Odbor DZ zavrnil priporočila SDS o volitvah: “Sejete dvom o vseh institucijah”

Slovenija 07. Okt 202215:17 0 komentarjev
Volitve
Žiga Živulović/BOBO

Odbor državnega zbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je na današnji seji z devetimi glasovi proti in petimi glasovi za zavrnil predlog priporočil vladi o volilni zakonodaji, ki so ga pripravili v stranki SDS. S predlogom so med drugim zahtevali, da se poveča nadzor nad delom Državne volilne komisije in uveljavi njeno odgovornost ob nepravilnostih.

Odbor državnega zbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je zavrnil predlog priporočil vladi v zvezi z vzpostavitvijo pogojev za zakonitost volitev, enotno uporabo zakonodaje, ki se nanaša na volilne in referendumske postopke, za zagotavljanje javnosti, integritete, nepristranskosti in objektivnosti dela komisije ter poštenostjo izvedbe volitev ter referendumov, ki so ga pripravili v SDS.

Tak predlog so med drugim vložili zaradi nepravilnosti, ki so se na državnozborskih volitvah pojavile s pošiljanjem glasovnic v tujino, direktorju DVK Dušanu Vučku očitajo malomarnost pri opravljanju dela ter “izgon medijev iz DVK”, je na seji v imenu predlagatelja pojasnil poslanec SDS Branko Grims.

Grims meni, “da nekdo nekaj skriva” in da je to hud madež in utemeljen sum za legalnost in legitimnost volitev. Poslance SDS je med drugim zmotilo tudi to, da na seji odbora Vučko ni bil prisoten, predsednica odbora Tereza Novak, poslanka Gibanja Svoboda, je pojasnila, da je Vučko obrazložitev poslal pisno.

Mnenje vlade, ki zahteve SDS ne podpira, je predstavil državni sekretar na ministrstvu za javno upravo Jure Trbič. Zakon o volitvah jasno določa pristojnosti DVK kot neodvisnega organa, za nadzor pa obstaja več vzvodov, je pojasnil. Med drugim ima vsak kandidat in predstavnik liste možnost za pripombe zoper odločitve DVK, pri izvedbi glasovanj pa so lahko navzoči tudi zaupniki vsake liste in opazovalci, kar povečuje legitimnost volitev in zmanjšuje možnost nepravilnosti. Med njimi so tudi predstavniki mednarodnih organizacij, ki so po letošnjih državnozborskih volitvah ugotovili, da je zaupanje v DVK in volitve v Sloveniji visoko, je pojasnil.

Vlada zato meni, da je veljavna ureditev v Sloveniji ustavna, v skladu z mednarodnimi standardi in ustrezna, zagotavlja pa tudi, da DVK in drugi volilni organi delujejo zakonito, nepristransko in objektivno ter da je volilni proces svoboden in zakonit. DVK je pristojnemu ministrstvu po volitvah posredovala svoje predloge za spremembe in dopolnitve volilne zakonodaje zaradi nadaljnjega izboljšanje volilnih procesov, ki jih bo vlada preučila, je pojasnil Trbič.

Poslanka Levice Nataša Sukič je dejala, da gre le še za “enega od znamenitih medijskih spektaklov SDS”, kjer v “trumpovski maniri” izpodbijajo legitimnost volitev. Poslanka Gibanja Svoboda Janja Sluga pa je SDS očitala, da menijo, da volitve niso bile legitimne, ker so jih izgubili in zdaj diskreditirajo vse, ki jim “stojijo na poti do oblasti”. “Ne razumete, kako škodljivo je to, da sejete dvom v vse institucije v tej državi in vsepovsod vidite zarote,” je dejala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!