Tudi v Sloveniji odpoklicali več izdelkov Kinder, objavljamo sezname

Slovenija 07. Apr 202210:55 > 14:39 0 komentarjev
Kinder
PROFIMEDIA

Tudi trgovci po Sloveniji, Müller, Mercator, Spar, E.Leclerc, Petrol in drugi, iz prodaje umikajo izdelke Kinder. V več evropskih državah namreč preiskujejo primere salmonele, ki naj bi bili povezani z vrsto čokoladnih izdelkov za otroke italijanske slaščičarske skupine Ferrero. Največ primerov salmonele so pri otrocih potrdili v Veliki Britaniji, prizadetih pa je še več drugih evropskih držav. V Sloveniji salmonele v izdelkih za zdaj niso odkrili, gre zgolj za previdnosten ukrep.

Evropski organi preiskujejo primere salmonele, ki naj bi bili povezani z vrsto čokoladnih izdelkov za otroke italijanske slaščičarske skupine Ferrero. Doslej je bilo potrjenih več kot sto primerov, večinoma pri otrocih, mlajših od deset let. Skoraj polovico potrjenih primerov okužbe s salmonelo so odkrili v Veliki Britaniji, v EU pa so prizadeti Nemčija, Belgija, Francija, Irska, Luksemburg, Nizozemska in Švedska, ob njih pa so primere odkrili tudi na Norveškem.

Prvi primer na Otoku so zaznali 7. januarja. Zadevo preiskujeta Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) ter Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC). Po navedbah evropskih organov izbruh zaznamuje nenavadno velik delež otrok, ki potrebujejo hospitalizacijo. Kot možni vzrok so prepoznali več čokoladnih izdelkov.

Ferrero je odpoklical že več serij svojih izdelkov za otroke, vključno s slavnimi čokoladnimi jajčki Kinder Surprise, ki so še posebej priljubljeni med velikonočnimi prazniki. Po navedbah podjetja so bili vsi prizadeti izdelki izdelani v Belgiji.

Izdelke Kinder umikajo tudi s slovenskih trgovskih polic. Iz zastopstva za Slovenijo so sporočili, da bodo v Sloveniji prostovoljno umaknili iz prodaje določene serije čokoladnih izdelkov Kinder Schoko-Bons in Kinder Happy moments, izdelanih v Belgiji. Pri dajanju Kinder izdelkov na trg sicer noben izdelek ni bil pozitiven na salmonelo in tudi niso prejeli nobenih pritožb potrošnikov, piše na spletni strani Kinder Slovenija. Gre za previdnosten ukrep.

Slovenski distributerji kupce prosijo, naj izdelke vrnejo na mesto nakupa, kjer jim bodo povrnili stroške. Če to ni mogoče, pa naj ga zavržejo, so še sporočili. Sezname odpoklicanih izdelkov objavljamo spodaj.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!