Odslej bo ambulanta za neopredeljene delovala tudi na Gorenjskem

Slovenija 14. Feb 202310:36 0 komentarjev
Zdravstveni dom
Borut Živulović/BOBO

Z današnjim dnem bo tudi na Gorenjskem zaživela ambulanta za neopredeljene paciente. Delovala bo v Zdravstvenem domu Kranj, a velikega obiska ne pričakujejo, saj na tem območju ni tako veliko oseb brez izbranega zdravnika kot drugod po državi.

Po odprtju ambulant za neopredeljene paciente v Ljubljani in ponekod drugod po državi je danes prvo ambulanto za neopredeljene dobila tudi Gorenjska. Delovala bo v Zdravstvenem domu Kranj, delo pa bo začela danes popoldan. Njen urnik bo spremenljiv, v njej pa se bo izmenjavalo več zdravnikov.

Kot so sporočili iz Osnovnega zdravstva Gorenjske, bo ambulanta za neopredeljene zavarovane osebe v Zdravstvenem domu Kranj ta teden odprta dva dni, in sicer danes ter v četrtek od 14. do 19. ure. Naslednji teden bo bolnike obravnavala v ponedeljek od 10. do 12. ure, v sredo od 14. do 19. ure in v petek od 14. do 16. ure.

Urnik ambulante za neopredeljene za februar je objavljen tudi na spletni strani zdravstvenega doma. Registracija oseb, ki nimajo izbranega osebnega zdravnika, v ambulanti za neopredeljene pa je možna le za tiste, ki potrebujejo zdravstveno obravnavo. Delo v ambulanti za neopredeljene bo opravljalo več zdravnikov družinske medicine. V vseh sedmih terminih v februarju bo tako delal drug zdravnik. Interesa za večji obseg dela v ambulantah za neopredeljene pa kljub visokemu plačilu ni bilo.

Podobno velja tudi za območje zgornje Gorenjske, kjer je prav tako načrtovana vzpostavitev ambulante za neopredeljene. Ta naj bi krožila med zdravstvenimi domovi Jesenice, Bled in Radovljica, ni pa še jasno, kdaj bo lahko začela delovati, so za STA pojasnili v Osnovnem zdravstvu Gorenjske.

Preberite še: Zgodbe izza številk: Ljudje, ki so ostali brez zdravnika

Pro Bono ambulanta
Slovenska filantropija

Velikega obiska ne pričakujejo

Strokovna vodja Osnovnega zdravstva Gorenjske Lidija Pretnar Pristov je že v začetku januarja ob napovedi ministrstva za zdravje o vzpostavitvi ambulant za neopredeljene povedala, da bo njihovo vzpostavljanje trajalo dlje časa.

Pojasnila je, da je pri organizaciji ambulant za neopredeljene največja težava zagotavljanje delovne sile. Zdravniki imajo namreč že svoje ambulante, poleg tega dežurajo in imajo veliko nadur. Podobno tudi med medicinskimi sestrami ni veliko interesa za dodatno delo. Na Gorenjskem oseb brez izbranega osebnega zdravnika sicer ni tako veliko kot ponekod drugod v državi. Zato tudi posebej velikega obiska v ambulantah za neopredeljene ne pričakujejo.

Poleg tega je na Gorenjskem tudi še vedno možna registracija pacientov pri posameznih zdravnikih. Nove paciente vpisujeta dve novi zdravnici v Škofji Loki in zdravnica v Bohinju. Maja pa bo delo začela še nova zdravnica v Kranju.

Preberite še: Keber o “ambulantah za izbrisane bolnike”: Gre za sistemsko korupcijo

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!