Novosti na reki Soči: kaj morate vedeti

Slovenija 20. Mar 202405:16 1 komentar
Reka Soča
Foto: PROFIMEDIA

V petek se je na zgornji Soči začela plovna sezona, ki pa tokrat s seboj prinaša precej novosti. Skupno ureditev so letos zamenjali individualni pravilniki, ki so zvišali kazni in cene dovolilnic za plovbo po smaragdni lepotici. Kaj morate vedeti pred skokom na soške brzice?

Čeprav se obiskovalcem zdi, da med divjim spustom po živahni Soči pravila preprosto odpadejo, je vsakršna plovba po smaragdni reki natančno določena s pravili. Sezona plovbe se odpre 15. marca, konča 31. oktobra, spust po reki pa je mogoč le podnevi. Pristojni lahko ob prenizkem rečnem pretoku ali zaradi drstenja rib dodatno omejijo ali prepovejo plovbo.

Sočo so v pravilnikih razdelili na tri sektorje, ki spadajo pod občine Bovec, Kobarid in Tolmin. Na vsakem sektorju so natančno določena vstopna in izstopna mesta, na katerih lahko kajakaši, raftarji in drugi adrenalinski navdušenci začnejo ali končajo vožnjo. Na neoznačenih mestih tega namreč ne smejo, sicer jim grozi kazen, ki jo lahko izrečejo občinski redarji in drugi nadzorniki plovbe. Pravila določajo, da se lahko po reki pluje s športnimi veslaškimi čolni ali s posebnimi pripomočki, kot so rečni bobi.

Seveda se zaradi varnosti ni mogoče s čolnom spustiti od izvira v Trenti. Prva vstopna točka, kjer lahko s čolni zarežete v soške valove, je pri Velikih koritih v Lepeni, gladino reke pa je treba zapustiti v bližini Tolmina pri Volčanskem mostu. Del reke je pri Trnovem ob Soči neploven, tako da je treba dvokilometrski odsek premagati po kopnem.

Raftanje na Soči pri Trnovem
Foto: Srdjan Živulović/ Bobo

Za spust po Soči je bilo treba že do zdaj kupiti dovolilnico. Cene je, tako kot tudi kazni za kršitelje, urejal skupni odlok vseh treh občin iz zgornjega Posočja. Občini Kobarid in Tolmin pa sta letos sprejeli vsaka svoj odlok, ki prinaša določene spremembe.

Enotnih tarif ni več, višje tudi globe

V Kobaridu so z novim odlokom določili, da je dovolilnica vezana na posamezno fizično osebo in ne več na ponudnika storitev. Poleg tega so čas plovbe znotraj plovne sezone omejili od 10. do 18. ure. Kobariško plovno območje sega od vstopne točke Srpenica 2 do točke Napoleonov most, z izjemo prej omenjenega dvokilometrskega odseka pri Trnovem. Od trojčka občin imajo najdražje dovolilnice, saj je treba za dnevno odšteti 10 evrov, za tedensko 50, za sezonsko pa 250 evrov. V odloku je še navedeno, da se bodo cene od leta 2025 do leta 2030 vsako leto zviševale. Cena dnevne dovolilnice se bo višala za 2,5 evra na leto, tedenske za 12,5 evra in sezonske za 62,5 evra.

Na kobariškem sektorju so visoke tudi globe za kršitelje pravil. Če se posameznik vozi brez dovolilnice, vstopa na neoznačenih mestih in krši druga pravila plovbe, mu grozi 800 evrov kazni. Če katerega od teh prekrškov stori pravna oseba, znaša globa 1.600 evrov. Kobariškemu odloku so močno nasprotovali predvsem ponudniki spustov z rafti, kajaki in drugimi plovili. Gospodarsko interesno združenje raftarjev Doline Soče je odlok poslalo celo v ustavno presojo. Ustavno sodišče se o njem še ni izreklo, je pa zavrnilo pobudo o zadržanju odloka.

Kot so ob sprejetju novega odloka navedli na občini Kobarid, je cilj novih ukrepov dvig turističnih storitev in varnosti na Soči, poleg tega pa bodo nova pravila omogočila tudi učinkovitejše varovanje narave. “Vstopno-izstopna mesta so že nekaj let v vrhuncu sezone preobremenjena, njihova urejenost pa je ponekod že leta nespremenjena,” pravijo na občini, kjer zagotavljajo, da bodo ves dodatni denar zaradi dražjih dovolilnic in višjih glob namenili za posodobitve.

Soča
Foto: Srdjan Živulović/ Bobo

Sosedom so s posebnim odlokom o plovbi kmalu sledili tudi v tolminski občini, kjer se plovno območje razteza od vstopne točke Kamno do Volčanskega mostu. Po novem se lahko tu s čolni med sezono spuščajo le med 10. in 17. uro z izjemo obdobja od 1. junija do 15. septembra, ko je vožnja mogoča med 9. in 18. uro. Novi tolminski odlok je skoraj enak tistemu, ki velja v Kobaridu. Izjema so le cene dovolilnic, ki so za polovico nižje. Tako dnevna dovolilnica stane 5 evrov, tedenska 25, sezonska pa 125 evrov. Kazni za kršitelje so enake kot v kobariškem sektorju, obe občini pa v odloku omenjata možnost priznavanja dovolilnic v vseh treh občinah.

Dosedanji odlok o plovnem režimu na Soči tako velja le še v občini Bovec in ohranja tako nižje cene dovolilnic kot drugačen način obračunavanja za večje čolne. Tako se dovolilnica za čolne, ki prevažajo več kot tri ljudi, obračuna na plovilo in ne po osebi. Dnevna dovolilnica v tem primeru stane 50, sezonska pa 500 evrov. Za ostala plovila je treba kupiti dovolilnico za vsako osebo posebej. Dnevna stane 3, tedenska 16, sezonska pa 30 evrov.

V bovškem sektorju so nižje tudi globe. Za čolne s tremi ali manj osebami je za vožnjo brez dovolilnice zagrožena 50-evrska kazen, za rafte z več kot tremi potniki pa 200-evrska. Prav toliko znašajo kazni tudi za začetek in konec plovbe na neoznačenih točkah in druge kršitve pravil plovbe. Kazni so za pravne osebe višje in znašajo 500 in 1.000 evrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje