se delovne razmere, ogrožen je javni interes …

“Vodstvo te hiše ne razume ali noče razumeti temeljne stavkovne zahteve: novinarska in uredniška avtonomija,” je poudarila Milinković. Po njenih besedah je vodstvo RTV sporočilo, da stavke ne bo oviralo, a so na televiziji zamenjali stavkajoče urednike in voditelje s tistimi, ki ne stavkajo. “Vodstvo urednikom odreka pravico do stavke. Stavka lahko vsak, to je njegova ustavna pravica. In vsak se lahko odloči, na kak način bo stavkal.”

Stavkovni odbor še naprej pričakuje izpolnitev stavkovnih zahtev in uredniško avtonomijo, dogovor o kadrovski politiki, pogajanja o dvigu najnižjih plač, vzpostavitev socialnega dialoga in plačano stavko, je naštela novinarka Maša Tomažin Hladen“Stavkamo za javni RTV, interes javnosti, pravico do obveščenosti in svobodo izražanja.”

Podporo RTV je izrazila tudi predsednica Evropske federacije novinarjev (EFJ) Maja Sever. “Javni medijski servis mora biti profesionalen in svoboden,” je rekla. Meni, da se zaposleni na RTV borijo za javne medije po celotni Evropi, a se ob tem sprašuje, kaj je sploh še mogoče narediti.

Da se pogajanja ne premaknejo nikamor, pa je poudarila tudi predsednica Sindikata novinarjev Slovenije in vodja sindikalne pogajalske skupine Alenka Potočnik. “Vsakič, ko v. d. generalnega direktorja kot vodji pogajalske skupine na delodajalski strani zmanjka idej ali pa je obljubil preveč, zamenja pogajalca,” je način delovanja vodstva opisala Potočnik. Upajo, da se bodo z novimi pogajanji in pogajalcem nehala zavajanja, neizpolnjene obljube in “fige v žepu”.

Po navedbah odbora stavkovne aktivnosti zaostrujejo tudi zato, ker sta dve sodbi o nezakonitem imenovanju generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha in nezakoniti razrešitvi direktorice Natalije Gorščak potrdili opozorila novinarskih sindikatov, da vodstvo RTVS deluje nezakonito in neprofesionalno.

Programski svet RTVS bo sicer čez teden dni na izredni seji opravil razpravo o odgovornosti v. d. generalnega direktorja v zvezi s sodbami sodišč, o neukrepanju zaradi upada gledanosti in o informacijah glede kršitev delovne zakonodaje v ugotovitvah delovne inšpekcije, so sporočili s tajništva sveta.

Tokratni stavkovni dan na RTVS tako ni prva tovrstna zaostritev stavkovnih aktivnosti. Novinarji RTVS namreč zaradi posegov v avtonomijo, padanja profesionalnih in programskih standardov ter neizvajanja socialnega dialoga neprekinjeno stavkajo od 23. maja lani.

Helena Milinković
Borut Živulović/BOBO

RTVS potrebuje spremembe, a ne na način, kot se dogaja danes

Stanje je opisalo tudi več novinarjev RTVS. Novinarka na Televiziji Slovenija Marta Razboršek je dejala, da ni res, da nasprotujejo pluralnosti mnenj, ampak da se zanjo zavzemajo ob spoštovanju novinarskih standardov. Novinar in voditelj Igor E. Bergant pa je opozoril na težave, ki bodo sledile, ko “nacionalna radiotelevizija izgubi še zadnjo trohico verodostojnosti in profesionalnosti”, saj to odpira možnost različnim populizmom.

Novinar in član programskega sveta Gregor Drnovšek je dejal, da se informativno uredništvo sicer res kadrovsko polni, a da po kakovosti program še bolj stagnira. Ob tem so na novo zaposleni dobili neprimerljivo višje plače, kot jih imajo izkušeni novinarji, mnogi pa so si nakopičili tudi več funkcij, ki jih opravljajo na RTVS.

Urednica na Radiu Slovenija Darja Groznik je orisala, da je bilo včasih potrebnega veliko truda in izobraževanja, da si lahko sedel na voditeljski stol informativne oddaje. Dodala je, da RTVS res potrebuje spremembe, ampak ne na način, kot se to dogaja danes. Urednica na Radiu Koper Mateja Brežan je dodala, da razmere čutijo tudi v Kopru, saj vodstvo onemogoča nove zaposlitve, starejše sodelavce pa pošiljajo v predčasno upokojitev.

Zbrane so v imenu zaposlenih na RTVS nagovorili tudi televizijska voditeljica Ksenija Horvat, član kulturno-umetniškega uredništva Televizije Slovenija Matevž Brecelj, sodelavec v televizijski produkciji Dejan Koban, novinarka spletnega portala MMC Nadina Štefančič, urednik programa Ars na Radiu Slovenija Gregor Pirš in nekdanji voditelj oddaje Studio City Marcel Štefančič jr.

RTVS stavka
Borut Živulović/BOBO

Na popoldanskem shodu pa so stavkajoče podprli in nagovorili tudi nekateri drugi predstavniki družbe in medijev. Profesor katedre za novinarstvo na Fakulteti za družbene vede Igor Vobič je dejal, da so mediji lahko čuvaji demokracije le, če predstavljajo javni, torej zunajstrankarski nadzor nad nosilci politične in ekonomske moči. A RTVS postopoma izgublja relevantnost v javnem življenju, saj so njena uredništva in novinarji “pod posrednim strankarskim nadzorom in zato vse težje opravljajo javni nadzor nosilcev politične oblasti”.

