Obtožnica zoper sodnega zapisnikarja, ki naj bi izdajal zaupne informacije

Slovenija 25. Sep 202112:55 0 komentarjev
Vrhovno sodišče
Foto: N1

Tožilstvo je pripravilo obtožnico zoper nekdanjega zapisnikarja celjskega sodišča Vojka Tadino, ki naj bi izdajal zaupne informacije kriminalni združbi. Sodili mu bodo v Mariboru.

Celjsko tožilstvo je spisalo obtožnico zoper nekdanjega zapisnikarja celjskega sodišča Vojka Tadino, ki naj bi izdajal zaupne informacije kriminalni združbi, danes poroča časnik Dnevnik.

Tadina je bil zaposlen kot sodni zapisnikar na preiskovalnem oddelku celjskega sodišča in naj bi po navedbah celjskih kriminalistov kriminalno združbo, ki se je ukvarjala s tihotapljenjem ilegalnih migrantov in preprodajo prepovedanih drog, zalagal z zaupnimi informacijami.

Kot je za Dnevnik povedala višja državna tožilka in vodja celjskega okrožnega državnega tožilstva Simona Kuzman Razgoršek, so z obdolženim izvedli tudi postopek pogajanj. Nato pa je vrhovno sodišče za sojenje določilo okrožno sodišče v Mariboru, posledično so zato zadevo odstopili tudi tamkajšnjemu okrožnemu državnemu tožilstvu v nadaljnjo obravnavo.

To pomeni, da bodo 30-letnemu Tadini, ki je bil na preiskovalnem oddelku za kazensko pravo na celjskem sodišču zaposlen od leta 2018 in se je ujel v prisluhe celjskih kriminalistov, sodili na mariborskem okrožnem sodišču, navaja časnik.

Prodajo občutljivih informacij policisti odkrili med preiskavo kriminalne združbe

Celjski kriminalisti so aprila letos razkrili, da so stopili na prste kriminalni združbi, v kateri je bilo 15 državljanov Slovenije, BiH ter Severne Makedonije, starih od 22 do 50 let. Združbo, ki se je ukvarjala s preprodajo in tihotapljenjem prepovedanih drog, prepovedanim prehajanjem meja oz. ozemlja naše države, eden od njih pa tudi z izdajo občutljivih tajnih podatkov, so spremljali vse od sredine minulega leta, pri čemer so uporabili tako klasične kot prikrite preiskovalne ukrepe.

Zaznali so, da posamezni člani združbe razpolagajo s podatki o aktivnostih policije zoper njih. V prisluhe kriminalistov se je ujel zapisnikar kazensko-preiskovalnega oddelka na celjskem sodišču, ki je občutljive informacije članom kriminalne združbe prodajal za denar. To pa naj bi počel vsaj dve leti.

Celjski kriminalisti so skupaj s pripadniki posebne policijske enote opravili 16 hišnih preiskav in od 15 osumljenih, ki jim očitajo storitev 49 kaznivih dejanj, pridržali 12 ljudi. Sedem od teh so privedli k preiskovalni sodnici celjskega sodišča, ki je zoper šesterico odredila pripor. Med temi se je znašel tudi obdolženi Tadina, ki pa so ga po uspešni pritožbi na višje mariborsko sodišče izpustili na prostost.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!