Predstavnik sindikalne konfederacije Glosa – Zasuk Miha Blažič je povedal, da je stavkati težko, zato so stavkajoči na RTVS, ki stavkajo že eno leto, drugim sindikalistom velik zgled. “Prepričani smo, da ste delavci in smo delavci, ki se organiziramo, tisti, ki na koncu zastopamo najširši javni interes,” je zatrdil.

Spoštovanje in podporo stavkajočim je izrazil tudi nekdanji generalni direktor RTVS in zdajšnji direktor STA Igor Kadunc, ki je poudaril, da ni res, da vlada ne more nič narediti. “V tem trenutku lahko začne postopek za odpoklic štirih članov nadzornega sveta, ker ne opravljajo svoje funkcije in ne delujejo v interesu RTVS, kar je pogoj za izvolitev,” meni. Ob tem je pozval vlado in ministrstvo za kulturo, naj to storita.

Urbanija in Gerič pričakujeta zgladitev nasprotij

V. d. direktorja Televizije Slovenija (TVS) Uroš Urbanija in odgovorni urednik informativnega programa drugega programa TVS Rajko Gerič sta danes izrazila pričakovanje, da se bodo nasprotja med stavkajočimi novinarji in vodstvom zgladila.

Urbanija je v izjavi za javnost dejal, da je situacija na RTVS danes neprimerno boljša kot maja lani, ko je Koordinacija novinarskih sindikatov RTVS začela stavko. “Je pa za postoriti še veliko stvari in jih urejamo,” je zatrdil. Na očitke sindikatov o vse slabših razmerah in ogrožanju javnega interesa bi sicer lažje odgovarjal, če bi bili bolj konkretni, je dejal. Tistim, ki opozarjajo na odhode novinarjev iz informativnega programa nacionalne televizije, pa odgovarja, da se je število zaposlenih v informativnem programu v zadnjih desetih letih z 90 povečalo na 140. Urbanija se je prav tako zahvalil vsem, ki danes kljub posebnim okoliščinam ustvarjajo program, tudi ekskluzivne novice.

“Zanesljivo ne trdimo, da je vse v redu. Pomembno pa je, da se stvari začnejo razreševati,” je dejal Gerič. Upa, da bodo prišli do stavkovnega sporazuma. To bi moralo biti po njegovem mnenju v interesu obeh strani.

Gerič je povedal, da inšpekcijske službe, ki so spremljale današnji potek stavkovnega dne, niso ugotovile nobene kršitve zakona o stavki. Po njegovih navedbah se vsi držijo dogovora o zagotavljanju minimuma delovnega procesa, ki so ga podpisali. Glede zahteve stavkajočih novinarjev po umiku opozorila pred odpovedjo zaposlitve 38 novinarjem pa je zagotovil, da je vodstvo takrat, ko bo sklenjen stavkovni sporazum, pripravljeno umakniti ta opozorila. “To bo del stavkovnega sporazuma,” je izpostavil.

Ministrica Vrečko vodstvo RTV pozvala k odstopu

Zaostrovanje stavkovnih aktivnosti priča o resnosti razmer, pa je povedala ministrica za kulturo Asta Vrečko. Spomnila je, da zaposleni že eno leto opozarjajo na resne razmere, kršitve novinarskih in profesionalnih standardov, etike, pritiske, grožnje in discipliniranje novinarjev ter urednikov. “Stavko podpiram in izrekam priznanje vsem stavkajočim za pogum,” je rekla.

“Kot vlada smo uporabili vse možne pravne vzvode, da se stanje na RTV uredi. Odprti so še določeni inšpekcijski nadzori,” je rekla. Dodala je, da je usoda RTV v rokah ustavnih sodnikov. “Slovenija je pravna država in vanjo zaupam,” je rekla in nadaljevala, da ima slovenska javnost, ki je zakon potrdila na referendumu, pravico do neodvisnega javnega servisa. “Dovolj je sprenevedanja trenutnega vodstva, da deluje v interesu RTV in njegove avtonomije. Skrajni čas je, da vodstvo odstopi in javno RTV zaupamo javnosti in njenim zaposlenim. Novinarke, novinarji, uredniki in drugi sodelavci morajo imeti pogoje, v katerih bodo delovali brez strahu, groženj in drugih pritiskov,” je izjavo Vrečko zapisalo ministrstvo.

Asta Vrečko
Borut Živulović/BOBO

Poziv Vrečko k odstopu je Urbanija ocenil kot “še enega v vrsti nedopustnih pritiskov”. Vlada Roberta Goloba se po njegovih besedah sooča s številnimi protesti, pa zaradi tega ni odstopil še noben minister.

V koalicijskih strankah Gibanje Svoboda in SD se v znak podpore stavkajočim danes ne bodo udeležili večerne oddaje na to temo.

V Levici medtem vodstvo RTVS pozivajo k odstopu: “Dejstvo je, da opazujemo močno razgradnjo javnega servisa in na tem mestu tudi pozivamo trenutno vodstvo, glede na rezultate referenduma, glede na zelo jasno izraženo voljo ljudi, da odstopi in prepusti vodenje nekim novim ljudem, svežemu vetru, ki bo javni servis spravil nazaj v stare tire, v tisto kakovostno televizijo in radio, kot smo ju poznali,” je ob današnji stavki na RTVS dejal vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje